Foto: Getty Images
Superliga

AGF er over Brøndby: Her er Tipsbladets Superliga-powerranking

13 runders Superliga-powerranking: Sådan vurderede Tipsbladet de 12 Superliga-holds efterår.

Artiklen blev bragt første gang i Tipsbladets trykte udgave 25. december.

13 hektiske efterårsrunder siden midten af september er nu spillet færdig, og holdene omgrupperer og slikker eventuelle sår, før ligaen begynder igen tirsdag den 2. februar.

Tipsbladet gennemgår her de 12 holds korte efterårssæsoner med lidt hjælp fra tipsbladet.dk's løbende powerranking, hvor holdene i Danmarks bedste fodboldrække er blevet vurderet fra runde til runde.

FC Midtjylland

Efteråret 2020 kommer ikke til at stå allerforrest i Superliga-hukommelsen, når de midtjyske spillere og træner ser tilbage om fem år. Men alt i alt var halvsæsonen i den grad bestået efter et rekordtæt kampprogram og debut i Champions League-gruppespillet. FC Midtjylland står med ligaens klart stærkeste individualister både defensivt og offensivt, og de er guldfavoritter i forårssæsonen.

Gennemsnitsposition i powerranking: 1,5
Bedste spiller i efteråret: Alexander Scholz

AGF

Mustapha Bundu og Jakob Ankersen stoppede, Mustafa Amini kom tilbage men har været en non-faktor siden marts, og alt det taget i betragtning kom århusianerne særdeles fint ud af de 13 runder i efterårssæsonen. Finder cheftræner David Nielsen og assistenttrænerne Lars Friis og Morten Karlsen den rette formation og gameplan til foråret, er AGF altså titelbejler, selvom FCM er forholdsvis klar favorit.

Gennemsnitsposition i powerranking: 2,5
Bedste spiller i efteråret: Patrick Mortensen

Brøndby IF

Resultaterne er endog rigtigt gode, men det spillemæssige niveau er ikke helt til, at man kan forlange en guld-udfordring i de 19 forårsrunder, selvom Brøndbys spillere og cheftræner Niels Frederiksen givetvis vil blive stillet det spørgsmål 5.000 gange fra nu til midten af februar, hvor man har spillet de første par kampe. Det kan ikke udelukkes, at det bliver farvel på januarmarkedet til Anthony Jung og Marvin Schwäbe, der begge har kontraktudløb til sommer.

Gennemsnitsposition i powerranking: 3,4
Bedste spiller i efteråret: Jesper Lindstrøm

Randers FC

Læs også:Ståle erkender: Nogen er nok lidt bange for mig

Virkelig flot afslutning på efterårssæsonen af Randers FC med adskillige sejre på stribe i ligaen og pokalen. Det var ikke lige flot hver gang i et hårdt 2020 med slidte baner og spillere, men Randers er ganske enkelt mere underholdende at se på, end holdet får kredit for. Den her gang ligner det den plads i Top 6, der er glippet de seneste fire sæsoner.

Gennemsnitsposition i powerranking: 6,9
Bedste spiller i efteråret: Erik Marxen

SønderjyskE

Sønderjyderne vil så gerne i Top 6 og slippe for at være i nedrykningsfare stort set hver sæson, og efteråret har leveret de første tegn på, at det er ved at blive virkelighed. Klubben blev købt af den amerikanske forretningsmand Robert Platek lige før Europa League-kvalifikationskampen mod Viktoria Plzen, og det aflæses direkte på, at Alexander Bah ikke blev solgt for 12-15 millioner kroner til Viktorias hjemlige rival Slavia Prag. Bah fik debut på A-landsholdet og kan nu blive solgt endnu dyrere i januar eller til sommer. Bah og Haji Wright var voldsomt tæt på pladsen som bedste mand.

Gennemsnitsposition i powerranking: 5,5
Bedste spiller i efteråret: Stefan Gartenmann

FC København

Sikke en tur, FC København har haft i efterårssæsonen. Pilen peger rette vej takket være en god afslutning, men det er altså stadig et skrøbeligt fundament, opturen står på. 21 mål har FCK indkasseret, og det var ikke specielt ufortjent. Københavnerne tror selv fuldt og fast på en titeludfordring i foråret med den nuværende trup, og bliver Rasmus Falk og pludseligt genfødte Pep Biel ved med at spille godt og får hjælp med målscoringen i front, er guldet ikke umuligt.

Gennemsnitsposition i powerranking: 7,4
Bedste spiller i efteråret: Rasmus Falk

AaB

Det hele føles lidt uforløst i Aalborg, ikke mindst efter et meget dårligt sidste indtryk i kampen mod AGF, hvor nordjyderne i den grad ikke gjorde sig selv en tjeneste med en slap indsats.
Der venter en ny virkelig med en ny cheftræner til januar og en nervepirrende jagt på Top 6 samt spørgsmål om flere startere. Jacob Rinne og Lucas Andersen kunne sagtens blive solgt i 2021, og Tom van Weert har kontraktudløb, så det er nu, AaB skal i Top 6 med den nuværende stald, før genopbygningen venter i 2021/22.

Gennemsnitsposition i powerranking: 6,6
Bedste spiller i efteråret: Pedro Ferreira

FC Nordsjælland

Efterårssæsonen har ikke overraskende været præget af den ombygning, FCN begynder på i hver efterårssæson, når dygtige spillere er blevet solgt. Men der er så meget gods i dette hold, at det stadig er nemt at forestille sig, at det sniger sig med i Top 6 igen, ligesom FCN har haft for vane at gøre de seneste sæsoner. Randers, SønderjyskE, ja heller ikke FC København skal vide sig sikre med ni forårskampe, før Top 6 og Bund 6 bliver skilt ad efter 22. runde.

Læs også:Efter turbulent 2020: Nicki Bille har ændret sig drastisk

Gennemsnitsposition i powerranking: 6,4
Bedste spiller i efteråret: Kamaldeen Sulemana

OB

I begge kampe mod FC København og FC Midtjylland viste fynboerne, at de godt kan følge med. Fem point i fire kampe mod ligaens to dyreste hold er absolut godkendt. Men så nytter alle mislydene internt omkring cheftræneren og sportsdirektøren og de middelmådige resultater i resten af kampene altså ikke noget. 2020 er et spildt år i klubben, der har et økonomisk trængt selskab i ryggen og nok en ny cheftræner senest til sommer. Afstanden til Top 6 er ikke uoverkommelig, men de klare argumenter for, at man er dygtigere og har større profiler end nogen af de fem klubber foran i tabellen, er ikke til stede.

Gennemsnitsposition i powerranking:7,8
Bedste spiller i efteråret: Oliver Christensen

Vejle

Mundvigene vender ned efter syv kampe uden sejr, men man behøver ikke nødvendigvis være i noget, der bare minder om panik som VB-fan.
Holdet viste i første halvdel af efterårssæsonen, at man så rigeligt har det sportslige niveau til Superligaen. Der går for mange mål ind bag Indy Groothuizen, og et par af profilerne med Wahid Faghir som det oplagte emne bliver nok solgt i 2021, men der er nok gods i denne trup til, at man kan kigge op.

Gennemsnitsposition i powerranking: 7,1
Bedste spiller i efteråret: Saeid Ezatolahi

AC Horsens

Det duftede lige af et nyt 2-2-comeback mod Brøndby, men så alligevel ikke. Der var enkelte øjeblikke, hvor tegningen til noget godt offensiven kunne anes under Jonas Dal, men tilbage står et gennemført mislykket forsøg på at afløse succesmanageren Bo Henriksen. Tidligere har Horsens fundet gnisten, målene og evnen til at få resultaterne, når alt var på spil i bunden, men det virker overvejende sandsynligt, at Horsens er løbet tør for både Houdini-numre og det fornødne held, der også kendetegnede sæsonerne under Bo Henriksen.

Gennemsnitsposition i powerranking: 11,5
Bedste spiller i efteråret: Louka Prip

Lyngby

Der er 19 kampe og 57 point tilbage at spille om i Superligaen, så selvfølgelig skal Lyngby ikke bare lægge våbnene. Men det er godt nok svært at se optimistisk på situationen, selvom Lyngby umiddelbart efter sidste kamp sagde farvel til den sygemeldte cheftræner Christian Nielsen samt sportschef Birger Jørgensen, der får en ny rolle i klubben. Lyngby kunne godt have fået et par point til, for eksempel i sidste kamp mod Vejle, men der er intet i hverken angrebs- eller forsvarsspillet, der har berettiget Lyngby til mere end den nuværende nedrykningsplads.

Gennemsnitsposition i powerranking: 11,5
Bedste spiller i efteråret: Thomas Mikkelsen

Læs også:Brøndby har sin egen Cornelius på vej

Læs også:Vanvittigt tæt kapløb: Kalle Johnsson vinder Det Gyldne Bur

Læs også:Ikast-legende: Det virkede umuligt at udfordre Brøndby og FCK