Superliga

- Nedrykning smadrer alt for meget

SønderjyskE's sportschef er helt på linje med HB Køge-kollegaen Per Ruds forslag om en Superliga med 16 hold.

Til weekenden kan SønderjyskE meget vel sikre sig den fjerde overlevelse i træk i Superligaen, hvor sønderjyderne i de tre sæsoner før denne klarede sig med et spillerbudget i nedrykningsklassen sammenlignet med konkurrenternes.

For søndag hedder modstanderen Lyngby, og med en sejr på Lyngby Stadion er det meget svært at se det københavnske forstadshold indhente sønderjyderne, der da vil have 12 points forspring med syv kampe tilbage.

Men sådan burde det slet ikke se ud, mener SønderjyskE's sportschef Ole Nielsen, der mener, at Lyngby har niveauet til at spille i Superligaen. Nielsen har bemærket, at HBKøges sportsdirektør Per Rud har taget ideen om 16 hold i Superligaen op igen, og det mener SønderjyskE-bossen er helt på sin plads, når han ser på spillet i Superligaen i denne og i sidste sæson.

- Jeg synes, at turneringen er skævvredet med 33 runder. Vi skal for eksempel møde Lyngby ude to gange og en gang hjemme. Det kunne jo blive afgørende for, hvem der rykkede ned. Der er noget forkert ved den turneringsstruktur, vi får ikke en rigtig rytme, siger Ole Nielsen til tipsbladet.dk.

- Procentuelt er vi den liga i Europa med størst nedrykningsfare. Og se sidste sæson. Der var det totalt jævnbyrdigt, og alle 12 hold var sportsligt berettiget til at være med. Det samme er Lyngby og HB Køge i denne sæson. Og så har du Vejle Boldklub Kolding, der ikke er langt efter i 1. division. Det ville være bedre med en turnering med 16 hold, hvor alle mødtes en gang ude og hjemme, siger Ole Nielsen.

Ifølge den nordjyske SønderjyskE-sportschef gør nedrykningsfaren i nederste halvdel af Superligaen, at SønderjyskE og et betydeligt antal af konkurrenterne bliver nødt til at planlægge meget kortsigtet og prioritere overlevelse frem for talentudvikling.

- Der er alt for mange, der spiller med kniven for struben. Der er ikke mange, der tør spille med unge talenter, man vælger det sikre i stedet. Det kan ikke passe, at et hold som OB med deres økonomi og præstationer skal komme i nedrykningsfare, fordi alt i en enkelt sæson mislykkes for dem. Det er så pokkers dyrt at ryge ud. Se Esbjerg, der har kørt lige på kanten økonomisk, fordi det er så dyrt at rykke ned i 1. division. Eller Viborg. De er det værste eksempel på, hvordan det kan gå, hvis du ikke rykker tilbage op i første forsøg. De har nærmest måtte afskedige hele deres administration, og de har ikke engang en håndfuld spillere tilbage fra dengang, de rykkede ned, siger Ole Nielsen.

En liga med 16 hold ud fra den aktuelle stilling i 1. division ville give Esbjerg, Randers, Vejle Boldklub Kolding og Viborg FF Superliga-status, mens Brønshøj og FC Vestsjælland ville ligge i toppen af 1. division.