• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Blog: Tivolikampen om en Europa League-billet skal skrottes

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Det er ok, at der skal være noget på spil i bunden af Superligaen, men med nedskæringen fra 14 til 12 hold burde Superligaen også droppe Europa-playoffen til fordel for en anden gulerod.

Af Troels Bager Thøgersen

Jeg har intet imod OB.

Jeg har heller ikke noget imod Randers FC eller AGF.

Men jeg er glad for, at Randers, AGF, Randers igen og så OB har tabt de playoffkampe om en Europa League-billet, der blev indført med den 14 hold store Superligaen fra 2016/17, og at det i stedet blev FC Midtjylland, FC København, Brøndby IF og AGF, der som nummer fire i medaljeslutspillet (tre for AGF's vedkommende) tog Danmarks sidste plads i Europa League-kvalifikationen.

Noget på spil
Jeg forstår godt, at det er denne billet, man spiller om – som tipsbladet.dk beskrev i går, får holdene fra Danmarks sidste og lavest rangerede plads i Europa League-kvalifikationen ofte klask, så det er ikke så meget, Superligaen risikerer. Læs den historie ved at klikke her.

For klubberne fra 7. til 10. pladsen i hierarkiet har kampen også givet rimelig mening, for det har givet noget at spille om, selvom intensiteten i fire semifinaler og finaler (eller kvartfinaler/semifinaler om man vil) mellem de fire bedst placerede hold fra bunden har været til at overse.

Det ville være dødssygt at spille nedrykningspuljerne uden at have noget i udsigt, fordi disse hold ofte er noget nær sikre på overlevelse i februar og marts.

Men behøver det virkelig være en Europa League-billet?

Superligaen bliver skåret ned til 12 hold fra sæsonstart i august, men playoffkampen består altså stadig.

Læs også:Her er programmet for Superligaen: FCK og Brøndby i tidligt møde

Rent Dahlsgårds Tivoli
Bare kald mig et elitært røvhul, men den Europa League-billet skal gå til tredje- eller fjerdepladsen i medaljeslutspillet, og det skal hverken være efter en playoffkamp, badeands-skydning med luftrifler, amerikansk lotteri, mudder-wrestling eller andre tilfældige påfund, der hører hjemme i et omrejsende tivoli.

Jeg forstår til fulde, at der skal være noget at spille om i hele sæsonen, når man nu en gang har besluttet sig for at fastholde slutspillene, men det er ikke troværdigt at spille om en Europa League-billet.

OB-træner Jakob Michelsen, der fortjener stor ros for altid at stille sig frem og være nøgtern omkring både OB og sig selv, ramte helt plet, da han før onsdagens kamp sagde, at den kamp i bund og grund var sportsligt uretfærdig.

Dermed ikke sagt, OB ikke havde al ret i hele verden til at gå efter og fejre en sejr over AGF – det havde de al ret til, ligesom Randers og AGF havde haft det før dem.

Men sportsligt giver det kun mening at sende en ligas bedste klubber ud i Europa, og de bedste klubber identificeres i tabellen over en hel sæson, ikke i 90 minutters i øvrigt medrivende fodbold i et regnvådt Århus en onsdag aften efter sæsonafslutningen.

Dernæst risikerer Superligaen af egen fri vilje at svække sig selv i de europæiske klubturneringer ved ikke at sende de bedste hold derud – over tid vil en tredje- eller fjerdeplads fra en Superliga-sæson klare sig bedre i Europa end et hold, der fik syvende-, ottende-, niende- eller tiendeflest point i grundspillet og slutspillene.

Sæt noget andet på spil
Jeg forstår ganske enkelt ikke, at man har beholdt det nuværende format, da man skar Superligaen ned til 12 klubber.

Men der findes alternativer til at sætte en Europa League-billet på spil, alternativer som man kunne tage op i den kommende tid.

Læs også:AGF-direktør om succesen: PC skal virkelig få bappet transferpriserne op

- Man kunne suge et par millioner kroner af tv-pengene fra de øvrige placeringer og give til nummer syv.

- Man kan overveje at give 1 eller 2 point med til den kommende sæson.

- Man kan give en forlomme til næste sæsons pokalturnering til at træde ind i tredje runde i pokalturneringen ligesom Top 6, eller endda i fjerde runde, som er ottendedelsfinalerne.

Er det lige så sexet som muligheden for at komme i Europa League-kvalifikationen?

Nej, men den billet til den sidste Europa League-plads er efter min mening heller ikke noget, en klub fra nederste halvdel af Superligaen skal have del i.

Jeg har det i forvejen svært med, at pokalvinderen får den bedste af Europa League-billetterne, i Danmarks tilfælde foran sølvvinderen efter en hel sæson, der træder tidligere ind i kvalifikationen end pokalvinderen.

Jeg ser ingen grund til, at playoffkampen om en Europa League-billet skal leve videre, og debatten om kampen i denne uge kan forhåbentlig få både klubber og Divisionsforeningen til at overveje, om man ved først givne lejlighed vil droppe tivolikampen og finde en anden præmie at udlodde til det bedste hold fra den nedre halvdel af rækken.

Læs også:AGF-chef om Ankersen-afsked: Thorsteinsson er en større pointspiller

Læs også:Tingager irriteret over OB-kommentar: Hav respekt for din modstander

Læs også:AGF-spillerne gik amok i omklædningsrummet: Det ligner, der er vandskade