• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Serie A Anders Dehn

Strenge italienske hjerteregler kan ramme Eriksen

Foto: Getty Images

Italien har strenge regler for professionelle sportsfolk med hjerteproblemer. Hvis det, der forårsagede Christian Eriksens hjertestop, ikke kan kureres, kan han ende med ikke at få lov til at stille op for Inter igen.

Af Anders Dehn

I Italien gælder strenge regler for sportsfolk med hjerteproblemer, og læger kan eksempelvis gøres juridisk ansvarlige, hvis de overser noget. Det kan, alt afhængig af hvad der forårsagede Christian Eriksens hjertestop i lørdags, betyde, at han ikke kan få lov til at stille op for sin klub, Inter.

Det afgørende her er, hvad der forårsagede hjertestoppet.

- Reglerne er strengere i Italien (end i andre lande, red.). Man skal have en underskrift fra en læge med speciale i sport for at få lov til at spille. Man kan ikke selv bestemme, forklarer Alessandro Zorzi, der er professor ved universitetet i Padova og har specialiseret sig i kardiologi og sport.

- I det specifikke tilfælde med Eriksen ved jeg ikke, hvad problemet er, så jeg kan ikke spekulere i, hvorvidt han får lov til at spille igen. For det afhænger af, hvad det er. Hvis det er noget, der kan behandles eller helbredes, kan han få lov til at spille igen. Ellers kan han måske ikke få lov til at spille igen i Italien.

Den italienske hjertelæge vil dog gerne forklare sit lands strenge regler på området, og hvorfor det altså kan tvinge sportsfolk til at stoppe karrieren. Zorzi som eksempelv nævner den italienske svømmer Domenico Fioravanti, der ved OL 2004 skulle forsvare sine to guldmedaljer fra 2000, men som måtte stoppe karrieren, fordi lægerne fandt et hjerteproblem.

- Jeg kan godt forstå, at det lyder lidt mærkeligt for en person, der ikke bor her, men i Italien har vi lovgivning om lægevidenskab i sport, der ikke kun gælder professionelle, men også amatører. Man må ikke spille, hvis man har en alvorlig tilstand i hjertet, som ikke kan behandles eller helbredes. Det står i loven, siger Zorzi.

- I andre lande kan man nogle gange snakke med sin læge om, hvorvidt man kan spille, hvis man gerne vil og så videre. I Italien er der bestemte lidelser, der ikke tillader, at man spiller.

- Screeningen er obligatorisk, ikke kun for professionelle atleter, men også for amatører. Hvis jeg vil løbe et maraton som amatør, er jeg nødt til at gennemgå en evaluering af en læge med speciale i sport. Hvis vedkommende opdager en alvorlig tilstand, må han eller hun ikke underskrive certifikatet. Det er som et kørekort.

Professionelle atleter screenes hvert halve år, mens amatører screenes én gang om året.

Risikerer fængsel
Christian Eriksen har både i sin tid i England og i Italien fået undersøgt sit hjerte. Både kardiologen, der undersøgte ham i England, og klublægen i Inter har understreget, at de undersøgelser ikke har givet anledning til bekymring.

Seneste udmelding fra DBU er, at lægerne på Rigshospitalet endnu ikke har fundet ud af, hvad der forårsagede Eriksens hjertestop i lørdags. Og det er altså det springende punkt. 

- Kardiomyopati (fællesbetegnelse for en række sygdomme i hjertemusklen, red.) er en af de mest udbredte årsager til hjertestop hos sportsfolk. De personer får normalt - med få undtagelser - ikke lov til at deltage i konkurrencesport, siger Alessandro Zorzi.

- Jeg kan også give et modsat eksempel. Hvis man har en medfødt hjertesygdom, og det kan behandles og kureres med en operation, er ens hjerte blevet kureret. I det tilfælde, efter en periode med evaluering og så videre, kan man få lov til at spille igen. Det afhænger altså af, om tilstanden kan løses eller ej.

Italien har, som Zorzi nævnte, skrevet reglerne om hjertescreeninger ind i landets lovgivning. Det betyder, at læger kan gøres ansvarlige, hvis de godkender en udøver, der alligevel viser sig at få problemer.

- Hvis en atlet pludselig dør eller får hjertestop, mens vedkommende dyrker sport, så kan lægen, som skrev under på tilladelsen, blive anset som juridisk ansvarlig og komme for retten. Det er en strafferetlig efterforskning, så man kan komme i fængsel, hvis man skriver under på tilladelsen, og atleten får hjertestop. Så man er nødt til at være forsigtig, siger han.

Det er desuden ikke nok, at lægerne på Rigshospitalet eller landsholdet siger god for Christian Eriksen. Tilladelsen til at spille skal underskrives af en italiensk læge med speciale i netop dette område, fortæller Alessandro Zorzi. 

Ikke alt kan opfanges
Selv de strenge regler i Italien er dog ikke nok til at garantere, at der ikke sker noget, som tilfældet med Eriksen viser. Ifølge Zorzi kan nogle problemer dog opstå på så kort tid, at de ikke kan opfanges på halvårlige screeninger, mens andre slet ikke kan opfanges.

- Nogle spørger måske sig selv, hvordan man forklarer, at Eriksen fik hjertestop, på trods af at han blev undersøgt i tråd med de meget strenge italienske regler. Faktum er, at der er nogle sygdomme, som ikke kan opdages ved en screening. Hvis man for eksempel får en akut inflammation i hjertet, som udvikler sig fem-seks dage før kampen, hvordan skal man så opdage den ved en screening for måske seks måneder siden?

- Screeningens formål er at reducere risikoen, men kan ikke udrydde den. For ellers skulle man screene nærmest hver dag. Og der er stadig nogle tilstande, som ikke kan opdages med en standardundersøgelse, for man kan ikke udføre meget komplicerede undersøgelser på alle hver gang.

Foreløbig må det danske landshold også undvære Christian Eriksen i EM-kampen mod Belgien torsdag aften. Han var ellers tiltænkt en ny rolle.