Foto: Jan Christensen/Getty Images
Generelle

Transferkongerne: Videresalg skød landsholdsangriber til tops

Superliga-klubberne håber på at få transfermillioner i kassen under coronakrisen. Men hvem er deres største salg i historien? Her sætter vi fokus på Silkeborg IF.

Hvor gode er Superliga-klubberne til at få millioner i kassen fra spillersalg? Og hvem er deres dyreste spillersalg nogensinde?

I ansvarlighedens og smitteinddæmningens navn har vi ikke fysisk været ude i landet men har i stedet tjekket gamle regnskaber for at se, hvem der var dyrest, og hvilke klubber, der er gode til at sælge spillere.

Vi begyndte forleden den virtuelle tur i med den nordligst beliggende Superliga-klub, som er AaB, kørte videre til Hobro, Randers, Aarhus og Horsens, før vi i dag kører lidt tilbage mod nord, men i vestlig retning, så vi ender i Silkeborg på turen gennem de 14 klubber i Danmarks bedste fodboldrække.

Kasper Dolberg
20 millioner kroner med videresalg
Født: 6. oktober 1997
Angriber
Danmark

Klubkarriere: 147 kampe/56 mål
Landshold: 17 kampe/5 mål for A-landsholdet og 25 u-landskampe/14 mål

Solgt som 17-årig til Ajax
Blev i august 2019 solgt til Nice, hvilket gav Silkeborg et tocifret millionbeløb på grund af en videresalgsklausul.

Kasper Dolberg gjorde kometkarriere i Ajax, da han kom på førsteholdet i 2016 og scorede 23 mål i debut-sæsonen, hvor Ajax nåede Europa League-finalen.

Han havde fået Superliga-debut for Silkeborg i 2015 i slutningen af sæsonen, hvor Silkeborg rykkede ned i 1. division og for længst var færdig i rækken, da Dolberg fik i alt 73 minutter som indhopper i tre kampe for SIF.

Sæsonerne efter blev ødelagt af skader og manglende form, der fik Ajax til at satse på andre angribere, efter Kasper Dolberg i 2016/17-sæsonen havde lignet en spiller, hollænderne kunne sælge for adskillige hundrede millioner kroner.

Det endte så med et salg til Nice i slutningen af transfervinduet i sommeren 2019, hvilket gav Ajax en meget flot fortjeneste og gav Silkeborg en fed videresalgs-pose med millioner, der gjorde Dolberg til SIF's dyreste salg nogensinde, efter den oprindelige transfer fire år tidligere havde været relativt beskeden.

Læs også:Har ikke spillet i to år: SIF-back er klar igen

Dolbergs Nice kommer sandsynligvis først i aktion igen i sæsonen 2020/21, da det franske fodboldforbund til klubbernes utilfredshed har sløjfet sæsonen.

*Vi havde i første omgang angivet Robert Skov som Silkeborgs største salg, og havde i den proces slet og ret glemt Kasper Dolberg, da han først blev SIF's dyreste fire år efter sin afsked med Silkeborg. Vi beklager fejlen.

Øvrige storsalg

Robert Skov
15 millioner (inklusiv videresalg) til FC København i 2018
Silkeborg IF scorede et større millionbeløb ved FCK's videresalg af Robert Skov til Hoffenheim i 2019.

Jens Martin Gammelby
11 millioner til Brøndby i 2018

Marvin Pourie
9,5 millioner kroner til FCK i 2013

Jim Larsen
8 millioner til Rosenborg i 2011

Henrik "Tømrer" Pedersen
7 millioner til Bolton i 2001

Silkeborg IF som sælger
Ligesom naboerne i Aarhus fornemmer man SIF’s mange op- og nedture mellem landets to bedste rækker, som Silkeborg har haft dobbelt så mange af i dette årtusinde som AGF.

Salgene af Robert Skov og Jens Martin Gammelby var med til at sende SIF endnu en tur i 1. Division, og Kasper Dolberg røg til Ajax i forbindelse med den foregående nedrykning i 2015, hvor man ellers havde nået at give ham Superliga-debut.

Læs også:Forsvarstalent får kontrakt i Silkeborg IF

Men forretningsmæssigt er det sådanne store millionbeløb, man skal have mere regelmæssigt for at vokse sig større, samtidig med at det ikke dur at rykke ned så ofte, som man i øvrigt er favorit til at gøre igen i den nuværende sæson.

Hvem er de næste folk med den kvalitet? En sæson som agterlanterne har ikke overbevist købere på et iskoldt transfermarked om, at det er nu, der skal lægges millioner for Silkeborg-spillere, men klubben kan trøste sig med, at man i Dolberg og Skov har et par fremragende cases at vise frem for potentielle købere, der skal overbevises om, at de bedste unge spillere fra SIF er værd at bruge penge og tid på. Mads Emil Madsen er formentlig næste mand på affyringsrampen, mens Magnus Mattsson også kan blive solgt, når han vender tilbage efter et par langvarige skader.

---

Her er, hvad vi skrev om Robert Skov

Robert Skov
15 millioner med videresalg
Født: 20. maj 1996
Højre Kantspiller/hængende angriber/venstre back
Danmark

Klubkarriere: 198 kampe/58 mål
Landshold: 4 A-landskampe/3 mål og 39 u-landskampe/15 mål
Solgt som 21-årig

Solgt til FC København i januar 2018
Skov havde som bekendt enorm succes i 2018/19-sæsonen, hvor han scorede på adskillige langskud og siden blev solgt til Hoffenheim for 10 millioner euro.

Han debuterede meget tidligt for Silkeborg som 16-årig og spillede sig ind fast på holdet fra 2014 til 2016 i Superligaen og 1. division. Det virkelige gennembrud kom i 2017, da SIF igen var vendt tilbage til Superligaen og Skov tændte ild i rækken sammen med Jens Martin Gammelby på backen.

Det blev FC København, der overtalte direktør Kent Madsen og Silkeborg til et salg, og det skal SIF være godt tilfreds med, da en videresalgsklausul 18 måneder senere gjorde Skov til klubbens bedste salg nogensinde, indtil Kasper Dolberg blev solgt videre til Nice en måned senere og tog titlen som SIF's dyreste takket været en endnu federe pose videresalgspenge.

Skov var som bekendt så målfarlig i FC København, at han blev Superliga-topscorer med utrolige 29 mål fra en position på kanten.

Han har ikke scoret lige så flittigt i Hoffenheim, men det var også noget bær statistisk umuligt. Også i Bundesligaen har Robert Skov vist, at hans frispark og langskud holder høj international klasse, og mon ikke han med tiden kommer tilbage som kantspiller, efter han on/off har spillet back, i øvrigt med pæn succes.

Læs også:Overblik: Superligaens kontraktfrie spillere

Læs også:Overblik: Sådan ser slutspillet i Superligaen ud

Læs også:Trist eller på toppen: Hvem står stærkest i de otte Superliga-kampe?