Foto: Getty Images
EM

Soleklar dom: Fiasko hvis Danmark ikke går videre

KOMMENTAR: Det er en overkommelig EM-gruppe, Danmark er kommet i, men landstræner Hjulmand og landsholdet skal forbedre sig for at undgå fiasko.

Det kunne være gået meget værre for det danske landshold ved lørdagens EM-lodtrækningen.

Slovenien kom ud af kuglen i stedet for Holland eller Kroatien, Serbien blev Danmarks modstander i sidste puljekamp i stedet for hold som Italien eller Schweiz.

Så må man leve med, at England er et klassemandskab og for mig at se tæt på Frankrigs niveau, hvilket vel at mærke kommer fra en redaktør som undertegnede, der ikke just har England som 'second team' eller normalt plejer at vurdere englænderne højt.

Kravet må være klart: Den gruppe skal Danmark gå videre fra, ellers er det en fiasko, da især når DBU's helt egen målsætning hele tiden har været at gå videre fra gruppespillet.

MEN-MEN-MEN: Det kræver selvfølgelig forbedringer.

Det landshold, vi så spille en pivringe afsluttende kamp ude mod Nordirland, vil blive revet rundt i Stuttgart, Frankfurt og München, hvor man 16/6, 20/6 og 25/6 møder henholdsvis Slovenien, England og Serbien.

Ja ja, jeg ved godt, det var reserverne i Belfast.

Men prøv ikke at bind mig en historie på ærmet om, at det dermed var et one-off, når spillet langt det meste af tiden i puljen med fem modstandere, alle neutrale beskrev som den letteste kvalifikationspulje af dem alle, var hakkende, ude af sync og til tider meget nervøst og krampagtigt.

Er det så simpelt som at hælde 100 procent vilje og indsats i startopstillingen og oplægget, som det lykkedes i en alt for snæver 2-1-sejr over Slovenien 17. november?

Måske.

Jeg tror, jeg håber, landstræneren og hans stab vender hver en sten og gennemgår alt, der kan gennemgås, lige fra de taktiske oplæg over veteranerne Schmeichel, Kjær og Eriksens pladser og roller, til et grundigt, grundigt tjek af, hvordan de seneste 13 måneder blev så dårlige, og hvordan man undgår, den dårlige energi kommer med til Tyskland.

Hvis der gemmer sig nogle spøgelser og uerkendte problemer, skal de frem de næste syv måneder, ellers kan de meget vel koste avancementet.

Og så lige et 'god tur' til alle dem, der slår telt op, finder en hytte i bjergene, bor hos familie eller venner, eller hvad man nu som dansker med plan om en EM-fest i Tyskland.

Det bliver da alt for fedt med en slutrunde i et ægte fodboldland efter det miserable, stemningsdræbende VM i 2022. Det fortjener I.

Jeg løber lige hurtigt – hurtigt – igennem de tre modstandere.

England
Det var hårdt for Danmark at trække England.

For mig at se har England et hold med flere offensive muligheder, end Gareth Southgate havde, og brugte, ved EM i 2021.

Jeg har bestemt ikke brudt mig om det, der nogle gange har tangeret voksenmobning af Harry Maguire, og han har løftet sig på det seneste. Men han er altså et svagt punkt i det hurtige kombinationsspil, hvis man kan få det sat op omkring ham.

England er soleklar favorit i den her gruppe, for mig at se havde kun Frankrig været en anelse sværere, mens Spanien er cirka på samme niveau.

Slovenien
Det var til gengæld en voldsomt fordelagtig lodtrækning af få Slovenien.

Jeg er helt pjattet med Jan Oblak i målet, og Slovenien har flere gode spillere. Det er et bedre hold, end det, vi så i Parken for et par uger siden.

Men sammenlignet med de andre i pot 3 er det jo vildt fordelagtigt at få Slovenien, det er en kamp, Danmark bare skal vinde, ustabil form eller ej.

Serbien
Serberne skrabte sig gennem lidt af en kagegruppe med Ungarn, Montenegro, Litauen og et vildt skuffende Bulgarien.

Der er flere klassespillere på Serbiens hold, jeg fældede små tårer, da Aleksandar Mitrović og Sergej Milinković-Savić begge valgte at tage til Saudi-Arabien i sommer i stedet for at fortsætte i storklubber i Europa, som deres niveau berettiger til.

Det skal være nøglekampen for Danmark, og som det danske landsholds form er nu, vil det være en tæt kamp.

Men sammenligner man materialet og det topniveau, Danmarks landshold viste i 2022, skal man have en klar minimums-ambition om at gå videre til ottendedelsfinalen.