Video : Tipsbladet
Superliga

Tøffe blæst bagover: Presset er på FCK

- Det er FCK, der har mest at tabe i søndagens konge-derby, skriver Tipsbladets kommentator, Stig Tøfting i sin ugentlige Superliga-klumme.

HISTORISK SUPERLIGA! Ja, begrebet flyver lidt rundt og finder man de rigtige tal, så kan man sikkert nemt gøre noget ‘historisk’.

Faktum er dog, at flasker resultaterne sig i denne runde, så de fire hold befinder sig indenfor fire point mellem sig, så er det en historisk tæt Superliga efter runde 29. Punktum!

DET VILDE ER jo, at vi kan få det endnu tættere, hvis Brøndby og FCK spiller uafgjort, FCM og FCN vinder. Så hedder den 58, 57, 56 og 56 point. Urealistisk? Overhovedet ikke.

Det er gætterier, mens det til gengæld ligger helt fast, at tre af de fire hold selv kan afgøre, om de vil være mestre, nemlig Brøndby, FCK og FCN.

På grund af kampprogrammet, så er FCM det eneste hold, der skal have en hjælpende fod, men den skal nu nok komme i så fortættet et program.

SÅ JA, DET ER stadig en vild Superliga. Historisk eller ej.

Rundens store kamp er selvfølgelig søndagens brag mellem Brøndby og FCK. Den største kamp i dansk fodbold - men på søndag selvfølgelig ekstra højspændt. Nr. et mod nr. to - og vel det nærmeste vi kommer på en direkte guldduel.

Jesper Sørensens mandskab har slidt med pointene på det seneste. Foto: Alamy

FØR VI KOMMER TIL den, så lige et par ord om imponerende FC Nordsjælland, der en smule ud af det blå har spillet sig op i guldfeltet. For det er en imponerende stime som Johannes Hoff Thorups mandskab har sat sammen:

  • Det eneste hold, der ikke har tabt i mesterskabsspillet.
  • Det hold, der har scoret klart flest point i mesterskabsspillets foreløbig seks kampe, nemlig 16 mod FCK’s 10 og Brøndbys ni.
  • Det eneste hold, der er ubesejret i de seneste ni kampe, der har kastet imponerende 2,56 point i snit pr. kamp af sig. Voldsomt.
  • Men deres flotte stime er startet tidligere. I de seneste 15 kampe, så har kun FCM fået lige så mange point, nemlig 31 point.

Læg oveni, at de spiller godt, og har fået profiler som Ibrahim Osman og Andreas Schjelderup til at sprudle offensivt. Meget af succesen skal dog tilskrives en velfungerende defensiv akse fra Andreas Hansen i målet, over Kian Hansen i forsvaret til Jeppe Tverskov på midtbanen. Der er styr på organisationen og FCN er da også det hold i Superligaen, der med 28 indkasserede mål kan prale af den stærkeste defensiv.

NÅ, TILBAGE TIL DERBY-duellen i Brøndby. En kamp, der kan vendes og drejes på 1000 måder. Er det Brøndbys chance for at komme ud af et resultatmæssigt dødvande eller er det FCK, der er mest presset for et resultat? Eller kan begge klubber leve med uafgjort?

Tjae, mange spørgsmål, endnu flere svar. Jeg vil dog mene, at presset er på FCK. Ja, de kommer med tre sejre i træk, har spillet ganske godt, men det har altså været mod to gange Silkeborg og en gang AGF. De to dårligste hold i slutspillet.

Nej, ingen af dem har været en walkover, men FCK har altså mødt dem tættest muligt på pokalfinalen, der selvfølgelig har fyldt meget i de to klubber. Heldigt for FCK, men nu skal de så bevise sig mod et hold, der ligesom dem selv kun tænker på guldet!

Og presset er også stort på FCK for IKKE at tabe. For vinder Brøndby derbyet, så kan det være gameover for FCK i guldkampen.

På den anden side, så kan FCK med tre point i Brøndby nå op på fire sejre i træk. Det har de ikke prøvet siden starten af sæsonen. 

Jacob Neestrups tropper er stille og roligt kommet tilbage i guldduellen. Foto: Alamy

DET ER - som altid - et pivåbent opgør. Statistikken mellem Jesper Sørensen og Jacob Neestrup hedder da også 2-1-2, så mere lige kan det vel næppe blive.

På banen skal det også nok blive et åbent opgør med indædt kamp om bolden. Begge hold er nemlig langt bedre med den end uden, så det bliver en kamp om den lille runde og evnen til at diktere kampen.

Vi så i den vanvittigt underholdende kamp mellem FCM og Brøndby, at Jesper Sørensens hold ikke var komfortable med, at det blev en så urolig og åben kamp. FCM blæste simpelthen Brøndby omkuld med energi, bolde i feltet og fysik.

Sådan vil FCK næppe spille, men mon alligevel ikke, at Jacob Neestrup har kigget en lille smule på FCM-opskriften?

OMVENDT SÅ VI også Brøndby kombinere sig fornemt igennem til deres scoringer - og vi også en Niclas Vallys bekræfte, at han ikke havde glemt at lave mål.

I det hele taget køber jeg ikke gummibensforklaringen om Brøndby, og hvis jeg var Jesper Sørensen, så ville jeg ikke bytte det resterende program med nogle af de andre klubber. Tre ud af de sidste fire kampe på hjemmebane er ikke tosset.

Nicolai Vallys fandt tilbage til målscoringen med en enkelt pind mod FCM. Foto: Alamy

HVEM KOMMER så til at afgøre derbyet? Ja, FCK har syv(!) forskellige målscorere i deres seneste fire kampe, mens Brøndby har fem.

Men skal jeg vælge, så er hér to offensive bud fra hver af klubberne:

Yuito Suzuki, Brøndby: Jamen, når man er involveret i 12 af Brøndbys seneste 14 mål, så skal man nævnes. Suzuki vil selvfølgelig dreje gashåndtaget i bund og prøve at udfordre FCK’s bagkæde fra en plads i rummet foran dem. Han kommer 100 procent til at være en udfordring for Denis Vavro og Co.

Nicolai Vallys, Brøndby: Selvfølgelig kommer Vallys navn op på FCK’s taktikmøde. Han er involveret i mere end 30 af Brøndbys 54 mål, fodrer medspillerne med sylespidse afleveringer og har en fod med i næsten alle Brøndbys offensive indslag.

Orri Óskarsson har fundet målformen for FCK. Foto: Alamy

Orri Óskarsson, FC København: Vigtigt for FCK, at de har fået gang i den unge angriber, når nu Andreas Cornelius igen, igen, igen er ude. Han har noget killer-instinkt som Brøndby skal tage alvorligt selvom islændingens træfsikkerhed kunne være større.

Elias Aschouri, FC København: Superligaens assistkonge! 13 af slagsen og
leverer på højt niveau kamp efter kamp. Ja, han burde da have scoret mere end de fire mål det er blevet til, men det er nemmere at acceptere, når han har næstsidste fod på så mange kasser.

JA, DET KAN også sagtens blive Mohamed Elyounoussi. Ohi Omoijuanfo, Sean Klaiber, Denis Vavro eller en helt femte. Sådan er det jo med Superligaen. Umulig at forudsige, men en kæmpe fest!