• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Premier League Anders Dehn

Forsvarer ikke Haaland: Han kan forsvare sig selv

Foto: Getty Images

Erling Haaland anklages fra flere sider for at være en hykler. Det er lidt hård nok, mener ekspert, men derudover vil han ikke forsvare stjerneangriberens skifte til Manchester City.

Af Anders Dehn

- Hvis han vil, bør han være en fortaler for menneskerettigheder. Og min mening er, at han skal være det, ellers får han skyld for at være hyklerisk og primært motiveret af økonomiske afkast.

Simon Chadwick, der er professor med speciale i sport, forretning og politik ved Emlyon Business School, var klar i mælet, da Erling Haaland skifte til Manchester City.

For nordmanden havde ved flere lejligheder været med i det norske landsholds markeringer for menneskerettigheder og migrantarbejdere i Qatar, og nu skiftede han til en klub, der ejes af et land, der på mange punkter er værre end Qatar.

Den norske journalist Andreas Selliaas, der driver idrettspolitik.no og i mange år har beskæftiget sig med sport, politik og ikke mindst deres skyggesider var endnu mere klar i spyttet:

”Udover at være en af klodens mest eftertragtede fodboldspillere er han også blevet et norsk symbol på grådighed og dobbeltmoral,” skrev Selliaas i en kommentar.

Erling Haaland spiller på søndag sin første Premier League-kamp for Manchester City, og derfor stiller Tipsbladet i fredagens udgave skarpt på ham og hans nye klub. For uanset om han vil det eller ej, bliver han et værktøj i De Forenede Arabiske Emiraters bestræbelser på at bruge fodbold til at renskure sit blodplettede image.

Det mener også Nicholas McGeehan, som står i spidsen for menneskerettighedsorganisationen FairSquare, og som tidligere har arbejdet i De Forenede Arabiske Emirater. Han har på egen krop mærket landets brutale metoder i kampen mod frihed og demokrati, efter han i 2014 blev udvist derfra.

Han er dog af den opfattelse, at det er lige hårdt nok at kalde Haaland for en hykler.

- Jeg synes ikke, det er fair. Det er en snert af hykleri, men han er en del af et hold, der træffer en kollektiv beslutning om at udtrykke bekymring, og han aftalte at være med på den. Lad os sige, det var ham, der var gået forrest i snakkene og var en drivkraft bag det, så ville man måske kunne sige: ’Hvor er din stemme? Hvor er din aktivisme i forhold til Emiraterne?’ Men der er ikke noget bevis for, at han gjorde det. Tværtimod tyder det på det modsatte, siger Nicholas McGeehan til Tipsbladet.

- Der er en spænding, helt klart, og man kan argumentere for nogen grad af hykleri. Men igen er det, hvad der sker, når man lukker de her aktører ind i sporten. Og lader de her penge flyde ureguleret overalt. Så skaber det nogle gange spændinger.

- Det, som det norske hold gjorde, var fremragende. Jeg så gerne, at flere hold gjorde det. Men de skal helst ikke undlade at gøre det, fordi de så tænker: ’Hvis jeg skifter til denne eller denne klub, bliver jeg stemplet som en hykler’.

McGeehan mener altså, at Erling Haaland ikke er det rette mål for kritikken. Men:

- Jeg forsvarer bestemt ikke Haaland. Han kan forsvare sig selv.

Læs hele artiklen om Erling Haaland og Manchester Citys rolle som propagandaredskab i fredagens udgave af Tipsbladet. 

Få Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet fredag 5. august og hver fredag i det hele taget.

Sommerens 20 største transfers i fodbold - klik her og se mere.

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.