Video : Tipsbladet
VM

Sender brev til DBU og andre forbund: I skal oppe jer

Amnesty International opfordrer fodboldforbund verden over til at oppe deres indsats i kampen for at få acceptable forhold i Qatar.

I denne uge modtager knap 30 nationale fodboldforbund verden over et brev fra Amnesty International. I det kan de læse organisationens seneste rapport, der på ny dokumenterer, hvor dårligt Qatar behandler de mennesker, der bygger VM-slutrunden, og et brev fra Amnesty.

I brevet, som tipsbladet.dk har set, oplister Amnesty en række forbedringer for de typisk fattige migrantarbejdere, som Qatar har indført. Amnesty slår dog også fast, at de fleste forbedringer kun eksisterer på papiret og ikke bliver ført ud i livet, og at gæstearbejderne stadig misbruges og mishandles på det groveste i stor stil.

- Med to år til kickoff beder vi derfor forbundforbund, inklusiv (det forbund, som de enkelte breve er sendt til), til at oppe deres indsats for at forhindre brud på menneskerettighederne for migrantarbejdere i Qatar, skriver Amnesty International blandt andet.

DBU er blandt de forbund, der modtager brevet og Amnestys seneste rapport. 

Læs også:Over 100 nødråb fra Qatar: De behandler mig som en hund

- Selvom vi glæder os over, at Amnesty-rapporten bekræfter, at der er sket forbedringer, så viser undersøgelsen også, at der fortsat er meget kritisable og stærkt bekymrende forhold i Qatar. Vi har derfor allerede afholdt møde med Amnesty, hvor vi har drøftet, hvorledes vi kan fortsætte arbejdet med at lægge maksimalt pres på for at skabe yderligere forbedringer.

- Sammen med vore nordiske kolleger har vi derudover haft et møde med FIFA, hvor vi har drøftet status og udfordringer i Qatar, siger DBU-formand Jesper Møller til forbundets hjemmeside.

Han tilføjer, at DBU holder fast i sin kurs med kritisk dialog i stedet for eksempelvis boykot.

- Vi fortsætter strategien med i fællesskab at lægge et hårdt og kritisk pres for at se målbare forbedringer, da der stadig er to år til VM begynder. Vi ønsker at gå struktureret til værks med konkrete løftestænger, og her giver Amnestys rapport nogle gode anbefalinger til en målrettet indsats forud for afholdelse af VM.

Læs også:Langer ud efter FIFA's svage Qatar-kurs: Det er ikke godt nok

- Et samlet, internationalt pres på Qatar er vigtigt, og derfor skal de nordiske fodboldforbund stå sammen med øvrige lande i FIFA, men også med Amnesty International og fagbevægelsen, så vi står stærkere. Kun på den måde kan vi skabe forandringer i Qatar og for migrantarbejderne.

De lande, hvis fodboldforbund har modtaget brevet fra Amnesty International, er:

Belgien
Spanien
Schweiz
Norge
Holland
Danmark
Tjekkiet
Italien
Sverige
Finland
Portugal
Østrig
Sydafrika
Senegal
Nigeria 
Algeriet
Sierra Leone
Ghana
Malawi
Madagascar
Nepal
Kina
Japan
Argentina
USA
Australien
Storbritannien

Læs også:Ny VM-skandale i Qatar: Trusler, lockout og manglende løn siden 2019

Læs også:VM-skandalens vilde detalje: Spioner holdt øje med Qatars rivaler

Læs også:Podcast: Hvad har FCM-modstanderens bagmænd med klub-VM at gøre?