• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Conference League Troels Bager Thøgersen

Truer FCK, BIF og FCM: Livsfarlige at undervurdere

Foto: Getty Images

KOMMENTAR: Jo jo, det var et skuffende resultat mod et jævnt hold fra Slovakiet, men på de større linjer er FC Nordsjælland allerede nu en trussel for FCK, FCM og Brøndby og bliver endnu stærkere de næste år.

Af Troels Bager Thøgersen

Tipsbladet i Farum

Der var en verden til forskel på rammen, da Rasmus Højlund og Manchester United onsdag aften tabte en ultradramatisk kamp i Parken til FC København, og da FC Nordsjælland små 24 timer senere noget skuffende spillede 1-1 med Spartak Trnava i Conference League.

FC København har et hold af bidske landsholdsspillere og dyrt indkøbte profiler fra udlandet, FC Nordsjælland er ved at lære at spille europæisk og mærker slitagen i Superligaen med de mange kampe, der giver langt mindre forberedelsestid, end man er vant til.

FC København ser ud til at være i en liga for sig selv i denne sæson, hvis man da til foråret og især i slutspillet kan tage Champions League-niveauet med ind i weekenderne.

Men det vil være letsindigt at afskrive FC Nordsjælland i det spil, og ikke kun fordi man var nogle få bedre kampe i foråret fra at vinde et yderst overraskende DM efter mareridtssæsonen i 2021/22.

FCN og RTD er kun lige begyndt
I startopstillingen torsdag aften havde FC Nordsjælland Marcus Ingvartsen og Jeppe Tverskov.

I skal ikke fortælle mig, at FCK ikke kunne have brugt Ingvartsen, som FC Midtjylland kunne og så ihærdigt forsøgte at få fikset i sommer.

Hvis Marcus Ingvartsen ender med at rykke videre til San Diego eller skifte på fri transfer til en større europæisk liga i 2025, har FC Nordsjælland, Right To Dream og Mansour-familien, der ejer det hele, brugt 11 millioner kroner plus en særdeles solid pose lønkroner i to gange 12 måneder.

Det er ikke så anderledes igen fra, når FC København henter Andreas Cornelius i sommeren 2022, velvidende at man aldrig nogensinde kunne sælge ham igen for i nærheden af 45 millioner kroner, selv uden de skader, der har ødelagt det meste af returen. Undervurder heller ikke, hvad det koster at få Andreas Schjelderup lejet fra Benfica eller Jeppe Tverskov ind på fri transfer.

Samtidig arbejder Right To Dream-organisationen for fuld kraft på at etablere MLS-holdet i San Diego og er ved at løbe et akademi i Kairo i gang.

Begge dele skal kanalisere egyptiske, amerikanske – og mexikanske, fordi man i San Diego er tæt nok på at rekruttere blandt millioner af unge i området lige syd for grænsen – spillere til Farum.

Trafikken af spillere kommer også til at gå den anden vej som med Ingvartsen og sikkert også spillere a la Jeppe Tverskov, Andreas Hansen og Mohammed Diomande, mens der også kan komme gode vestafrikanske spillere til det amerikanske projekt.

Men at det skulle gå ud over den klub, hvor spillerne kan få europæisk klubfodbold og blive solgt videre til de store europæiske ligaer, virker usandsynligt på den korte bane.

En dag kommer der muligvis en engelsk samarbejdsklub i Right To Dream-klubsamarbejdet, som reelt kan gøre FCN til en underordnet klub, hvis den rykker op i Premier League eller allerede befinder sig der ved overtagelsen.

Indtil da ligner FCN for mig en klub, der kommer til at få yderligere midler til nogle få, endnu stærkere profiler i de kommende sæsoner, og som også kan række endnu mere ud efter de dygtige spillere i Europa på 15-16-17 år.

FCK var der
Tilbage til Rasmus Højlund et øjeblik.

Onsdag aften var den 20-årige forwards første klubkamp i Parken, siden han forlod FC København.

Ved I, hvem han sidst spillede mod for FCK?

Spartak Trnavas rivaler Slovan Bratislava i Conference League i midten af december 2021.

Her startede forwarden inde, scorede i 53. minut og blev byttet ud efter 77 minutter for Kamil Wilczek, da FCK slog Slovan Bratislava med 2-0 i Conference League.

FCK-opstillingen den aften: Grabara – Jelert, Oikonomou, Khocholava, Kristiansen – Haraldsson, Biel, Johannesson, Bøving – Højlund, Wind

Der er sket meget siden den sæson, hvor FC København ikke spillede specielt inspirerende i Conference League og på flere måder lignede en klub langt fra Champions League, som man så her to år efter begynder at drømme om at blive fast deltager i, uden det virker spor vanvittigt.

Selvfølgelig har FC København en helt anden europæisk erfaring end unge, uprøvede FC Nordsjælland, der ikke har noget i ballasten ud over gode minder tilbage fra de to gruppespil i 2012 og 2013, og da også viste prøver på den manglende erfaring torsdag aften ved at lukke Spartak Trnava ind i opgøret.

Men der er altså nok bevismateriale til, at det nu vil være livsfarligt at undervurdere FC Nordsjælland, både hvis man er FC København og så sandelig også FC Midtjylland og Brøndby IF, der havde forhåbninger om Ingvartsen og Tverskov i sommer.

Dette FCN kommer til at bide fra sig med Mansour Group til at finansiere klubbens og Right To Dreams ambitioner.

Og selv om der stadig er et godt stykke vej op, når vi ser spillet en kold november-aften mod et hæderligt men også begrænset slovakisk hold, er der jo også en verden til forskel fra, hvor man selv var for to år siden, da Højlund stadig var FCK-spiller, og FC Nordsjælland i et par måneder spillede som et hold på vej i 1. Division.