Video : Tipsbladet
Superliga

Ekspert slår fast: Dommer har lovhjemmel i FCK-AGF

Måtte Jørgen Daugbjerg Burchardt overhovedet sætte spillet i gang igen, efter han havde fløjtet kampen mellem FC København og AGF af? Ja, siger Jan Carlsen, der er dommerobservatør, en af Europas mest velansete fortolkere af fodboldloven og medlem af DBU's lovgruppe.

Da Jørgen Daugbjerg Burchardt fløjtede opgøret mellem FC København og AGF af, førte AGF med 3-2, men i stedet for en sejr kom David Nielsens tropper kun hjem med et enkelt point.

Det skyldes, at VAR kaldte dommeren til skærmen for at genvurdere, om der var begået et straffespark i forbindelse med at bolden træf Benjamin Hvidts arm.

Og straffespark var der, vurderede Jørgen Daugbjerg Burchardt, der altså satte spillet i gang igen, og efter Jonas Winds udligning til 3-3 fløjtede kampen af for anden og sidste gang.

Ikke overraskende er der blevet sagt og skrevet meget om, hvad der foregik i slutfasen af opgøret fra Parken. AGF's spillere og ledere var ikke overraskende irriterede over kendelsen, mens Jørgen Daugbjerg Burchardt gav AGF en undskyldning for at have fløjtet kampen af, inden VAR havde vurderet situationen omkring det mulige straffespark.

Men har dommeren overhovedet lovhjemmel til at genstarte et opgør, der er fløjtet af? Ja, siger dommerobservatør og medlem af DBU's lovgruppe Jan Carlsen.

- Der er i VAR-protokollen lovhjemmel til at foretage et gennemsyn og genoptage spillet efter slutfløjt (også i 1. halvleg), så længe dommerne ikke har forladt banen. I Bundsligaen havde man sågar en situation, hvor dommerne måtte hente spillerne op på banen igen efter 1. halvleg, da de bare var gået, mens der blev checket, siger Jan Carlsen til tipsbladet.dk om gårsdagens VAR-gennemsyn.

Efter opgøret var Jacob Nielsen - der siden har undskyldt til FCK for at kalde dem for manipulerende over for dommeren - også sur over, at der var lagt seks minutters tillægstid til i opgøret. Det samme var træner David Nielsen.

Heller ikke her er der meget at komme efter for AGF, der da også har trukket protesten over afslutningen af FCK-AGF tilbage.

- Det er suverænt dommerens skøn, hvor meget tid der skal lægges til.  Det er typisk tid, som er gået tabt på grund af udskiftninger, skadesbehandlinger, bevidst langsomme igangsættelser - og hvad som helst andet.

- Og som noget nyt også den tid, der er gået tabt, fordi spillets genoptagelse bliver forsinket på grund af VAR-check, enten i vognen eller ved skærmen. Så dommeren vil have en tillægstid for det, som er sket på banen, og VAR vil melde ind, hvor meget tid de har "spildt". De to tal tilsammen vil give den reelle tillægstid. Og så kan der jo i tillægstiden ske noget, der gør, at der lægges yderligere tid til. Det er derfor, at stadion typisk vil meddele, at der er lagt mindst x minutter til, siger Jan Carlsen.

AGF fortalte mandag formiddag, at man har droppet protesten, da man har valgt at acceptere Jørgen Daugbjerg Burchardts undskyldning. Jacob Nielsen har ligeledes undskyldt for at have kaldt FCK for manipulerende. Den undskyldning har FCK accepteret.

Aarhus-klubben er fortsat på tredjepladsen i Superligaen, mens FCK følger efter på fjerdepladsen, to point efter AGF.

Du kan klikke her og læse Jacob Nielsens undskyldning. Du kan klikke her og læse FCK's accept af Jacob Nielsens undskyldning. Og så kan du klikke her og læse Jørgen Daugbjerg Burchardts vurdering af situationen i Parken.

Jan Carlsen har Carlsens Corner i Tipsbladet, hvor han ugentligt skriver om dommerfaget. Læs hans seneste klumme her.