Foto: Getty Images
Generelle

Katastrofekurs: Eriksens løn kan sabotere historisk mulighed

Det danske landshold har umiddelbart realistiske muligheder for at levere noget stort til EM, og det gør det endnu mere bittert, at Christian Eriksen tilsyneladende er for velbetalt til at kunne komme væk fra Inter.

Til sommer skal det danske landshold spille EM-fodbold i København, hvis alt går som håbet. 

Kasper Hjulmands tropper hører ikke til blandt favoritterne til at løfte guldet på Wembley. Det er nationer som Belgien, England og Frankrig, der udgør favoritfeltet. Men Danmark hører til i feltet af outsidere, der også inkluderer hold som Kroatien, Rusland og Schweiz. 

Under VM i Rusland var det danske landshold marginaler fra at nå frem til en kvartfinale mod værtsnationen, som man bestemt kunne have vundet. Det var første gang siden 2004, at Danmark gik videre fra gruppespillet ved en slutrunde. Og efter mange sløje år har landsholdet da nu fået også en ganske glimrende stamme af internationale profiler: En af Premier Leagus bedste målmænd i Kasper Schmeichel, en af Serie A's bedste forsvarere i Simon Kjær og en af Premier Leagues bedste defensive midtbanespillere i Pierre-Emile Højbjerg. 

Lønnen skræmmer bejlerne væk
Men det danske landsholds chancer synes umiddelbart at afhænge utroligt meget af Christian Eriksen. Den 28-årige Inter-spiller var forrygende under Åge Hareide, og Kasper Hjulmand har også brug for en skarp Eriksen, hvis Danmark skal opnå noget stort til sommer. 

Derfor synes det også at være tæt på katastrofalt, at Christian Eriksen tilsyneladende ikke kan komme væk fra Inter i dette transfervindue, der slutter om én uge. Den danske landsholdsprofils løn har simpelthen skræmt de bejlere, der var, væk. Senest Leiceister

Eriksens beslutning om at skifte til Inter virkede noget besynderlig i første omgang, fordi han som spillertype ikke umiddelbart passer glimrende til Antonio Conte, der typisk har foretrukket 3-5-2 med Juventus, det italienske landshold og Chelsea. Det virker ikke til, at Eriksen og Inter valgte hinanden ud fra en spillemæssig vision. Milano-klubbens direktør, Giuseppe Marotta, har således udtalt, at Eriksen - rent økonomisk - var for god en mulighed til at undlade at gå efter. Og Eriksen fik næppe andre tilbud, der var mere økonomisk attraktive end de 56 millioner kroner om året, han får i Inter. Det stod dog hurtigt klart, at Conte ikke kunne bruge Eriksen.

Ender Eriksen som Bale?
Problemet er i øjeblikket, at Christian Eriksens løn blokerer hans exit fra Inter, hvor han ingen spilletid får. Sådan lyder det blandt andet fra transfereksperterne Gianluca Di Marzio og Fabrizio Romano. Selvfølgelig er det Christian Eriksens helt egen sag, om han vil gå ned i løn for at komme væk fra Inter, hvor han sidder og spilder sit talent på bænken. 

For det danske landshold kan det dog meget vel blive katastrofalt, hvis Christian Eriksen ender som Gareth Bale, der i årevis nægtede at forlade Real Madrid, fordi han havde en utroligt lukrativ kontrakt. Efter årevis uden regelmæssig spilletid er waliseren nu en skygge af sig selv. Der er - forhåbentligt - EM til sommer. Og VM næste år. Lad os krydse alle vores fingre for, at Christian Eriksen ikke ender som Gareth Bale, men at den danske landsholdsprofil kan komme videre til en ny klub i løbet af den næste uges tid.