Video : Tipsbladet
Generelle

Bombe: Sniger Super League Light ind ad bagdøren

DENNE ARTIKEL ER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 17. MARTS 2023

I minutterne op til sit genvalg som FIFA-præsident fortalte Gianni Infantino fra talerstolen til FIFA-kongressen i Rwandas hovedstad Kigali en for mange overraskende og opsigtsvækkende historie.

- Jeg var faktisk ret deprimeret. Jeg var ved at give op,” fortalte Infantino om sit besøg i Rwanda kort tid før, at han blev valgt som FIFA-præsident i februar 2016.
”Det, der her land har lidt under, og den måde, landet er kommet tilbage på benene, er inspirerende for hele verden. Så jeg kunne bestemt ikke give op, fordi nogen sagde noget til mig.

Ved nærmere eftertanke er det måske ikke så overraskende endda, at FIFA-præsidenten vadede ind i et smerteligt og ekstremt kontroversielt emne som folkemordet i Rwanda med sin helt egen, unikke og personlige vinkel.

Under VM i Qatar i november og december var Infantino ude i et ekstremt forsvar af VM-værten, hvor kritikere af de rædsomme arbejdsforhold for migrantarbejdere og brud på menneskerettigheder blev skudt i skoene, at de var racister og fordomsfulde, mens Infantino til salens udbredte forundring også kastede sig ud i en enetale om at være homoseksuel, handikappet og migrantarbejder, hvilket beviseligt ikke var sandt.

Rwandas enevældige præsident Paul Kagame, der som bekendt også er en nær ven af Danmarks og Storbritanniens asylsøger-eksportglade regeringer, leverede fra talerstolen også sin opbakning til Infantino og stemte i med, at kritikken af Qatars VM-slutrunde var hyklerisk og forkert.

Så var der lang vej hjem med budskabet for Norges modige fodboldforbund Lise Klaveness, der forgæves havde forsøgt at få forholdene for migrantarbejdere i Qatar og kompensation til disse mennesker på dagsordenen.

Gianni Infantino havde ingen modkandidat til præsidentvalget, så til klapsalver for salen i stedet for efter stemmeafgivelse kunne schweizeren lade sig hylde som familiens overhoved for de næste fire år, med Lise Klaveness, danske Jesper Møller og nogle få andre modstandere af Infantinos genvalg som de eneste, der ikke stemte i hyldesten.

Nu kommer de nye turneringer
Infantinos genvalg var der aldrig tvivl om, især ikke efter et skeptisk Europa undlod at stille med en modkandidat ved fristen for nogle måneder siden.

På den efterfølgende pressekonference var Infantino igen rasende på især europæiske journalister og medier, som FIFA-præsidenten blandt andet kaldte for 'ondskabsfulde' i en 16 minutter lang enetale, så mere kompromissøgende kan man vist ikke kalde schweizerens begyndelse på den ny embedsperiode.

Mere interessant var det til gengæld at se det, Infantinos politiske råd i FIFA Council på præsidentens anmodning vedtog op til genvalget af den schweiziske fodbold-Don.
I Europa har udvidelsen af Champions League og Europa League fyldt en del i fodbolddebatten, ikke mindst på grund af pirat-projektet Super Leagues forsøg på at overhale indenom og skabe en lukket liga tilbage i april 2021.

Real Madrid-præsident Florentino Pérez (anden fra højre i forreste linje) og Gianni Infantino (nummer to fra venstre) gik for et par år siden sammen om at lave en ny kluborganisation i FIFA-regi, der skulle håndtere klubfodbold. Nu får Pérez og Infantino nye turneringer at tjene penge på.

Men efter års spekulationer og intense forhandlinger var Gianni også klar med FIFA's tiltag for at få en større del af især klubfodbold-kagen.

Fra 2025 skal der i juni måned spilles et klub-VM med 32 hold.

En række europæiske klubber som Real Madrid og Manchester City er sikret at deltage på grund af deres klubkoefficient i Europa lige nu.

Og selvom der ikke helt er lagt op til de minimum 500 millioner kroner per deltager, der var Gianni Infantinos første plan med Saudi-Arabiens støtte i ryggen tilbage for fem år siden, skal den ny turnering mindst give et par hundrede millioner kroner i indtægt til især de attraktive europæiske klubber.

Infantino og FIFA skaber også en ny, årlig klubturnering med vinderne af Champions League-turneringerne fra verdens kontinenter.

På landsholdsniveau kommer der fra 2026 en halv måneds landsholdspause i efteråret, hvor der skal spilles fire kampe, og så gik FIFA til manges lettelse væk fra et format for gruppespillet ved VM 2026 med 16 puljer med tre hold i hver

Det havde åbnet for spekulation i resultater i sidste runde af gruppespillet, men i stedet bliver VM nu en maraton-affære.

Der spilles de traditionelle grupper med fire hold i hver, hvor de to bedste går videre. For at få matematikken til at stemme, tegner det til, at de otte bedste treere går videre fra de 12 grupper også videre, hvilket altså betyder, at kun 16 af 48 hold sorteres fra i gruppespillet, og at VM samlet går fra 64 til 104 kampe.

En vild kamp om VM
Endelig var kongressen i Kigali også startskuddet til det, der tegner til at blive et særdeles aggressivt og kontroversielt kapløb om VM-værtskabet i 2030.

Som det ofte er tilfældet med FIFA, er de konkrete detaljer usikre, men det tyder på, at FIFA holder kongres igen til maj næste år, hvorefter der til en ekstraordinær kongres i efteråret, nok i september, skal stemmes om VM-værtskabet til 2030.

Power-lunch under VM 2018 i Rusland med blandt andre Vladimir Putin og Saudi-Arabiens Mohammed Bin Salman. Sidstnævnte er meget tændt på at få VM 2030 til hjemlandet.

Gianni Infantino har, i hvert fald på overfladen, med sine handlinger lagt sig tæt op ad ekstremt ambitiøse Saudi-Arabien, der mægtig gerne vil være VM-vært i 2030.
Saudi-Arabien sponsorer det kommende VM for kvinder i Australien og New Zealand gennem turist-organisationen Visit Saudi, der naturligvis er 100 procent statsstyret lige alt andet af betydning i den magtfulde oliestat.

Saudi-Arabien og landets kronprins og diktator Mohammed Bin Salman satser stenhårdt på at profilere sig som globalt magtcentrum for sport, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved den planlagte opførsel af sports- og underholdningsbyen NEOM, der får Qatars cirka 1.500 milliarder kroner dyre satsning på VM 2022 til at se ubetydelig ud.

Saudi-Arabien har allieret sig med topklubberne i Spanien og Italien om at afvikle Super Cup-turneringer om vinteren, og i forhold til VM 2030 har landet efter forgæves forsøg på at slå sig sammen med de to førnævnte europæiske giganter indgået et partnerskab med Egypten og Grækenland om at byde på VM-slutrunden om syv år.

Om det lykkes er uvist, da det vil betyde endnu et vinter-VM, hvilket stensikkert ikke er populært i Europa, hvor Grækenlands flirt med Saudi-Arabien heller ikke er populær i UEFA.
Spanien og Portugal har slået sig sammen med Marokko om også at byde på VM, ligesom Uruguay sammen med Argentina, Paraguay og Chile er en seriøs kandidat.

De britiske øer og Irland har trukket et kandidatur og koncentrerer sig i stedet om EM 2028, og så får vi se, om andre kandidater dukker op undervejs.