10. december: Superstjerne i Sydamerika, én i mængden i Aalborg
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

10. december: Superstjerne i Sydamerika, én i mængden i Aalborg

Tipsbladet.dk's julekalender byder på en historie om en Superliga-spiller hver dag frem til jul. I dag er det AaB's nummer 10, Edison Flores.

For nogle er det bare et tal, men for andre er det et synonym. For dem er rygnummeret synonym med en position eller en person. For dem er nummeret på ryggen lige så mytisk som navnet lige oven over. Tallet alene kan ikke få spilleren til at gå over i historien, men spilleren kan gøre tallet legendarisk.

Laudrup, Maradona og Pelé i 10’eren; George Best, Eric Cantona og David Beckham i Manchester Uniteds 7’er; Johan Cruyff i nummer 14. Nummeret forpligter, og hver dag frem mod jul kigger tipsbladet.dk nærmere på et rygnummer og den historie, der gemmer sig bag spilleren, som bærer det.

I dag er den 10. december, og vi sætter fokus på nummer 10 i AaB, Edison Flores.

Når vi i Danmark taler om fodbold i Sydamerika, leder vi som oftest tankerne hen på store lande som Brasilien, Argentina og måske historiens første verdensmestre, Uruguay. Det er også typisk de lande, hvis spillere stryger til tops i Europa, aktuelt i form af Lionel Messi, Neymar og Luis Suarez.

Men selv om vi måske ikke regner et land som Peru for noget i fodboldsammenhæng, har peruanerne både en stolt fodboldtradition og ikke mindst -passion. På skuldrene af det står en AaB-spiller, som ikke fylder meget, hverken fysisk eller i omtale, i Danmark, men som er folkehelt for de fleste af de 30 millioner peruanere.

Edison Flores ligner ikke en superstjerne, som han sidder i cafeteriet i AaB's bygninger i udkanten af Aalborg og leder efter sine ord. Han er stadig ved at lære at tale engelsk, så han vender og drejer hvert eneste lyd i hovedet og munden, inden han siger dem. Men det, han siger, fortæller alligevel historien om hans status i hjemlandet.

- Det er en vanvittig støtte. "Kom så, kom så!" Det er rigtig dejligt for holdet, for landet og for mig. De spillere, der spiller i Europa, er de bedste for folk i Peru. Når man lander i lufthavnen, står der måske 100 eller 200 mennesker, siger Edison Flores.

I deres egen selvforståelse er Peru et stort fodboldland, det skal til VM for femte gang til sommer (samme antal som Danmark), og det har vundet to sydamerikanske mesterskaber og syv bronzemedaljer, senest i 2011 og 2015.

Til sommer er det dog 36 år, siden Peru var med til VM, så da landsholdet kvalificerede sig i november, udråbte præsidenten den følgende dag til national hellig-/fridag, og profilen Flores' stjerne steg.

- På en top 10-liste over store sportsgrene er fodbold fra 1-9, og på tiendepladsen kan man måske finde en anden sport. Fodbold betyder alt. Alt! Sådan er det i alle sydamerikanske lande, der er fodbold med længder den mest populære sport, måske lige på nær Venezuela. Men i alle andre lande kan man slet ikke sammenligne fodbolds popularitet med andre sportsgrene, fortæller Jonas Schwartz, der er kommentator på Viasat og ekspert på sydamerikansk fodbold.

Han kommenterede selv Peru i VM-kvalifikationen, og han fulgte med, da landsholdet blev hyldet, efter det havde sikret VM-deltagelsen med en playoffsejr mod New Zealand.

- Der var sådan nogle optagelser, hvor man så, at træneren og også Flores var inde at spise på en restaurant. Jeg tror, det var dagen, efter de havde kvalificeret sig. Der var jo kaos. Det var fuldstændig, som når pigerne står foran d'Angleterre, og Take That eller One Direction (to populære boybands, red.) er der. Der var hundredvis, siger Schwartz.

Der er to offensive profiler på Perus landshold; den tidligere Bayern München- og HSV-angriber Paolo Guerrero (der har karantæne til VM) og Edison Flores, der begge scorede fem mål på vej mod VM-billetten.

I oktober fejrede den berømte DJ JB så Flores med en sang og en video ved navn Baile del Orejas (ørernes dans), der er tre minutters hyldest til den lille spiller med de store ører, og som har omkring 350.000 visninger på Youtube. 

- Det er jo bare endnu en understregning af, hvor stor han egentlig er i Peru. Vi har vist ikke lavet en Christian Eriksen-sang endnu i Danmark, som Jonas Schwartz bemærker med et grin.

I AaB mærker de også, at Flores trækker nogle seere online. Siden klubben for et par uger siden uploadede det første interview på engelsk med ham, er den blevet vist 82.000 gange. I gennemsnit får videoerne på Youtube omkring 500 visninger, fortæller en af klubbens pressefolk.

23-årige Edison Flores har været en del af det unge kuld under landstræner Ricardo Gareca, der har vækket landsholdet af sine dvale de senere år med Copa América-succes og altså en VM-billet. Populariteten afspejler sig også på hans Facebook-side med omkring 316.000 følgere, hvilket er mere end alle Superliga-klubber. Det er også mere end FC København og AaB til sammen.

For Flores er ikke bare en dygtig fodboldspiller, han er også en slags legemliggørelse af en mand af folket. Han har typiske peruanske træk, han kommer fra en arbejderfamilie, og hans popularitet overstiger de dybe kløfter, som klubtilhørsforhold normalt skaber.

- Jeg ved fra folk i Peru, som fortæller, at han var en, som alle hold elskede. Normalt er der nogle, som man elsker, og nogle, man hader. Han har sådan lidt en særlig plads hos peruanerne, fortæller AaB's sportsdirektør, Allan Gaarde.

- Han er også den eneste spiller, som, så vidt jeg kan huske, har fået et stående bifald på Aalborg Portland Park, allerede da han betrådte banen første gang. Det har jeg aldrig oplevet før. Man havde inden da kunnet følge hans afsked i Peru, som var ret enorm som 21-årig anfører på det største hold i landet (Universitario, red.).

"Vi vil alle huske den 15. november som den dag, landet blev forenet," skriver Flores blandt andet efter VM-kvalifikationen.

Mens Flores i relativ ubemærkethed kan øve videre på sine engelskkundskaber i Aalborg, får han hjælp af AaB's assistenttræner, Jacob Friis, der også taler spansk, og han kan glæde sig over, at der ofte er landsmænd på lægterne til holdets kampe. 

For i Peru er Flores en af de største i en sport, som er det største. Som forfatteren Thomas Boberg skrev i sin tekst Fodboldbanen om drengene på en asfaltbane i hovedstaden Lima:

"Deres liv uden for banen var præget af gadens lovløshed, alle kneb gjaldt. Sandt nok gik de ikke af vejen for beskidte kneb på banen, men der herskede en vis orden. Der var trods alt regler; selv om de blev brudt og gevaldige skændsmål opstod, når der var uenighed om forseelsens karakter (der var jo ingen dommer), vidste man godt, hvad det drejede sig om. Man respekterede fodboldspillet højere end livet."

Hvad betyder nummer 10 for dig?
Jeg har det godt med at spille i nummer 10. Typisk er trøjenummer 10 et nummer, der sidder på en god, kreativ og vigtig spiller. Så jeg er stolt over at bære nummer 10 for AaB.

I Danmark er nummer 10 noget specielt. Er det det også i Peru?
I Peru er sidder nummer 10 typisk på en spiller, der skiller sig ud. En kreativ og god spiller. Det er et vigtigt nummer i Peru.

Spillede nogle af dine idoler med samme nummer?
Teófilo Cubillas fra Peru spillede i nummer 10. Ellers er der jo selvfølgelig 10’ere som Diego Maradona og Lionel Messi.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.