Video : Tipsbladet
Champions League

Se de 8 Champions League-holds milliard-budgetter

Hvem bruger hvor mange penge i Champions League? Her er oversigten over forbruget på lønninger og transfers i de otte klubber, der er tilbage i Champions League.

Det er en dyr fornøjelse at spille med i kvartfinalerne i Champions League.

Seks af de otte klubber med størst omsætning i verden er stadig med, kun FC Barcelona (som er nummer ét) og nummer fire Manchester United nåede ikke hertil, mens Borussia Dortmund og FC Porto er med i stedet.

- Der er jo flere af disse klubber, der har spillerbudget på tre gange hele omsætningen i Superligaen, siger Jesper Jørgensen, der er sportsøkonom og partner ved Deloitte, og som har hjulpet til i vurderingen af spillerbudgetterne.

- Disse tal viser gabet mellem de største klubber i verden og alle andre. Det er også disse forskelle, der driver indførelsen af en ny Champions League-struktur fra 2024, fordi de store klubber vil bevare og videreudvikle deres økonomiske fordele, mens de så vidt muligt holder de mindre klubber ude af selskabet, siger Jesper Jørgensen til Tipsbladet.

I oversigten dækker ”matchday” over de indtægter, der er forbundet med afviklingen af selve kampene på stadion. ”Medie” er indtægter fra tv-rettigheder, mens ”kommercielt” er de indtægter, man får fra sponsorer og andre kommercielle aktiviteter.

De tre dyreste spillere, vi har angivet for hver klub, er spillernes indkøbspris. I nogle tilfælde, eksempelvis Real Madrid, kan veteraner som Luka Modric og Karim Benzema sagtens være mindst lige så dyre eller dyrere i driften end folk som Ferland Mendy og Éder Militão, der overhovedet ikke får samme toplønninger som de største stjernenavne.

Alle beløbene i denne gennemgang er angivet i millioner kroner.

Real Madrid


Omsætning: 5.140
Matchday: 804
Medie: 1.666
Kommercielt: 2.674


Tre dyreste spillere
Eden Hazard – 860
Éder Militão – 375
Ferland Mendy – 360

Anslået spillerbudget: 4.100

Det kan godt være, at Real Madrid ikke udstråler den samme usårlighed, man havde på det fantastiske 'run' med fire Champions League-titler på fem sæsoner. Det betyder ikke, at truppen i hovedstadsklubben er billig.
Eden Hazard er en stor og tung udgift i truppen, og det samme er de erfarne og hundedyre veteraner fra de gyldne Champions League-år. Real Madrid er færdig med at betale af på Karim Benzema, Sergio Ramos, Marcelo og Luka Modric, men disse spillere og deres jævnaldrende holder Real Madrid helt oppe blandt de lønførende i verden, ikke helt ulig den store og økonomisk kriseramte rival FC Barcelona.
Strategisk er det ikke vildt betryggende, at nummer to og tre på listen over dyrest købte spillere i truppen er to backer, der ikke er lige så dyre som de andre storklubbers nummer to og tre. Real Madrid har store beløb bundet i lønninger i de største stjerner, man har et hundedyrt stadionprojekt, der sluger milliarder, og selvom Real Madrid er førende på denne liste, aner man konturerne af en nær fremtid, hvor Real Madrid skal løbe endnu stærkere for at holde trit med Premier League-klubberne, PSG og FC Bayern.

Manchester City

Omsætning: 4.084
Matchday: 354
Medie: 1.614
Kommercielt: 2.116
Tre dyreste spillere
Kevin De Bruyne – 570
Rúben Dias – 510
Riyad Mahrez – 505

Anslået spillerbudget: 3.800

Josep Guardiola og ledelsen i Manchester City har skruet en dygtig og på mange positioner langtidsholdbar trup sammen, og det har så sandelig ikke været billigt.
Ifølge analyseinstituttet CIES Football Observatory har Manchester City den dyreste indkøbte trup overhovedet i fodboldverdenen, og budgettet er da også derefter, selvom man ikke har betalt helt så dyrt for de allerstørste profiler som PSG, Real Madrid og Liverpool har.
Det er dog værd at bide mærke i, at Citys budget ikke er ret meget større end konkurrenternes hjemme i England. City har i tiden med Josep Guardiola som manager købt primært yngre, lidt mindre kendte og særdeles kompetente spillere med deres bedste sæsoner foran sig, så fra et finansielt synspunkt giver det ikke mening at gøre de mange milliarder til den eneste forklaring på Citys succes. Pengene er brugt fornuftigt, også mere fornuftigt end i de fleste andre superklubber.

Paris Saint-Germain

Omsætning: 4.020
Matchday: 687
Medie: 1.112
Kommercielt: 2.221
Tre dyreste spillere
Neymar – 1.650
Kylian Mbappé – 1.080
Ángel Di María – 470

Anslået spillerbudget: 3.700

Paris Saint-Germain er en speciel størrelse, også i flokken af superklubber. I Neymar og Kylian Mbappé har man de to dyreste fodboldspillere nogensinde, to sublime individualister med evnerne til at vinde turneringer på egen hånd.
De næstdyreste i PSG koster også mange penge, men ikke mere end hvad konkurrenterne i toppen af europæisk fodbold har råd til. En katastrofal tv-aftale i Frankrig, der faldt sammen allerede ved første udbetaling i efteråret, skaber tvivl om, hvor meget der egentlig er råd til i den kommende tid, for eksempel en kontrakt med Lionel Messi. På den ene side har UEFA netop sagt, at man skrotter Financial Fair Play og dermed åbner en ladeport for nye aftaler for en klub som PSG, der har Qatars statslige investeringsfond i ryggen. På den anden side har PSG's ejere raslet med sablen flere gange i de seneste år og antydet, man kunne være på vej videre til at købe en ny klub i Premier League, og PSG's handlinger på transfermarkedet til sommer en god indikator for, hvad vej pilen peger.

Chelsea

Omsætning: 3.493
Matchday: 462
Medie: 1.548
Kommercielt: 1.483
Tre dyreste spillere
Kai Havertz – 600
Kepa – 600
Christian Pulisic – 475

Anslået spillerbudget: 3.600

Er det ikke et overdrevet højt spillerbudget, tænker du måske? Et budget, der simpelthen overstiger Chelseas omsætning på det seneste årsregnskab fra 2019/20-sæsonen?
Det er fuldkommen korrekt, men tag også lige et kig på de spillere, Chelsea har købt både før og efter, at man var i transfer-skammekrogen som straf fra FIFA for at hente mindreårige spillere mod reglerne. Chelsea har købt spillere for fem milliarder kroner siden sommeren 2017, hvilket er voldsomt meget mere end i den tilsvarende periode forinden, og det kan man tolke på flere forskellige måder.
Enten er Roman Abramovitj meget engageret i klubben og vil stille med et af verdens stærkeste hold, når Chelsea engang får lov at bygge og flytte ind på et nyt stadion. Eller også holder den russiske milliardær sin mangeårige investering varm, indtil en køber fra USA eller Mellemøsten betaler de mange milliarder, Abramovitj kræver for et verdensklassehold i det centrale London. Uanset hvad er det et vanvittig dyrt hold, Chelsea stiller med, efter man i nogle år var et stykke fra Manchester-klubberne i indkøbsræset i Premier League.


Liverpool

Omsætning: 4.150
Matchday: 615
Medie: 1.729
Kommercielt: 1.810

Tre dyreste spillere
Virgil van Dijk – 635
Alisson Becker – 465
Naby Keïta - 445

Anslået spillerbudget: 3.200

Hvis man troede, Jürgen Klopps titelvindere var en samling underdogs og unge spillere fundet på ydmyge adresser og udviklet til store stjerner, skal man til at revurdere billedet af den forsvarende engelske mesterklub.
For Liverpool er ikke langt efter Manchester City og Chelsea på transfermarkedet og er kun for alvor distanceret af Manchester United, som stadig er det Premier League-hold med flest penge bundet i spillertruppen.
Uden for klubbens top 3 over dyreste spillere følge en række dyre køb, og lønningerne følger også fint med.
Lidt dimensioner: FC Midtjylland, som Liverpool mødte i gruppespillet i Champions League, har et spillerbudget omkring 120 millioner kroner mod Liverpool cirka 3.200 millioner kroner. Det er en faktor 27 i Liverpools favør.

Bayern München


Omsætning: 4.715.
Matchday: 523
Medie: 1.512
Kommercielt: 2.680

Tre dyreste spillere
Lucas Hernández – 600
Leroy Sané – 335
Corentin Tolisso – 310

Anslået spillerbudget: 3.000

Man skal virkelig ikke tage fejl af Bayern Münchens økonomiske styrke. På sponsorater og kommercielle aftaler er Bayern på omgangshøjde med mastodonterne Manchester United, Real Madrid og FC Barcelona (og Manchester City og Paris Saint-Germain, der har favorable aftaler med selskaber tæt på deres respektive klubejere), og det giver muskler på transfermarkedet.
De helt store transfers betalte Bayern ikke før i sommeren 2019, hvor man betalte kassen for Lucas Hernández fra Atlético Madrid for at få en af verdens bedste backs, og sydtyskerne er blandt dem, der gerne ser et loft over transfers og lønninger, både for helhedens skyld men også egen konkurrenceevne, da man er voldsomt dygtig til at rive penge i kassen uden en stenrig forretningsmand eller nationalstat i ryggen.
Man kan sagtens se for sig, at Bayern tager sig råd til at betale for flere dyre spillere i de kommende år, mens man allerede er nogenlunde jævnbyrdig med klubber som Chelsea og Liverpool på lønbetalingerne med store lønninger til stjerner som Robert Lewandowski, Manuel Neuer og Thomas Müller.


Borussia Dortmund

Omsætning: 2.719
Matchday: 344
Medie: 1.263
Kommercielt: 1.112

Tre dyreste spillere
Mats Hummels – 230
Thorgan Hazard – 190
Nico Schulz – 190

Anslået spillerbudget: 2.100

Også i tilfældet Borussia Dortmund er det vigtigt at skelne mellem myte (Dortmund er en talentfabrik der udvikler unge spillere) og fakta, for eksempel at man betalte spillertruppen 1,3 milliarder kroner i lønninger og bonusser i 2019/20-sæsonen.
Dortmund er altså en af verdens 15 største fodboldklubber, og budgettet er derefter med gode lønninger og især et forbrug på transfers, hvor man godt kan følge med rivalen Bayern München.
Til gengæld er Dortmund milevidt efter Bayern på lønninger, og det er også derfor, en klub som Dortmund næppe kan holde på Erling Haaland ret længe, hvis da overhovedet ud over denne sæson.
Budgettet gør Dortmund særdeles konkurrencedygtig hjemme i Bundesligaen og den nuværende femteplads til en stor skuffelse, men i Champions League-sammenhæng har man svært ved at følge med, når man ikke kan og vil betale mere end 25-30 millioner euro i transfer for en spiller.
Det er også vilde beløb, men i kampen med Europas giganter er det ikke nok til at følge med over tid.


FC Porto

Omsætning: 649
Matchday: 159
Medie: 335
Kommercielt: 115

Tre dyreste spillere
Jesús Corona – 80
Mateus Uribe – 70
Evanilson - 65

Anslået spillerbudget: 850

Porto er i ekstrem grad undtagelsen i Champions League-kvartfinalerne. Traditionsklubbens tal er ganske vist unaturligt lave, fordi man skuffede fælt i Champions League-kvalifikationen i sommeren 2019 og røg ud til Krasnodar, men selv med Champions League-midler og flere spillersalg i kassen er FC Porto en finansiel dværg sammenlignet med de andre CL-kvartfinalister. Porto var i klubbens største, mest playersponsorat-oppumpede dage for 5-10 år siden, oppe at betale 120-150 millioner kroner for de dyreste spillere, men i dag bliver pengene primært hældt i spillerlønninger og i lidt billigere, men stadig lovende, spillere fra Sydamerika.
Portugiserne er stadig fem-otte gange større end de største Superliga-klubber, men flere af de øvrige hold i kvartfinalerne har betalt mere for en enkelt spiller, end Porto omsatte for i hele sidste sæson.

Hvordan er Superliga-klubbernes spillerbudget sammenlignet med sportens største giganter? Klik her og se Superliga-klubbernes spillerbudget.