Skandalerne har været mange og store, siden det allerførste fodbold-VM blev afholdt i Uruguay i 1930. TIPS-bladet præsenterer inspiration fra svenske Sportmagasinet de ti største skandaler gennem tiderne.
1: "El mano de Dios" -"Guds" hånd
22. juni 1986. Rammerne var perfekte for et fremragende og højspændt kvartfinale-opgør mod England og Argentina med Maradona i spidsen. Estadio Azteca hed arenaen i Mexico, hvor de to fjender fra Falklandskrigen skulle udkæmpe endnu et slag. Seks minutter inde i anden halvleg clearer englændernes Steve Hodge bolden så uheldigt, at den ryger op i luften og ind i eget straffesparksfelt. Legenden Peter Shilton stormer ud af sit mål for at bokse bolden væk, men Maradona går op i duellen med Shilton og bringer Argentina foran 1-0 – og det på trods af, at Shilton må bruge hænder og er knap 20 centimeter højere end den 168 centimeter høje argentiner. TV-billederne afslører, at Maradona bruger hånden til at støde bolden i mål, men dommer Ali Bennaceur fra Tunesien godkender målet – trods engelske protester. TV-billederne afslører også, at Maradona efter scoringen kigger grundigt på dommeren inden han jublende løber ud mod publikum. På den efterfølgende pressekonference erkender Argentinas 10er, at bolden gik ind med "lidt hjælp fra guds hånd og lidt hjælp fra Maradonas hoved." Diego Maradona indrømmer først flere år senere i en biografi fra 2002 at han scorede føringsmålet med hånden.
2: Maradona i dopingskandale
Han var elsket af en hel fodboldverden og på højde med legendariske Pelé. Ved VM-slutrunden i USA i 1994 kunne Maradona udødeliggøre sig selv ved, at sætte rekord med hele 22 VM-kampe i en gloværdig karriere. Sådan skulle det imidlertid ikke gå for den argentinske playmaker. Det startede ellers forrygende med en 4-0 sejr over Grækenland, blandt andet med Maradona som målscorer. Scoringen blev fejret med den velkendt jubelscene, hvor han skriger sin glæde ud til et TV-kamera på sidelinjen. Desværre stoppede Maradonas VM-deltagelse efter den anden kamp mod Nigeria: Et besøg hos dopingkontrollen afslørede efedrin i kroppen. Det medførte udelukkelse i 15 måneder og han havde faktisk fået en tilsvarende straf i 1991.
Tre spillere er blevet afsløret med doping i forbindelse med et VM og det er Maradona, Ernest Jean Josep fra Haiti i 1974 og Willie Johnston fra Skotland i 1978.
3: Vesttyskland og Østrig i sommerkamp
Inden sidste kamp i gruppespillet mellem Vesttyskland og Østrig stod det klart, at begge mandskaber ville gå videre til næste runde i tilfælde af en 1-0 sejr til Tyskland. Og sådan blev det dengang ved VM i Spanien i 1982. Horst Hrubesch headede Tyskland på 1-0 efter 10 minutter og resten af kampen blev skandaløs, beregnende gå-fodbold. Algeriet blev sorteper og protesterede til FIFA dagen efter kampen, men klagen blev afvist.
4: Da en svensker afgjorde VM
Den største dommerskandale fandt sted i Italien i 1934, da VM for første gang skulle afgøres i Europa. Svenske Ivan Eklind fik til opgave at dømme semifinalen mellem Italien og Østrig. Dengang styrede Benito Mussolini Italien med hård hånd og brugte blandt andet VM som et "propagandavåben". Eklind fik en middagsinvitation fra Mussolini et par dage før Italiens semifinale og den italienske diktator gjorde det klart, at han forventede en VM-titel til Italien "for enhver pris".
Italien vandt den brutale semifinale med 1-0 efter en række mærkværdige kendelser fra Eklind, der i den grad favoriserede hjemmeholdet. Mussolini synes, at Eklind var så fremragende, at han også krævede den svenske dommer til finalen mod det daværende Tjekkoslovakiet. Og sådan blev det. Igen gik det efter diktatorens plan og Eklind havde de "italienske" briller på. Han overså tre soleklare udvisninger til Italien og et straffespark til modstanderne. 10 minutter før tid udlignede italienerne til 1-1 på et mål, som burde have været annulleret på grund af hårdt spil mod forsvarsspillerne. Eklinds fløjte var imidlertid tavs. Italien afgjorde siden finalen dybt inde i overtiden og kunne senere løfte trofæet som de officielle verdensmestre. Tjekkoslovakiet vendte hjem til Prag som de moralske mestre og blev også fejret som sådan i hovedstaden.
Under normale forhold var Ivan Eklind ellers en fremragende dommer, men han fik efter farcen tilnavnet "Greven af Rom". Han optrådte også med fløjten ved slutrunderne i 1938 og 1950, hvor han i modsætning til VM i 1934 gjorde en god figur.
5: Rijkaard og Völler
Der er altid garanti for intensitet, når arvefjenderne Tyskland og Holland mødes. Ottendedelsfinalen mellem de to nationer ved VM i Italien i 1990 var absolut ingen undtagelse, da Rudi Völler og Frank Rijkaard indtog hovedrollerne. Kort før pausen falder Völler efter en nærkamp med Rijkaard, som efterfølgende planter en spytklart i tyskerens krøllede manke. Völler protesterer over for dommeren, men uden held. Senere i kampen bliver Völler igen udsat for Rijkaards "lama-tendenser" og den efterfølgende tumult gør, at begge spillere vises ud. Vesttyskland vinder kampen med 2-1 og kan senere fejre verdensmesterskabet med Völler i angrebet.
6: Overfald på Battiston
En af VM-historiens mest dramatiske kampe blev spillet i Sevilla den 8. juli 1982. Semifinalen stod mellem Vesttyskland og Frankrig. Kampen kunne ikke finde en vinder i hverken den ordinære eller i den forlængede spilletid og til sidst måtte tyskerne ty til straffespark for at afgøre kampen. Men det nåede indskiftede Patrick Battiston aldrig at se. I midten af anden halvleg jagtede han en aflevering fra Michel Platini. Battiston ville heade til bolden, men havde ikke taget højde for keeper Schumacher, der kom stormende ud af sit mål og hensynsløst tacklede franskmanden, der blev slået bevidstløs og mistede to tænder. Den hollandske dommer Charles Corver dømte end ikke frispark. Vesttyskland indhentede en fransk tomåls-føring i den forlængede spilletid og vandt den efterfølgende straffesparkskonkurrence. Frankrigs Platini forlod grædende banen.
7: Aftalt spil i Argentina
Efter det indledende gruppespil ved VM i Argentina i 1978, skulle slutspillet afgøres i yderligere et gruppespil. De to gruppevindere skulle så mødes i finalen.
Peru var ét af de hold, som gik videre fra den indledende pulje. Holdet gik endda videre som ubesejret. Hjemmeholdet fra Argentina fik senere chancen for at spille sig i finalen mod Holland, men det krævede en sejr i den sidste gruppekamp over Peru på minimum fire mål. En svær opgave for Argentina, der dog blæste videre til finalen med en 6-0 sejr. Perus keeper Ramon Quiroga var født i Argentina og lukkede tre mål ind i hver halvleg. Dermed var Argentina i finalen.
Rygterne har været mange siden den kamp. Ét af dem handler om, at militærjuntaen købte kampen for et lån på 50 millioner dollars og et besøg i Perus omklædningsrum inden kampen, hvor der blandt andet blev talt om broderskab mellem landene. I dag er det en generel opfattelse, at kampen var aftalt på forhånd.
8: VM-slagsmål
I 1962 blev VM afholdt i det langstrakte sydamerikanske land, Chile. Det der gjorde størst indtryk, var faktisk det til tider brutale spil. Værst var det i en indledende puljekamp mellem værtsnationen og Italien. 70.000 tilskuere på nationalarenaen i Santiago så italienske Giorgio Ferrini få rødt kort efter blot 12 minutters spil, hvorefter han blev fulgt ind til omklædningsrummet af det chilenske politi. Kort før pausen brækkede Chiles Leonel Sanchez næsen på den italienske kaptajn, Humberto Maschio og det blev for meget for Mario David, der efterfølgende måtte se rødt.
Derefter mistede den engelske dommer fuldstændig grebet om kampen, der nærmest udviklede sig til et regulært slagsmål.
"Alle sparkede og sloges. Jeg mistede kontrollen," sagde den chokerede dommer efterfølgende.
Chile vandt i øvrigt kampen med 2-0 på to mål i anden halvleg.
9: VM-stjerne anklaget for tyveri
Det engelske landshold var på vej til Mexico og gjorde ophold i Colombia før en vigtig træningskamp i maj.
På kampdagen gik anfører Bobby Moore ned i hotelfoyeren sammen med landsholdskammeraten Bobby Charlton. I en juvelerbutik besluttede Bobby Charlton, at han ville købe en gave til sin hustru. Da de gik ud af butikken slog en ansat alarm og anklagede Bobby Moore for, at have stjålet et diamantarmbånd. Det nægtede han og bad om, at blive visiteret, men politiet som var blevet kaldt til hotellet besluttede at lade ham gå. Bobby Moore var overbevist om, at "episoden" var glemt, men en mellemlanding i Bogota fik ham på andre tanker. Her mellemlandede englænderne nemlig efter en træningskamp mod Ecuador og blev mødt af tungt bevæbnet politi.
Bobby Moore fulgte med til politistationen overbevist om, at han blot skulle sætte sin underskrift på en rapport. I stedet blev han ført til en domstol, mens resten af truppen gik ombord på flyet til Mexico. En chokeret Moore undgik fængslet takket være indgriben fra den colombianske regering. I stedet kom han i civil husarrest.
Bobby Moores uskyld blev senere bevist ved en rekonstruktion, hvor det viste sig at ekspedienten havde taget fejl. Det colombianske folk var rasende over, at landet holdt den engelske VM-helt fra 1966 i landet og hadet fik ejeren af juvelerbutikken til at lukke, mens den uheldige ekspedient måtte flygte ud af landet.
10: Da VM-trofæet forsvandt
I marts 1966 gik en hel fodboldverden i stå. VM-trofæet blev stjålet fra en udstilling i London. Briterne skulle arrangere VM, men havde bragt skam over turneringen allerede inden det hele var gået i gang. Syv dage senere kunne hunden Pickles dog sørge for, at fodboldelskere kunne ånde lettet op. Den kvikke hund fandt nemlig trofæet i Sydlondon.
De regerende mestre fra Brasilien var hurtigt på banen og kritiserede englænderne for, at et tyveri af et VM-trofæ aldrig kunne ske i Brasilien. Dér elsker tyvene simpelthen fodbold for højt til at stjæle et VM-trofæ, lød de hellige røster.
Fire år senere vandt Brasilien pokalen for evigt, da landet indkasserede sit tredje verdensmesterskab. I 1983 blev pokalen imidlertid stjålet i Rio og er aldrig fundet siden.
Dansker er clean sheet-konge: ‘Noget særligt over ham’
Pogba og Højbjerg kan blive holdkammerater
DBU-boss nikker ja til VM i Saudi-Arabien
Kæmpe overraskelse: AaB henter tidl. United-talent
Her er Danmarks næste toptrænere
Nu går Thomas Frank viralt
Tryllebundet af Braithwaite: Aldrig set lignende!
Lars Knudsen stopper på landsholdet
Lind bomber i Italien: ‘Ustoppelig’
Chok i Man Utd – på vej til rival?
Ekspert revser Brøndbys ledelse: ‘Respektløs behandling’
Ingen vil have ham: ‘Det er vanvittig besynderligt’
Brøndby-profil træt af AGF: – Alt irriterer mig
Silkeborg-fan: Her er min drømmetransfer
Afkræver Manchester United en forklaring
Jonas Wind storhyldes: Magtdemonstration!
Afsløring: Kevin Mensah er færdig i Brøndby
Ildevarslende nyhed for Andreas Christensen
Danskerklub tæt på krise: Alarmklokkerne ringer
Kent Nielsen har sendt sms: Du ringer lige i aften
Tidligere FCK-stjerne meldes færdig i sin klub
Kasper Dolberg melder klart ud om transfer
Hvordan kan han være så dum? Kan koste jobbet
Ny kontrakt til Patrick Mortensen? Her er AGF-chefs svar
Wow! Vinder guld – han bliver solgt til en storklub
Stig Tøfting hakker til: Sådan ender Superligaen
Gustav Isaksen: Hans stil passer mig perfekt
Daniel Agger forlænger på landsholdet
Gustav Isaksen hyldes efter helterolle
Ekspert om City: De har ikke en chance
– Christian Eriksens tid er forbi i Manchester United!
Tyveri? Ja sgu’ da! Fansene ved selvfølgelig bedst
Midtuge-systemet: Fokus på Champions League
Tidligere Superliga-spiller bliver fodbolddirektør
Vil væk: ‘Jeg har niveau til Superligaen’
Ellevild med Kasper Schmeichel: Verdensklasse!
Manchester United i nye problemer: Det er en hån
Dato for Superligaens transfervindue er på trapperne
– Det har været kaos i Brøndby siden CV-fyring
– Det er som en lille dreng, der har fået tæsk
– Fortsæt med at spille fremad, fremad, fremad!
Rasende: ‘Det er under al kritik’
Hylder Links: – En af mine gode venner
Chelsea-back gled to gange og smed støvler i skralderen
Efter scoring: Nu vil han spille fra start
Helt vildt: Jonas Wind straffer Bo Henriksen og co.
Bødestraf i Superligaen vækker opsigt i udlandet
Puha: Det var tamt og rådvildt, Brøndby!
Tøftings opråb: Hent ham, FCK!
Frier til Youssef Toutouh – ‘vi vil gerne have ham’
Har han lyst til et eventyr, så er det nu!