• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Spilletid garanterer intet for Brøndby-talenter

Foto: Getty Images

KOMMENTAR: Det er fristende at skælde Jesper Sørensen ud for ikke at give mere spilletid til Brøndbys teenagetalenter i slutspillet, men vi skal passe på med ikke at overvurdere de unge.

Af Troels Bager Thøgersen

I den ganske seværdige film Moneyball er der en skøn scene, hvor Oakland Athletics General Manager Billy Beane og hans data-sidekick Paul DePodesta piller Oaklands scouts totalt fra hinanden.

Dilemmaet i Oaklands rekruttering er endnu bedre beskrevet i bogen af samme navn, hvor forfatteren Michael Lewis som fluen på væggen udstiller, hvordan Oaklands talentspejdere er uddannet til at gå efter spektakulære og flotte (ja, jeg mener fysisk) unge spillere, og overser, hvem der rent faktisk kan få holdet til at vinde kampe.

Se Brad Pitt og Jonah Hill i Moneyball her

Det er især spillere fra college og endnu værre fra high school (gymnasiet), som Oakland ligesom alle andre baseballhold overvurderer helt vildt på grund af deres alder, talent og hvor godt, det ser ud, når de spiller, mens de langsomme, dem med grimt hår og lidt ekstra på sidebenene bliver undervurderet.

Baseball har naturligvis intet med fodbold eller Brøndby IF at gøre, men det har tendensen til at overvurdere ungdommen til gengæld i høj grad.

Der har siden finanskrisen i 2008 ikke været noget hottere i professionel fodbold end at tale om talentudvikling.

Der er nærmest ikke det hold i Danmark eller resten af Europa, der ikke vil være blandt de bedste overhovedet til at uddanne unge spillere, noget Josep Guardiolas FC Barcelona-hold fra 2008 til 2012 satte turbo på (uanset at adskillige af spillerne var indkøbt ekstremt dyrt).

I disse uger får Jesper Sørensen, cheftræner i Brøndby, på puklen for sine spillervalg.

Er han ved at gå væk fra Strategi 6+4?

Hvad med Masterclass?

Hvordan skal man få de næste kæmpesalg a la Jesper Lindstrøm, hvis de unge ikke får den spilletid, der skal til for, at de bliver blandt Superligaens bedste, kommer ind omkring landsholdet og ryger afsted til en Top 5-liga?

Oscar Schwartau og Mathias Kvistgaarden er to af Brøndbys lovende yngre spillere.

Måske er det rigtigt. Måske har Brøndby IF ikke en chance for at nå tredje- eller fjerdepladsen (jeg synes knapt, de er blandt den bedste halvdel af holdene i Superligaen lige nu), måske ville de få mere ud af at spille Oscar Schwartau ind og hive et par andre purunge spillere ind foran ældre spillere, så Brøndby står stærkere til næste sæson.

Men der er ingen garanti for det. Ingen overhovedet.

I fredags talte vi i Tipsbladets trykte udgave med såvel Jesper Sørensen som hans nyansatte konkurrent og trænerkollega Thomas Thomasberg i FC Midtjylland.

De afviste begge, at man som ung kan komme til spilletid i dette forår på basis af fødselsattesten, og det er efter min mening den helt rette indstilling.

For det er en af fodbolds allerstørste fejltagelser, når medier og fans tror, at det i de fleste tilfælde blot handler om at give de største talenter spilletid, hvorefter de forvandler sig til Superliga-profiler, bare de bliver trænet ordentligt og bliver håndteret tålmodigt og fornuftigt.

Den barske virkelighed er, at mange unge spillere ikke bliver specielt meget dygtigere, efter de er 18-19 år, og at mange selv med stor tålmodighed og megen spilletid aldrig reelt bliver dygtige nok til Superligaen, også selvom de har spillet på Danmarks ungdomslandshold og været blandt de største profiler i U/19-ligaen.

Oscar Schwartau ser særdeles lovende ud og kan meget vel blive en stor Superliga-spiller en dag, men der ikke belæg for, at Brøndby skulle være bedre stillet i næste sæson ved at spille med alle de unge nu, som om man er på vej ind i en kæmpe genopbygningsfase.

Det er snarere omvendt.

Hvis Brøndbys cheftræner og ledelse tror på, at man har købt rigtigt ind sidste sommer og i januar, skal man da gå efter at stå så skarpt som overhovedet muligt fra første spillerunde i juli, så FC København og FC Midtjylland bliver presset maksimalt i næste sæsons guldkamp, og det gør man ved at spille med de spillere, man tror på i dag, og som også er i klubben efter den korte sommerpause.