Video : Tipsbladet
Superliga

Bombe: Ny kanal overtager Europa-kampe i Danmark

Danske fodboldfans skal fra næste sæson have gang i en ny streamingtjeneste for at se de danske klubhold i aktion i Europa.

Højst usædvanligt er stadig ikke officiel afklaring af, hvor danskere fra sommer af skal se Champions League, Europa League og Conference League.

Men nu kan Tipsbladet afsløre, at to af turneringerne inden for kort tid bliver præsenteret hos en ny udbyder på det danske sportsmarked.

For fra næste sæson af er det ifølge Tipsbladets oplysninger den amerikanske underholdningskæmpe Disney, der har vundet rettighederne til at vise Europa League og Conference League i Danmark, ligesom selskabet også angiveligt har fået retten til selvsamme turneringer i Norge og Sverige.

Disney klinger måske meget fjernt i forhold til fodbold og sport, men den amerikanske kæmpe-koncern ejer blandt andet det markedsførende amerikanske sportsselskab ESPN, der viser snart sagt al sport i Nordamerika, hvilket gør springet til at vise blandt andet danske topklubber i Europa mindre, end man ved første øjekast skulle tro.

Nogle danskere er givetvis bekendt med streamingtjenesten Disney+, der især er stærk på film og serier både til voksne og et yngre publikum, og et scenarie kunne være, at man med en ny sportsportefølje bygger videre på det, man allerede har i Danmark og Norden, om end det også virker oplagt, at der kommer differentierede løsninger til de fodboldinteresserede, og dem der vil se tegnefilm og myriaden af nye Star Wars-serier på den eksisterende tjeneste.

Aftalen er ikke meldt officielt ud endnu, men med kvartfinalerne i alle tre Europa-turneringer i fuld sving er det oplagt, at der snart præsenteres et samarbejde.

Læs også om Superligaens nye tv-aftale, der løber fra sommer

Europa League og Conference League har de seneste år været vist på TV 2's forskellige platforme, men med Superliga-fodbold på programmet fra juli på TV 2 bliver det altså til et farvel til de to turneringer.

Den kommende overgang til en ny udbyder kommer givetvis til at give debat i Fodbolddanmark omkring behovet for at have endnu et abonnement for at se de danske holds kampe, mens udviklingen også vil blive fulgt med spænding af danske deltagere i de to turneringer, der gerne vil have vist deres kampe - og eksponeret deres sponsorer - så bredt som muligt.

Stor spænding i Danmark
Mens Europa League og Conference League altså lige straks får et nyt hjem i Danmark og Skandinavien, arbejdes der stadig på den helt store turnering, Champions League.

Norsk TV 2 kunne for nylig melde ud, at man har sikret sig turneringen i Norge for de næste år, og det indikerer, at UEFA nu sælger turneringen land for land.

FC Midtjylland eller Brøndby IF, og måske begge hold, kommer efter alt at dømme i Conference League-kvalifikationen til sommer.

Flere kilder i det danske fodboldmiljø kan fortælle om stor spænding især i toppen af Superligaen og dansk fodbolds store organisationer, da både pengene fra Champions League og eksponeringen er væsentlig.

Det har de seneste to år ikke mindst været vitalt for FC København, der er kommet med et par rekordregnskaber direkte koblet til FCK's gruppespil og fine resultater i især denne sæson, hvor man nåede ottendedelsfinalerne mod de forsvarende mestre Manchester City.

Champions League-rettighedernes skæbne vækker dog også opsigt og nogen bekymring uden for den absolutte top af Superligaen, da Viaplay gennem tre årtier har vist turneringen og skabt sig en god forretning ikke mindst på Superligaen og på at vise Champions League.

Med økonomisk krise i Viaplay følges det derfor nøje i dansk fodbold, hvordan det går Viaplay, og om Champions League-rettighedernes skæbne også får indvirkning på Viaplays situation.

Ud over Viaplay skal flere streamingtjenester a la Disney have udvist interesse for Champions League-rettighederne, der traditionelt er blevet forlænget mindst et halvt år før udløb, men nu højst opsigtsvækkende altså stadig ikke har fundet et hjem her med seks uger og kun ni kampe tilbage før udløbet af den nuværende kontrakt mellem UEFA og Viaplay.

I den kommende sæson er det kun det danske mesterhold, der kommer i Champions League-kvalifikationen, mens vinderen af pokalfinalen mellem AGF og Silkeborg kommer i første runde af Europa League-kvalifikationen. 

Derefter ryger nu to i Conference Leagues kvalifikation, samme sted som vinderen af playoffkampen mellem nummer tre og vinderen af nedrykningsslutspillet havner.

Europa League og Conference League laves ligesom Champions League om til liga-formater i den kommende sæson med 36 hold - otte runder i Europa League og seks i Conference League.