Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

Er pokalen unfair? Klubberne har jo selv valgt det

Den ligger på klubbernes egen kappe, at pokalturneringen byder på flytningen af hjemmekampe og dobbeltopgør i kvartfinalerne, slår direktør for Divisionsforeningen, Claus Thomsen, fast.

Når Superligaen går på vinterpause efter denne weekend, så fortsætter dansk klubfodbold ufortrødent. 

For inden spillere fra eksempelvis FC København, Brøndby, AGF og FC Nordsjælland kan sige "vi ses efter nytår" til holdkammeraterne, så skal de sammen med fire andre danske klubber lige have overstået kvartfinalerne i Oddset Pokalen. 

Her er FC Nordsjælland i den specielle situation, at de får to hjemmekampe mod 2. divisionsholdet AB. Forleden blev det meldt ud, at Gladsaxe Kommune har lukket Gladsaxe Stadion for i år på grund af de kolde vinterforhold og banens frosne tilstand. Derfor var AB nødsaget til at finde en ny bane, og her faldt valget altså på Right to Dream Park, der blev anset som den bedste kunstgræsløsning. 

Men er det unfair, at det "store" hold i dette tilfælde får to hjemmekampe, hvilket ikke ligefrem øger det undertippede mandskabs mulighed for at gå videre? Det har Tipsbladet spurgt Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen, om.

- Det er noget, de to pågældende hold vælger. Man har ret til at vælge, hvilken bane man spiller på. Det har AB gjort. Det er deres valg, slår Claus Thomsen fast. 

Han understreger, at det er kommunen, som har lukket banen, og at der er en masse andre stadions, som man har kunnet spille på.

Derfor ligges kvartfinalerne i december
Første opgør af kvartfinalerne spilles den 6. og 7. december. Returkampene få dage efter den 9. og 10. december. Kunne man forestille sig, at man kunne have rykket AB's kvartfinalekampe til næste år, så banen igen kunne spilles på, og så de dermed kunne have bevaret hjemmebanen? Det handler om attraktive kampdage, siger Claus Thomsen, der peger på, klubberne selv er inde over det her.

- Grunden, til at man spiller dem der, har været for at give pokalturneringen attraktive kampdage, hvor det ikke er pakket ind i 3F Superliga og meget andet, så der er optimal opmærksomhed omkring det. Og det var alle rigtig glade for, da vi sidst spurgte.

- Forrige år var alle rigtig glade for, at det lå der. Der var gode tilskuertal og rigtig god opmærksomhed. Det er derfor, at vi og en række klubber synes, at det er en god idé at ligge kampene der. Det er begrundelsen.

Én ting er, at det store hold pludselig får en ekstra hjemmebanefordel. Noget andet er, at det mindre hold - lad os bare sige AB i det her tilfælde - også skal bestige et bjerg to gange for at avancere til semifinalerne. Missionen om en stor pokaloverraskelse er i forvejen svær, hvis man er et 2. divisionshold, som møder et Superliga-mandskab. 

Det er dog klubberne selv, som har ønsket, at det skal være sådan, lyder det fra Claus Thomsen. Den beslutning tog man, dengang Superligaen blev barberet ned til 12 hold.

- Det ønskede man for at få nogle flere kampe i en turnering, man synes er attraktiv. 

- Den ligger på klubberne, men vi finder jo meget sjældent på noget og gennemfører det, uden det er i overensstemmelse med klubberne. Det kan der være forskellige holdninger til blandt klubberne. Det er ikke noget, vi selv har sat os ned og sagt, at det er en god idé med dobbeltopgør i kvartfinaler uafhængig af klubberne. Det diskuterer vi selvfølgelig, og som jeg husker det, har det her været en beslutning, der blev taget ned gennem alle tre rækker. 

Det vil være noget, der kan laves om i fremtiden, påpeger Thomsen. Men han understreger, at det er noget, man har været enig om over en bred kam for en årrække siden.