Foto: IMAGO
Champions League

FCK-rival trodser kritik og retssager: Billigt køb

Manchester City har været gennem flere retssager og undersøgelser for at have brudt fodboldens regler, men det har været en god investering for ejerne, lyder det fra en kender, der har fulgt klubben og dens ejere i årevis.

På banen er Manchester City muligvis det stærkeste fodboldhold i verden, og uden for banen har der i den grad også været fokus på klubben gennem mange år.

Siden Abu Dhabis køb af klubben i 2008 har man vundet syv mesterskaber og sidste sommer Champions League, og igen i dette forår har Manchester City mulighed for at vinde The Treble i England, vel at mærke for andet år i træk.

Uden for banen har klubbens og dens ejer til gengæld været efterforsket og anklaget flere gange for at bryde både UEFA's FFP- og licensregler såvel som Premier Leagues tilsvarende regler.

I UEFA-regi slap man i 2020 efter en appel til sportsdomstolen CAS for to års udelukkelse og en bøde på 300 millioner kroner, og fik i stedet en bøde på 75 millioner kroner og ingen udelukkelse.

I Premier League er sagen stadig i gang, og her er der berammet en indtil videre ikke offentliggjort dato for en høring om de 115 brud på Premier Leagues finansielle regler fra sæsonen 2009/10 til 2017/18, Manchester City er anklaget for af ligaorganisationen.

Det er ikke god PR, Abu Dhabi og Manchester Citys top får i disse sager, men succesen på banen og den afledte opmærksomhed ikke bare i Storbritannien eller Europa men i hele verden gør det ulejligheden værd for Abu Dhabi at eje klubben.

- Jeg tror, de er rigtig tilfredse med investeringen, siger Nicholas NcGeehan fra organisationen FairSquare.

- At Mohammed Bin Zayed [Abu Dhabis regent og præsident for De Forenede Arabiske Emirater] var til Champions League-finalen med Sheik Mansour var hans blåstempling af projektet.

- Sheik Mansour [Manchester Citys formelle ejer Mansour bin Zayed Al Nahyan] sagde efterfølgende i emiratiske medier, og det blev overset i vestlige medier, at det var en sejr for alle arabiske mennesker.

- Det her er en meget lille investering for styret i Abu Dhabi. Det er et virkelig billigt køb set i forhold til de enorme gevinster, og min fornemmelse er, at det bliver betragtet som en stor succes, siger Nicholas McGeehan i bemærkninger på spørgsmål fra Tipsbladet under den nylige konference PlayTheGame i Trondheim i Norge.

FairSquare er specialiseret i migrantarbejderes forhold og menneskerettigheder med særligt fokus på sports og autoritære lande. Nicholas McGeehan har tidligere arbejdet for Human Rights Watch og er specialiseret i golf-staterne og deres brug af fodbold og sport til politiske og økonomiske formål.

Manchester City spiller tirsdag aften ottendedelsfinale i Champions League i Parken mod FC København.

City er storfavorit til at gå videre til kvartfinalerne såvel som favorit til at vinde turneringen med Real Madrid, Bayern München og Arsenal i gruppen af alternative kandidater til trofæet.