Generelle Anders Dehn

Vild historie: Serieklub arver stort millionbeløb

Foto: Getty Images

En klub i Danmarksserien har arvet 8,5 millioner kroner fra et ægtepar, som klubben ikke kendte, og som ikke var medlemmer i foreningen.

Af Anders Dehn

En efterårsdag i november dumpede der en email ind hos Peter Svendsen, der er formand i den lille serieklub KFUM’s Boldklub. Noget af det første, han gjorde, var at tjekke, om det var snyd og humbug.

I mailen skrev et advokatfirma, at et ægtepar, som ingen i KFUM kendte, og som ikke var medlemmer, havde testamenteret hele sin formue til klubben. Der var tale om et millionbeløb, og det lød for godt til at være sandt. Så Peter Svendsen måtte tjekke efter.

- Advokatens sekretær skriver til mig og sender testamentet. Jeg taler med min næstformand om det og skal lige se, om det er fup. Om nogen laver sjov med os. Så jeg tjekker op på advokatfirmaet og ringer til dem, fortæller formanden.

- Det kom som et lyn fra en klar himmel. Vi kendte overhovedet ikke afdøde, og de havde ikke noget med KFUM at gøre og boede ikke i lokalområdet.

Men selv om Peter Svendsens mistro måske var forståelig, var den ubegrundet. Advokatfirmaet var virkeligt, og det samme var arven.

Den stammede fra Grete Cathrine Fengler og Carl Dines Fengler, der med nogle års mellemrum var døde. De var barnløse og havde testamenteret hele deres formue til KFUM, selv om de altså ikke selv havde deres gang i klubben.

Det havde til gengæld Gretes bror, Børge Hansen, ”der omkom i 1932 i en alder af kun 22 år, og som havde stor interesse i at spille fodbold i KFUM’s Boldklub”, som der står i testamentet. Derfor skulle arven tilgå KFUM til minde om den afdøde bror.

Til at begynde med lød arven ”kun” på et par millioner kroner, men løbende steg den. Dels fordi en anden arving frasagde sig sin del af arven.

- Det betød, at vi fik knap to millioner mere end forventet i første omgang. Efter en måned eller to skriver bobestyreren, at de har fundet et værdipapirdepot i anden bank, der indeholdt tre-fire millioner ekstra, fortæller Peter Svendsen fra KFUM.

Dermed landede arven på i alt 8,5 millioner kroner. Et kæmpe beløb for en klub i Danmarksserien, der normalt tjener penge på sponsorater og medlemskontingenter.

- Det svarer til cirka seks års omsætning for os, siger formanden.

Opmærksom i bibelkredsen
Selv om ingen i KFUM i dag kender Børge Hansen, der døde for 89 år siden, har KFUM spillet en vigtig rolle i hans liv – og han i klubbens. Peter Svendsen fortæller, at repræsentanter fra KFUM besøgte den afdøde brors grav på Bispebjerg Kirkegård, hvor der står på gravstenen, at den er rejst af hans kammerater fra klubben. Stenen bærer desuden et stort KFUM-logo.

I en nekrolog i bladet KFUM’s Idræt skriver klubkammeraten Ejler Jensen:

”Børge var et Menneske i stadig Fremgang, det viste han i sit Sind og ved sin Færden mellem os, der var hans Venner og Kammerater, og netop derfor var det så svært at miste ham. Vi er Gud taknemmelig for, hvad vi har mødt hos og lært af »Lille Børge«. Nu er han gaaet hjem, og vi savner ham.”

Bestyrelsen foreslog allerede, en uge efter den modtog nyheden om arven, at opsætte en mindeplads for Børge Hansen. Derudover vil KFUM bruge den store arv på at udvikle klubben:

Målet er et fordoble medlemstallet fra lige omkring 600 til 1240. Det skal blandt andet gøre det muligt for alle piger og drenge at spille 11-mands-fodbold, når de har alderen til det. I dag er årgangene ikke altid store nok.

Derudover vil KFUM’s Boldklub bevare klubbens anlæg i Emdrup i København som et rent KFUM-anlæg uden andre klubbers indtrængen.

Målene skal blandt andet opnås ved at ansætte flere trænere, ved at tilbyde alternative fodboldformer som fodboldfitness og særlige tilbud for pensionister om formiddagen. Derudover skal der også arrangeres flere sociale arrangementer på tværs af årgangene. For at implementere alle tiltagene har KFUM deltidsansat en medarbejder.

Én ting er dog ikke en del af de nye planer. I førnævnte nekrolog skriver Ejler Jensen ellers om Børge Hansen, at ”vi mindes Samtaler og Ordveksling, enten det nu var i smaa Klynger eller i 1. Holds Bibel-kredsen, altid var Børge en opmærksom Tilhører”. Men arven skal ikke bruges på at genoplive bibelkredsen.

- Nej, i gamle dage var KFUM vist mere kristent, end det er nu, siger Peter Svendsen med et grin.

KFUM’s Boldklub har foreløbig modtaget 6 millioner kroner af arven og mangler altså fortsat 2,5 millioner.