Video : Tipsbladet
Superliga

Radiotavshed i Brøndby: Et meget stort problem

Brøndby IF er blevet opkøbt af investeringsfirmaet Global Football Holdings, men man kender ikke personerne i den nye ejerkreds. Det er et meget stort problem, fortæller ekspert på området, Jesper Olsen, til Tipsbladet.

- Ja!

Så klart er svaret, når formanden fra Transparency International, Jesper Olsen, bliver spurgt, om tavsheden omkring Brøndby IF's nye ejerkreds er et problem.

Én, David Blitzer, ud af 14 personer i den nye ejerkreds er kendt, men derudover synes Jan Bech Andersen ikke, at det på dagens pressemøde var relevant at nævne de øvrige navne, som har købt lidt over 50 procent af aktierne i Brøndby.

Det kan der ifølge Jesper Olsen, som blandt andet arbejder med gennemsigtighed i sportens verden, være rigtig mange grunde til. En af dem handler om kroner og øre.

- Der kan være mange motiver i forhold til det. Det kan være, at der er nogle, som er klar til at betale én pris, hvis de skal være offentlige og en anden pris, hvis de er hemmelige. Han [Jan Bech Andersen, red.] har måske haft en økonomisk interesse i, at det skulle være hemmeligt.

Ifølge det danske selskabsregister skal man oplyse ejerstrukturen i sin virksomhed. Men lige så snart ejerne er udenlandske, så kan man ikke længere kræve en oversigt over ejerkredsen. Det er både et problem og giver anledning til et hav af skyggesider.

- Sportsklubber har det med at tiltrække meget risikabel kapital. Når man ikke kan se, hvem der er de reelle ejere, så stiller man sin iøvrigt udmærkede og legale aktivitet til rådighed for, at nogen kan skjule kapitalanbringelser, der kommer fra steder og aktiviteter, som man af den ene eller anden grund ikke vil have. Det er jo en kendt hvidvaskmodus. Jeg siger ikke, at det er hvidvaskmodus i det her tilfælde, men vi kan jo ikke tjekke det, for vi kender ikke ejerne, siger Jesper Olsen til Tipsbladet.

I Danmark har man tidligere set meget grelle eksempler på udenlandske ejere. Jammerbugt FC, Fremad Amager og Næstved Boldklub er blevet kørt i sænk. Derfor udsendte Divisionsforeningen i foråret en stak regler, der skulle forhindre lignende situationer ved udenlandske opkøb af fodboldklubber.

Men Jesper Olsen mener ikke, at Divisionsforeningen har taget fat, der hvor kniven for alvor trykker.

- Det, jeg synes, der er interessant ved den her sag, er, at Divisonsforeningen lavede nogle nye regler tilbage i foråret. Jeg kritiserede Divisionsforeningen for undtagelserne og ikke for at tage skridtet om åbenhed fuldt ud. Det, de lavede i foråret var bare et skuestykke, hvor de sagde: "se hvor meget vi går op i integritet og åbenhed".

Faktum er, at Brøndby IF fremover vil være på udenlandske hænder, da Global Football Holdings har opkøbt lidt over halvdelen af klubbens aktier. Jan Bech Andersen beholder sin post som bestyrelseformand, men han ejer ikke længere aktiemajoriteten i klubben.