DETTE ER EN ARTIKEL FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 2. DECEMBER 2022
7. november kunne mediet The Athletic fortælle, at Liverpool var blevet sat til salg af ejerne i Fenway Sports Group.
”Vi undersøger muligheden for et salg, men der er intet hastværk og ingen tidsramme for os, og for mit vedkommende ser jeg det som 'business as usual'. En mulig udgang på sagen er, at vi fortsætter i klubben i en rum tid endnu,” sagde Liverpools bestyrelsesformand Tom Werner til Boston Globe i midten af november.
Der var spekulationerne om mulige købere af Liverpool for længst stukket af.
Og endnu vildere blev det, da det i løbet af 22. og 23. november kom frem, at også Manchester Uniteds ejere i familien Glazer nu så på muligheden for at sælge fra.
I Manchester United var den officielle udlægning, at man søgte efter en strategisk partner, og altså ikke et decideret salg af aktiemajoriteten, men mange britiske medier rapporterede efterfølgende, at det reelt var et komplet salg, der var målsætningen, hvilket Glazers og United ikke har gjort forsøg på at afvise.
Hvad får man for pengene?
To af verdens mest kendte fodboldklubber til salg på samme tid, lige omkring starten på et VM med fokus på Mellemøsten, og i en tid, hvor der sker en masse i fodboldverdenen og på vores planet generelt. Hvad er der fat?
Selvom der er tale om to amerikanske ejere af Premier League-klubber, der i samme måned sætter deres yderst attraktive fodboldkluber til salg, er der væsentlige forskelle.
Liverpool har et nybygget træningsanlæg i verdensklasse, og man er i færd med at få udbygget Anfield, så der til næste sommer skal være 61.000 pladser.
Selvom denne sæson har været skuffende og et par af klubbens vigtige medarbejdere i den sportslige stab ganske opsigtsvækkende har sagt op efter, at salgsplanerne blev offentligt kendt, virker klubben også til at være betydeligt stærkere sportsligt og kun få forstærkninger fra igen at være et godt bud på en engelsk mester og Champions League-vinder i de kommende sæsoner.
Det står i stor kontrast til Manchester United, hvor Old Trafford er i så dårlig forfatning, at en ny ejer meget vel kan være fristet eller endda tvunget til at rive det hele ned og bygge et spritnyt stadion op fra grunden, noget en række amerikanske investorer og selskaber har erfaringer med fra amerikanske sport.
Træningsanlægget Carrington kan heller ikke længere kaldes state of the art, og selvom denne sæson har budt på sportslig fremgang under Erik Ten Hag, er der få, der ser for sig, at Manchester United lige straks igen er en seriøs og blivende kandidat til at vinde de store titler.
Chelsea-pengene lokker
Så det er altså ikke det samme, man byder på og i sidste ende køber, hvilket Manchester Uniteds og Liverpools fans givetvis er fuldstændig enige i.
Men i timingen af de to til-salg-skilte kan meget vel have med nogle af de samme begivenheder at gøre.
”Det kan meget vel have fået det til at krible i fingrene, at man så, hvad Roman Abramovitj kunne sælge Chelsea for,” siger Jesper Jørgensen, der er partner og sportsøkonom hos konsulentfirmaet Deloitte.
”Abramovitj havde i flere år været i gang med at undersøge, hvad Chelsea kunne sælges for, så det er ikke sådan, at den proces først startede i slutningen af februar 2022. Men det var også synd at sige, at det var sælgers marked, hele verden kunne jo se, at Abramovitj var tvunget til at sælge, og at der var en fast bagkant.”
”Når han alligevel kunne få alle de milliarder, Todd Boehly har betalt for Chelsea, må Fenway Sports Group og familien Glazer tænke 'hvad kan vi så ikke få for vores klub',” siger Jesper Jørgensen.
Der er også mulige fællestræk i motivationen for at sælge nu, selvom situationen på kort og mellemlang sigt er væsentligt forskellige i de klubber, og at opgaverne for nye ejere derfor også er forskellige.
”Det gælder for ejerne begge steder, at der lige nu er nogle betingelser, hvor der er mange likvide midler i USA og fornyet interesse fra Mellemøsten for at opkøbe fodboldklubber. Der er kommet klarhed over, hvad man spiller om i Champions League i fremtiden, når den udvides fra 2024, og præmiepengene bliver større. Man er også på den anden side af corona, og så må det også være et spørgsmål for ejerne i både Liverpool og Manchester, om de kan og vil drive de to klubber længere,” siger Jesper Jørgensen.
”Jeg tror ikke, Super League har været afgørende, men når de nuværende ejere gør regnestykket op for og imod at blive, vejer det ikke til fordel at blive længere, at Super League gik galt, og at de bliver mødt med så megen modvilje på grund af deres tilslutning til turneringen. De kan jo godt mærke, at de ikke vil blive klappet ind på hverken Anfield eller Old Trafford.”
”Og for Manchester gælder det, at man nok er nødt til at få et nyt stadion, nu man har det dårligste stadions af de store klubber på nær Chelsea. Det er mange milliarder, Glazers skulle bruge, og nok også mange år, de skulle vente for at få pengene hjem igen. Så kan det give mere mening at sælge nu.”
Kan tjene mere i Europa
Der er allerede bragt mange navne i spil til at opkøbe de to klubber.
Amerikanere, opkøbere fra De Forenede Arabiske Emirater, Qatar og Saudi-Arabien, briter og andre investorer med erfaring fra sportsbranchen eller lyst til at bryde ind i den har meldt sig, og interessen er stor.
Anderledes kan det ikke være, når det er to af de mest omtalte klubber i verden med millioner af fans på tværs af kontinenterne.
I Liverpool kan det ikke udelukkes, at en handel finder sted snarere før end senere, og der gisnes på livet løs om investeringer fra velhavende individer og virksomheder med mere eller mindre åbenlyse koblinger til statsapparatet i de rige naturressource-stater i Mellemøsten, noget der med garanti vil give års hård og bitter kamp om sports washing og muligvis også udbryderprojekter a la de rebelklubber, der begyndte langt nede i rækkerne i Manchester som protest mod Glazers.
I Manchester er forventningen et mere langstrakt forløb i den børsnoterede storklub, der ser ud til at være endnu flere milliarder værd end Liverpool og eksempelvis er blevet koblet til techvirksomheder som Apple.
”De amerikanske investorer ser stadig fodbold som den sportsgren, hvor der er størst potentiale for vækst. Premier Leagues medierettigheder er blevet mere værd end de hjemlige i Storbritannien takket være pengene fra MTG/Viasat i Skandinavien og NBC i USA, og når kampene begynder at blive vist på NBC, begynder det også at fylde mere i amerikanernes bevidsthed. Det er en yderligere blåstempling,” siger Jesper Jørgensen fra Deloitte.
Som man kan se på listerne på disse sider er amerikanske sportshold blevet handlet dyrere end fodboldklubber i Europa, så også prisniveauet og udbuddet af klubber i Europa er med til at lokke amerikanerne til.
”De store amerikanske sportshold bliver handlet meget dyrt, og så er muligheden for at vokse og tjene penge bare tilsvarende lavere, i hvert fald på kort sigt. Og så er fodbold i Europa bare det eneste alternativ. Det eneste, der bare kan sammenlignes en lille smule, er Formel1, men der er kun få hold, og det er stadig overhovedet ikke lige så attraktivt,” siger Jesper Jørgensen, der til gengæld ikke tror på, at Apple eller andre tech-virksomheder køber sig ind.
”Det giver langt bedre mening for Apple og lignende selskaber at lave en aftale direkte med Premier League, for eksempel om at udvikle platform og visning af kampe sammen. Hvis Apple købte Manchester United, ville de alene i England støde 19 andre klubbers fans væk og nok også andre fodboldfans. Så selvom Apple sagtens kan finde pengene, de kan bare lave en aktieudvidelse og så bruge pengene på at købe United, tror jeg ikke på, det er i deres interesse eller passer til forretningsmodellen,” siger Jesper Jørgensen.
Sløj timing: Det virker amatøragtigt, Brøndby!
Hyrede Brøndby-træner: Overbevist på 30 sekunder
Skal hans lillebror også til Danmark?
Købt i stedet for Oskarsson: – Ikke kun ham
Magisk indskiftning af tidligere FCK-stjerne
Thomasberg reagerer på BIF-bombe: Bryder mig ikke om trænerfyringer
– Kent Nielsen gør et eminent arbejde
Strålende nyt om Roony Bardghji
Gigantisk flertal – Silkeborg IF er solgt
Youth League: FC Midtjylland smadrer Legia med 7-0
Her er Danmarks næste toptrænere
Nu går Thomas Frank viralt
Tryllebundet af Braithwaite: Aldrig set lignende!
Silkeborg-fan: Her er min drømmetransfer
Lars Knudsen stopper på landsholdet
Chok i Man Utd – på vej til rival?
Ekspert revser Brøndbys ledelse: ‘Respektløs behandling’
Ingen vil have ham: ‘Det er vanvittig besynderligt’
Brøndby-profil træt af AGF: – Alt irriterer mig
Afkræver Manchester United en forklaring
Jonas Wind storhyldes: Magtdemonstration!
Afsløring: Kevin Mensah er færdig i Brøndby
Ildevarslende nyhed for Andreas Christensen
Danskerklub tæt på krise: Alarmklokkerne ringer
Kent Nielsen har sendt sms: Du ringer lige i aften
Tidligere FCK-stjerne meldes færdig i sin klub
Kasper Dolberg melder klart ud om transfer
Hvordan kan han være så dum? Kan koste jobbet
Ny kontrakt til Patrick Mortensen? Her er AGF-chefs svar
Wow! Vinder guld – han bliver solgt til en storklub
Stig Tøfting hakker til: Sådan ender Superligaen
Lind bomber i Italien: ‘Ustoppelig’
Gustav Isaksen: Hans stil passer mig perfekt
Daniel Agger forlænger på landsholdet
Gustav Isaksen hyldes efter helterolle
Ekspert om City: De har ikke en chance
– Christian Eriksens tid er forbi i Manchester United!
Midtuge-systemet: Fokus på Champions League
Tidligere Superliga-spiller bliver fodbolddirektør
Vil væk: ‘Jeg har niveau til Superligaen’
Ellevild med Kasper Schmeichel: Verdensklasse!
Manchester United i nye problemer: Det er en hån
Tyveri? Ja sgu’ da! Fansene ved selvfølgelig bedst
Dato for Superligaens transfervindue er på trapperne
– Det har været kaos i Brøndby siden CV-fyring
– Det er som en lille dreng, der har fået tæsk
– Fortsæt med at spille fremad, fremad, fremad!
Rasende: ‘Det er under al kritik’
Hylder Links: – En af mine gode venner
Chelsea-back gled to gange og smed støvler i skralderen
Efter scoring: Nu vil han spille fra start
Helt vildt: Jonas Wind straffer Bo Henriksen og co.
Bødestraf i Superligaen vækker opsigt i udlandet
Puha: Det var tamt og rådvildt, Brøndby!
Tøftings opråb: Hent ham, FCK!
Frier til Youssef Toutouh – ‘vi vil gerne have ham’
Har han lyst til et eventyr, så er det nu!