Video : Tipsbladet
Champions League

Vildt regnestykke sender FCK direkte i CL i 2024

Galatasaray-kampen er kæmpestor for FCK, og den kan også gøre forskellen på, om FCK får en spritny, direkte billet til næste års nye Champions League-turnering.

Der er intet at sige til, hvis kampen mod Galatasaray får nerverne til at sitre for FC Københavns spillere, trænere og fans.

En sejr sender FC København i ottendedelsfinalen i Champions League, mens uafgjort også er nok, hvis ikke Manchester United vinder over Bayern München.

Det bliver en højintens kamp i Parken, men selv om man skulle mene, at der er rigeligt på spil allerede, er der faktisk yderligere på højkant for FC København.

Næste år bliver både Champions League, Europa League og Conference League lavet om, så der er 36 hold med i hver turnering i stedet for 32.

Og strukturen og regelsættet i den nye Champions League-turnering betyder, at FC København kan sikre sig en direkte billet til det nye ligaspil og springe kvalifikationen over, og dermed score endnu en tur i Champions League, denne gang med endnu flere kampe og præmiepenge.

Formlen
Nu bliver det lidt teknisk.

Fremover bliver det sådan, at en Champions League-vinder, der kvalificerer sig den efterfølgende Champions League-sæson via sin nationale liga, ikke nødvendigvis giver billetten videre til mesterholdet fra det øverste land på access listen, der ikke er direkte kvalificeret.

Den ekstra billet går i stedet til det mesterhold i Champions League-kvalifikationen, der har flest point i UEFA's klubrangering i de seneste fem sæsoner.

Her kommer FC København ind i billedet, hvis det ellers lykkes at vinde DM til foråret, og Champions League-vinderen i slutningen af denne sæson også har kvalificeret sig til CL i 2024/25 via sin nationale turnering.

For FC København er en af de klubber, der flest UEFA-point, og man puster flere af de direkte rivaler i nakken i denne sæson, hvor pointene også tæller til næste sommers regnskab.

Langt forude ligger Sjakhtar Donetsk. Vinder de mesterskabet, tager de pladsen, og det er de immervæk favorit til, selvom de skuffende kun ligger nummer fire i den ukrainske liga i vinterpausen og nok igen skal indstille sig på en forårs-fejde med Dinamo Kijev.

Men misser Sjakhtar mesterskabet, bliver det spændende.

Hvis FC København går videre i Champions League, går man forbi Slavia Prag, der er videre i Europa League (og dermed kan hente flere point der), og overhaler også Dinamo Zagreb, der ligger til at gå videre i Conference League.

Brian Priskes Sparta Prag har en solid føring i den tjekkiske liga foran Slavia og er dermed svag favorit til at tage mesterskabet, mens Dinamo Zagreb ligesom Sjakhtar Donetsk overraskende er bagud, i Zagrebs tilfælde til Hajduk Split.

FC København har altså en hæderlig chance for at spille sig i Champions League næste sommer, hvis man kommer videre i Europa tirsdag aften og også henter lidt point i foråret - forudsat at Sjakhtar Donetsk ikke vinder mesterskabet i Ukraine.

Går FCK videre i Champions League, får man ud over pointene fra Galatasaray-kampen også fem bonus-point til UEFA's klubrangliste.

Et dansk mesterhold står også til betydeligt flere præmiepenge i Champions League i fremtiden. Læs mere om det her.