Video : Tipsbladet
Champions League

Magisk aften: Største FCK-triumf nogensinde

Kvalifikationen til 1/8-finalen i Champions League er større end den i 2010, mener Tipsbladets chefredaktør Allan Olsen.

FCK-ENDETRIBUNEN var klædt i hvidt, men det var langt fra et signal om overgivelse. Tværtimod.

Det kan godt være, at hele den tyrkiske musik kom anstigende i fuld mundering med kassevis af røde romerlys, der eksploderede i lavthængende røgskyer med blå politi-blink som baggrund, men det var FCK-fansene, der fik Parken til at gynge i en københavner-klassisk europæisk aften.

Med et drys af magi, da sneen fra det 70. minut i bedste julestil dalede ned ovre Parken.

DET VAR KAMPEN, der kunne alt. Alle muligheder var åbne for FC København. Champions League 1/8-finaler, Europa League 1/16-finaler eller bare en lang næse.

Heldigvis valgte FCK’erne det første. De tog simpelthen sagen i egen hånd og med 1-0-sejren var der ikke brug for noget resultat fra Old Trafford. Klasse!

Det kan man ikke sige om kampen, der i bedste fald kan kaldes levende, spændende, medrivende, dramatisk - men velspillet var den sgu’ ikke.

Også f…. ligegyldigt, egentlig. Resultatet er konge, og det leverede Jacob Neestrups mandskab til fulde.

EGENTLIG OGSÅ meget symptomatisk, at det var en af kampens helt store arbejdsmænd, der skulle stå for 1-0-målet, nemlig Lukas Lerager, der satte indersiden på et kattepoteindlæg fra Elias Achouri efter 58 minutters spil.

For det var en kæmpe arbejdsindsats hele vejen rundt, der banede vejen for det store europæiske resultat.
FCK leverede alt det, der har manglet i Superligaen og i pokalturneringen mod slutningen af sæsonen. Energien, et nogenlunde sammenkittet forsvar og så kvalitet fremad banen.

Jacob Neestrups selv og hans tropper har med rette fået hug for indsatserne mod Viborg, AGF og det første af to opgør mod Silkeborgi pokalturneringen, men med kvalifikationen til 1/8-finalerne i Champions League, så har efteråret været langt mere end bestået.

Ja, exit’en fra pokalturneringen var en skamplet, men der findes ikke en bedre pletrenser end Champions League-succes...

HVIS MAN BLIVER hængende længe nok, så skal ting nok blive komme igen. Tænk bare 80’er og 90’er jeans…

Sådan er det også lidt med FCK og Champions League. Et langskud tilbage til 2010, hvor FCK senest kvalificerede sig til Champions League-fodbold efter nytår.

Vi skulle vente 13 år, men så sad den igen i skabet.

Jeg dækkede selv kampene i 2010, hvor FCK til sidst kvalificerede sig til 1/8-finalerne med en 3-1-sejr i over græske Panathinaikos i Parken. 

Forinden havde Ståle Solbakkens mandskab holdt Barcelona på 1-1 i Parken - og her taler vi altså et Barcelona-hold i primeudgave med Lionel Messi i top-maestro-klasse flankeret af legekammeraterne Xavi og Iniesta. Eller bare et af historiens bedste Barcelona-hold.

Det var Pep Guardiola på sidelinjen og naturligvis lidt infight med Ståle Solbakken efter kampen. Det hele duftede bare af klasse - og benovelsen over FCK's resultater var selvfølgelig stor fordi dansk fodbold ikke var forvente med det niveau.

ALLIGEVEL ER DENNE præstation større end 2010-udgaven.

Ja, Barcelona var mastodonter, men Rubin Kazan og Panathinaikos var vel navnemæssigt et pænt stykke fra de klubber, der flankerede FCK i årets udgave af den fornemme klubturnering. FCK’s pointhøst var større end årets, men igen: Modstanden var større i 2023-udgaven.

Ja, ja - det er muligt, at både Bayern München og ikke mindst Manchester United er noget efter den standard som klubnavnet ellers kalder på, men det er stadig store dyr på fodvold-savannen som FCK har nedlagt.

Selvfølgelig sørgede Ståle Solbakken for at FCK og fodbold-Danmark kunne se, at man kunne banke gennem glasloftet i det fine selskab - og den status og præstation har været med til at forme det FC København vi kender i dag.

Solbakken formede den vinderkultur vi i dag igen ser flyde frit under Jacob Neestrup - og den gæld bør FCK altid have til Solbakken.

AT FCK NU er i bowlen til lodtrækningen som et af de 16 tilbageværende hold er en formidabel indsats af Jacob Neestrup, der virkelig har løftet sit hold, når der har stået Champions League på programmet.

At han samtidig kommunikerer så klokkeklart og ærligt, når lokummet brænder som efter det samlede pokalnederlag til Silkeborg er ganske enkelt sublimt.

Der skal vente en større udlandskarriere på Neestrup - og det har dette FCK-resultat i hvertfald ikke ændret på. Tværtimod.

Jeg tror, vi skal nyde Jacob Neestrup på dansk grund, for ligesom det i 2010 blev et internationalt gennembrud for Stel Solbakken, så har Jacob Neestrup med denne kvalifikation også klasket sit navne godt og grundigt fast i fodbold-Europa.

Nå, ja - og hvem siger det ender dér? Logikken? Ja, selvfølgelig, men heldigvis er det stadig fodbold - og europæiske aftener i Parken er bare noget særligt!