Video : Tipsbladet
Superliga

Dansk pokalvinder kan få økonomisk fordel af at tabe i Superligaen

Den kommende danske pokalvinder vil have nemmere adgang til et europæisk gruppespil og formentlig tjene flere europæiske millioner, hvis klubben undgår at slutte på andenpladsen i Superligaen.

Når den danske pokalvinder er fundet torsdag den 13. maj, kan der opstå en situation i Superligaens sidste runder, hvor pokalmestrene kan få en europæisk fordel af at tabe kampe i Superligaen.

Det er på nuværende tidspunkt hypotetisk, og det er slet ikke sikkert, at det bliver aktuelt, men det er til at forstå, hvis Divisionsforeningen holder vejret, når vi nærmer os pokalfinalen.

Situationen kan opstå, fordi Danmark - og det er med FC København som motor - har leveret så gode europæiske præstationer, at Danmark i næste sæson sender fem klubber i Europa.

Det betyder, at Superligaens nummer to indtræder i Champions League-kvalifikationen, dog allerede i 2. runde og i den del, der hedder "League Path". Og så er der den danske pokalvinder, som Divisionsforeningen har fået bekræftet af UEFA indtræder i Europa League-playoff og altså er sikret som minimum et Conference League-gruppespil.

Mestrene deltager som sædvanligt i Champions Leagues såkaldte "Champions Path". De to øvrige danske hold indtræder i Conference League-kvalifikationen.

Læs også:SønderjyskE-chef: Et stort mål at forsvare pokaltitlen

Den kommende pokalmester kan altså ende i en situation - hvis holdet spiller med om andenpladsen i Superligaen - hvor man har økonomiske fordele af at undgå andenpladsen.

Det er noget rod, mener den chilenske turneringsekspert Leandro Shara, der er hovedstifter af virksomheden MatchVision, der har specialiseret sig i at lave avancerede ligamodeller til fodboldlande rundt om i verden.

- For mig at se er der et hul i kvalifikationsformatet. På den ene side vil alle jo gerne have en chance for at komme i Champions League, fordi det er prestigefyldt, og der er store penge, men på den anden side er det mere realistisk for en dansk klub at jagte en plads i den nye Europa League, og vejen for pokalmesteren er langt nemmere, end når man er slået ud af Champions League, siger han til Tipsbladet.

Ifølge ham er problemet ikke Superligaen og Divisionsforeningen, men Superligaen kan altså ende med at skulle forholde sig til en situation som denne.

- Problemet er, at der er mange forskellige kvalifikationsveje og runder, specielt nu hvor der er tre europæiske turneringer, siger Leandro Shara.

Pokalvinderen er sikret mindst 20 millioner kroner
For den kommende pokalvinder er den benhårde vurdering, hvis klubben også ligger til andenpladsen, om man helst vil indtræde i 2. runde af Champions League-kvalifikationens "League Path" og dermed få et skud i bøssen mod det forjættede land, eller om man hellere vil slutte tre eller dårligere i Superligaen og som pokalvinder indtræde i playoffrunden i Europa League, hvor man vil være to kampe fra Europa League-gruppespillet og alternativt ryger direkte i gruppespillet i den ny Conference League.

Skåret ind til benet er spørgsmålet, om man vil være sikret millioner i et gruppespil, eller om man vil jagte den helt store gevinst i Champions League - en jagt, der bliver ekstremt svær, og hvor chancerne for at havne i CL-gruppespillet er mikroskopiske.

Den kommende pokalvinder vil være sikret et Conference League-gruppespil, som ifølge en vurdering fra Peter Ebbesen, turneringschef i Divisionsforeningen, vil give omkring 20 millioner kroner i kassen, og så er man i øvrigt bare én samlet sejr i Europa League-playoff fra at komme i det gruppespil.

EL-gruppespillet er dog økonomisk mere attraktivt de kommende år, fordi det fra 2021 er 32 hold i gruppespillet i stedet for 48, og dermed er der færre hold om millionerne. I 2018/2019 scorede FC København over 60 millioner kroner på Europa League-deltagelsen, og det er sandsynligt, at økonomien for en dansk klub er endnu større i de kommende år. Fordelingsnøglen er ikke på plads, så beløbene kan ændre sig.

Læs også:Jubel i Superliga-klubberne: Det er en kæmpe gulerod

Det skal altså holdes op mod, at man som toer går ind i 2. runde af CL-kvalifikationens "League Path", hvor de mulige modstandere vil være hold som Hollands nummer to - f.eks. PSV - et hold fra Tyrkiet som Besiktas eller i værste fald et hold som Benfica fra Portugal. Med andre ord bliver det danske hold kæmpe underdog her og ventes at tabe klart og dermed ryge i Europa League's 3. kvalifikationsrunde.

I 3. runde af EL-kvalen vil et hold som FCK være seedet, mens andre danske hold ikke vil være det. Da der nu kun er 32 hold i gruppespillet i Europa League, er nåleøjet også mindre, og derfor er det også svære modstandere, der vil vente. Primært hold slået ud af Champions Legaue-kvalifikationen. Taber et dansk hold her, ender det i playoff om en plads i Conference League-gruppespillet.

Omvendt: Hvis det danske hold skaber en kæmpe overraskelse i 2. runde af Champions League-kvalifikationen og går videre til 3. runde, er man som minimum sikret et Europa League-gruppespil. Så der er for og imod, men den økonomiske sikkerhed er størst ved at indtræde i Europa som pokalvinder. 

Superliga-boss: Ingen kommentar
Vinder man pokalturneringen og "undgår" at slutte som nummer to, er man altså sikret 20 millioner kroner plus nogle få millioner for at tabe i Europa League-playoff. Vinder man pokalturneringen og slutter som nummer to i Superligaen, kan man komme med i Champions League, man kan komme i Europa League, og man kan komme i Conference League, men man er ikke sikret noget som helst - ud over lidt millioner for at spille kvalifikationskampene, lidt flere indtægter fra Superligaen for at slutte to i stedet for tre og formentlig flere entreindtægter mod en attraktiv modstander i CL-kvalifikationen.

Så vil man helst være sikret 20 millioner og have muligheden for et Europa League-gruppespil, eller vil man være sikret færre midler og i stedet jagte en plads i Champions League?

Det er spørgsmålet, som pokalvinderen kan ende med at skulle forholde sig til, hvis den kommende vinder også ligger til andenpladsen i Superligaen. Et lignende scenarie vil i øvrigt også opstå, hvis pokalvinderen også vinder Superligaen. For så går pokalindgangen i Europa til Superligaens nummer tre, der altså vil starte i playoffrunden til Europa League.

Det er dog ikke bare lige sådan at gå på banen for at tabe i Superligaen, for det må man ikke. Det er både ulovligt og mod ligaens ånd, men her er altså et eksempel på, at der økonomisk kan være en fordel ved at gøre det.

Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, afviser at forholde sig til scenariet.

- Det er en spekulation på et ikke faktuelt grundlag om en hypotetisk situation, så vi har ikke kommentarer til det for nærværende, lyder det fra Claus Thomsen i en sms.

Man kan håbe, at det ikke kommer så vidt for dansk fodbold - ellers er en anden mulighed at flytte pokalfinalen fra den traditionsrige Kristi himmelfartsdag, så den spilles efter afslutningen på Superligaen. Så undgår man, at pokalvinderen kan spekulere i at tabe andenpladsen.

Læs også:OB klar til kvartfinalen i pokalturneringen

Læs også:Trods europæisk exit: FC Midtjylland holder på stjernerne

Læs også:VIDEO: Her går det galt i interviews mellem journalister og fodboldfolk