Video : Tipsbladet
Premier League

United-analyse: Problemerne de Jong og Ronaldo

Efter knap seks ugers sæsonoptakt med ophold i Thailand, Australien og Norge undervejs er Erik ten Hag klar som den femte manager, der skal forsøge at løfte den tunge arv efter Sir Alex Ferguson. Nogle ting er gået godt i starten, andre ting kunne den 52-årige hollænder utvivlsomt godt have undværet, men den overordnede fornemmelse er positiv, selv om der stadig er et stykke op til den forjættede top fire, der må være det første mål for Manchester United og deres seneste danske islæt, Christian Eriksen.

Fra Tipsbladets trykte udgave den 5. august 2022

Det var Brighton, der blev symbolet på det totale sammenbrud for Manchester United i sidste sæson. Billedet på kampen var Cristiano Ronaldos uforstående og skæve smil, suppleret af en hovedrysten, da Brighton kom foran 4-0 efter en times spil af kampen i den næstsidste runde hjemme på Amex Stadium. For mægtige Manchester United blev udspillet på kryds og tværs og kunne sagtens have tabt med både 5-0 og 6-0, mens den midlertidige manager Ralf Rangnick efterfølgende snakkede om ydmygelser af holdet og undskyldninger til de medrejsende fans.

Nu kan Brighton blive symbolet på en frisk start i Manchester United. Ralf Rangnick er blevet østrigsk landstræner, mens det planlagte konsulentjob også er skrevet ud af historien, og i stedet er det hollandske Erik ten Hag, der skal forsøge at få den gamle storklub til at tage de taktiske skridt med højt pres og hurtigt spil, som deres rivaler tog for mange år siden. Og det begynder altså alt sammen på søndag i Manchester mod Brighton efter en hektisk pre-season, hvor Ten Hag har haft 41 dage til at få de nye ideer på plads i den store trup af kuldsejlede klassespillere suppleret med foreløbig tre fornuftige tilgange.

”Alt i alt er jeg tilfreds, vi har haft en god pre-season. Vi har gjort gode fremskridt, og vi er klar til den nye sæson, men jeg ved godt, at der er plads til forbedringer, og at vi bliver nødt til at forbedre os,” konkluderede Erik ten Hag efter søndagens sidste forberedelseskamp, der sluttede 1-1 mod Rayo Vallecano hjemme på Old Trafford efter en klassisk og langt fra optimal sommerturné, der har placeret Manchester United på baner i Bangkok, Melbourne, Perth og Oslo, mens den nye manager samtidig har skullet forsøge at få sine tanker igennem til spillerne, så de kan forbedre sidste sæsons skuffende sjetteplads.

Men hvor står Manchester United så, før det hele bryder løs igen, og Ten Hag kan stå på sidelinjen på Old Trafford og kigge over på den bannertekst, der på hele den modsatte langside fortæller ham, hvad han er oppe imod. Her står der nemlig ”The impossible dream - Sir Alex 26 years - Made possible” flankeret på begge sider af en grafisk gengivelse af alle de trofæer, som Sir Alex Ferguson vandt, og som United ikke har været i nærheden af i de seneste fem sæsoner.

DETALJER OG DISCIPLIN
På den ene side står Manchester United betydeligt bedre, end de gjorde i Brighton for tre måneder siden, for det lader til, at Ten Hag er kommet et stykke vej i udviklingen af holdet.

”Han er meget intens, alt han siger er med fuld fokus, 100 procent. Han kommer med nye ting og tanker, og det skal vi tilpasse os, men vi har allerede vist i de første træningskampe, at vi presser højt og vinder bolde. Og vi vil have bolden, diktere spillet, styre kampen,” som målmand David De Gea sagde det efter den tredje træningskamp ude østpå.

Og det var ganske væsentligt, at det var De Gea, der bød ind på tanker om spillet, for en af Ten Hags mange projekter har været at gøre De Gea til en mere spillende målmand. Hans evner som shotstopper har altid været på højeste niveau, mens det til gengæld har knebet med spillet med fødderne, men det er nu for alvor blevet en del af Manchester Uniteds spillestil, og det forsøger målmanden altså at få lagt på sit spil.

Fra de mange træningskampe har man udover den vigtige 4-0 sejr over Liverpool i Bangkok til at begynde med – ja, Liverpool stillede med mange reserver, og resultatet var uden betydning, men tænk hvis United havde tabt 4-0 i stedet for... – noteret, at Ten Hag har arbejdet en del med en af detaljerne fra systemerne i Ajax, hvor man fylder mange spillere på i den ene side for så at skifte spillet modsat til en kant, der pludselig har masser af plads.

Den detalje har løftet den dyrt indkøbte Jadon Sancho, der skuffede i sidste sæson, men nu har fået fast plads på højrekanten og i kraft af den taktiske detalje også har fået noget luft til at levere sine ryk og driblinger i, hvilket gjorde ham til delt topscorer i træningskampene med tre mål.

På den anden kant lader det til, at Ten Hag vil forsøge at få løftet Marcus Rashford tilbage til fortidens fine form, og med to mål i træningskampene har det set fornuftigt ud, mens man i det centrale forsvar arbejder på det samme med den udskældte Harry Maguire, der fortsætter som anfører og er indstillet på at starte på en frisk efter en frygtelig sidste sæson.

Udover det spillemæssige har Ten Hag også strammet op på disciplinen i truppen, så alkohol er forbudt i uger, hvor der er kamp, mens det koster bøder at komme for sent til træning, spillermøder og måltider.

”Det har vi manglet i et stykke tid, og disciplin er vigtig. At være disciplineret handler ikke kun om, hvordan man spiller, positionen og hvad man skal gøre, det handler også om det uden for banen. Kom ikke for sent til møder, kom ikke for sent til måltider. Det er meget vigtigt, fordi hvis alle andre kommer til tiden, så skal den person, der kommer for sent, straffes,” sagde Bruno Fernandes til de engelske medier i løbet af pre-season touren.


Foto: Getty Images

STÆRKE TILGANGE
Og så er det også lykkedes Manchester United at skaffe den nye manager nogle af de ønskede forstærkninger til holdet. Første mand ind var den 22-årige hollandske venstreback Tyrell Malacia, der blev købt for 130 millioner kroner i Feyenoord, og måske ikke var det mest oplagte valg, da United allerede er fornuftigt kørende på venstre back med Luke Shaw. Men Shaw er altid skadesplaget, og Malacia spiller med offensiv aggressivitet og har fremtiden foran sig med foreløbig fem kampe på det hollandske landshold, så det styrker i hvert fald bredden og måske giver det også kvaliteten et nøk op på banen.

Næste nye mand i truppen har selvfølgelig fyldt meget i Danmark, for det var Christian Eriksen, der efter sit hjertestop under EM-kampen mod Finland i Parken heldigvis fandt tilbage til sin elskede fodbold og også genfandt formen med et fornemt forår på en korttidskontrakt i Brentford, før han tog et stort skridt op i klubhierarkiet igen med skiftet til Manchester United på en tre-årig kontrakt.

Den 30-årige Eriksen var dog ikke med på turen til Asien og Australien, men fik spilletid i de to sidste træningskampe i Europa, og det skal blive spændende at se, hvilke planer Erik ten Hag har med danskeren, der jo fik den sidste del af sin fodboldopdragelse i Ajax-systemerne for mere end et årti siden.

Umiddelbart ville han være oplagt til en fri rolle på den offensive midtbane, men her har United allerede Bruno Fernandes, der startede forrygende efter skiftet fra Sporting i januar 2020 og trods en skidt sidste sæson stadig er en nøglespiller på holdet og op til denne sæson endda har skiftet rygnummer fra 18 til Juan Matas 8, så det nu matcher tatoveringen på hans underarm. Men Eriksen kan også spille dybere i midtbanen, som han gjorde det under Antonio Conte i Inter, og da Manchester United i den grad har manglet spillere, der fra den position kan vende med bolden og starte noget kreativt op ad banen, kan det sagtens ende med sådan en løsning. Bruno Fernandes ser i hvert fald frem til samarbejdet med sin nye danske holdkammerat:

”Jeg lærer altid fra spillere, der spiller i den samme position, som jeg gør. Christian har været en fremragende spiller tidligere og i sidste sæson, da han spillede for Brentford,” sagde portugiseren.

Selv om det bliver spændende at følge Eriksen på Old Trafford og også i udekampen mod Brentford allerede i 2. runde, kan det meget vel vise sig, at den senest tilkommende forstærkning også bliver den vigtigste for Manchester United. Man har nemlig købt den 24-årige argentiner Lisandro Martinez af Ajax for 430 millioner kroner, og dermed har man fået en spiller, der både kan styrke venstresiden af centerforsvaret eller skubbe op som defensiv midtbanemand. Det er et par områder på banen, hvor der har haft brug for forstærkning, og så kender Martinez selvfølgelig også alt til Erik ten Hags tanker om fodbolden og kan gå lige ind i systemet og hjælpe sine nye holdkammerater til at forstå og indarbejde detaljerne i spillet.

PROBLEMERNE DE JONG OG RONALDO
På den måde burde konklusionen på Manchester Uniteds pre-season egentlig udelukkende være positiv, men der er altså også en anden side.

For det første er det trods langvarige forhandlinger ikke lykkedes at købe den spiller, der stod øverst på Erik ten Hags ønskeliste i form af Barcelonas Frenkie de Jong. De Jong var en fremragende midtbanespiller på det Ajax-mandskab, som under Ten Hag var få sekunder fra at nå Champions League-finalen i 2019 på bekostning af Tottenham, hvorefter han skiftede til Barcelona med noget mindre succes.

Men selv om Manchester United og Barcelona blev enige om en pris for tre uger siden (560 millioner kroner på bordet og yderligere 75 millioner kroner efter diverse klausuler), og Barcelona har brug for luft i lønbudgetterne for at få plads til sommerens mange nye spillere, så har den 25-årige De Jong ikke på noget tidspunkt givet udtryk for et ønske om at skifte til Manchester United. Barcelona var hans drømmeklub, og det lader til, at han vil vinde mere med klubben end den ene pokaltitel, det foreløbig er blevet til, frem for at være med til at løfte United fra Europa til Champions League.

Desuden er der også noget udskudt løn på over 100 millioner kroner og et muligt nyt løndyk på Camp Nou i ligningen, men foreløbig tyder det ikke på, at det vil lykkes for Manchester United at få De Jong til klubben. Om ikke andet er det godt for Eriksens mulige spilletid, med mindre Ten Hag ville satse stort og kreere en midtbane med De Jong, Eriksen og Fernandes, der ville være fantastisk offensiv, men nok ville mangle noget rent defensivt – med mindre De Jong foldede sig helt ud og levede op til de forventninger, man fik til ham, da han var på toppen i Ajax. Men foreløbig er det ren teori.

Et andet stort problem i optakten har været, at holdets absolutte stjernespiller, Cristiano Ronaldo, ikke mødte op til sæsonstarten af personlige årsager, og først dukkede op på træningsanlægget i løbet af sidste uge efter masser af skriverier om, at han vil væk fra klubben for fortsat at kunne spille Champions League.

På forhånd var der en vis spænding omkring, hvordan Ten Hag ville inkorporere den 37-årige Ronaldo i det system, der kræver højt og hårdt pres og masser af løb, hvilket han ikke længere har benene til. Den hollandske manager var dog positiv omkring projektet, men for Ronaldo fylder Champions League mere end endnu en sæson på Old Trafford.

Det er simpelt hen hans turnering, og så holder det ikke at sidde over efter 19 sæsoner i træk som deltager – også i forhold til den evige kamp mod Lionel Messi, der fører 11-7 i mesterskaber og 7-5 i guldbolde, men til gengæld er efter Ronaldo i Champions League-regi. Her har portugiseren både rekord i antal spillede kampe og mål (183-140), mens Messi er 27 kampe og (vigtigere) 15 mål efter, men da han samtidig er to-et-halvt år yngre end Ronaldo, kan portugiseren ikke ligge på den lade side i den store europæiske klubturnering, hvis han skal holde Messi bag sig.

Der har været snakket om Chelsea, Bayern München, Napoli, Atletico Madrid og senest et comeback hos Sporting i Lissabon, men intet af det virker oplagt, selv om Ronaldo skulle tage en stort lønnedgang, så måske bliver han alligevel i Manchester United, og hvad så? Anthony Martial har vist sig som en overraskende fin løsning på toppen i et forbløffende comeback efter et skuffende lejemål i Sevilla, men hvis han bliver, kan Ronaldo vel ikke holdes ude af holdet, selv om han ikke har været med i mere end én halvleg af optakten?

Den sag er langt fra afsluttet endnu, selv om Manchester United altså åbner Premier League-sæsonen på søndag hjemme mod Brighton i den første kamp om at kunne holde fast i Tottenham og Arsenal, der begge har haft en god sommer på transfermarkedet og lige nu ligner favoritter til top fire-pladserne sammen med Manchester City og Liverpool. Og så er der jo også Chelsea og måske Newcastle...

Så alt i alt er der ingen tvivl om, at der er lagt op til en spændende og udfordrende sæson for både Christian Eriksen og hans nye manager Erik ten Hag i Manchester United.

Sommerens 20 største transfers i fodbold - klik her og se mere.

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.