• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Tipsbladet.dk

Topscorer, mester og skuffelse: Redaktionen forudsiger Superligaen

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Hvem overrasker, hvem bliver mester, hvem bliver topscorer, hvem skuffer? Her er redaktionens bud på, hvad der kommer til at ske i den kommende sæson i Superligaen.

Af Tipsbladet.dk

Efter en kort sommerpause er dansk fodbolds bedste række tilbage, når der fredag er første opgør i den nye sæson - et opgør, der står mellem SønderjyskE og FC Midtjylland.

Det tegner til at blive en spændende sæson, hvor der er kamp i toppen mellem FC Midtjylland og FC København, og hvor der også bliver stor kamp om de europæiske pladser. Samtidig bliver det et hundeslagsmål i bunden af rækken, hvor to hold rykker ud.

Men hvordan kommer det til at gå i Superligaen i denne sæson?

Det har vi ladet redaktionen svare på, og herunder kan du læse de mange svar.

Hvilket hold bliver sæsonens store overraskelse?

Thomas Pyndt, journalist på Tipsbladet:
- Jeg tror, at SønderjyskE bygger videre på pokalsejren over AaB og denne gang sikrer sig en plads i top seks. Godt nok mangler der lidt på bredden, men startopstillingen er stærk, og hvis Anders K. Jacobsen også rammer målformen, får Glen Riddersholm en tiltrængt succes i Superligaen, efter mesterskabet med FC Midtjylland i 2015 blev efterfulgt af fire sæsoner langt fra top seks.

Ole Hoffskov, journalist på tipsbladet.dk:
- Vejle Boldklub ryger traditionelt lige så hurtigt ned igen, som de rykker op. Fire gange er VB rykket ned efter blot én sæson i den bedste række, og det er ikke utænkeligt, at det sker en femte gang. Jeg tror det bare ikke. Vejle var suveræne i NordicBet Ligaen, og så stor er springet ikke fra toppen af den næstbedste række til den lave ende af Superligaen. Jeg siger ikke, at Vejle kommer i top seks eller noget, der minder om, men jeg tror, at VB kommer i nogenlunde sikker afstand af nedrykning.

Troels Bager Thøgersen, chefredaktør for Tipsbladet:
- OB og Randers kommer til at klare sig godt - jeg tror, OB profiterer af et meget anstrengt program for topholdene og måske ender med bronze efter FCK og FC Midtjylland.

Sebastian Stanbury, journalist på Tipsbladet:
- Det er næsten en overraskelse, hvis klubben, der vinder bronze, formår at følge op med endnu et godt år. I de senere år er både Lyngby og Esbjerg rykket ned sæsonen efter en tredjeplads i ligaen. AGF bryder det mønster. Jeg tror, de kommer til at klare sig fint trods afgangen af Mustapha Bundu og Jakob Ankersen, for aarhusianerne har handlet fornuftigt og ambitiøst på transfermarkedet.

Kenneth Jensen, redaktør på tipsbladet.dk:
- Vejle har lavet flere spændende indkøb, og de har kontinuitet på trænerposten med Constantin Galca. VB er en stor klub, der får en mulighed for at etablere sig i Superligaen - i hvert fald har jeg dem til at overleve i år.

Anders Dehn, journalist på tipsbladet.dk:
- Jeg tror på Vejle. Holdet rykkede op i suveræn stil og har hentet nogle spændende forstærkninger i form af Saeid Ezatolahi, Raphael Dwamena og Alexander Milosevic, der har spillet på landsholdet for henholdsvis Iran, Ghana og Sverige, samt tyskeren Alexander Brunst.

Torsten Kjems Hansen, nyhedschef på tipsbladet.dk:
- OB kommer til at bide fra sig og vil blande sig i kampen om medaljer og de europæiske pladser, hvilket da også vil svare til klubbens selvforståelse. Men efter faktisk mange sæsoner med store skuffelser, kan det være tid til at rette ryggen hos den fynske stolthed.

Hvilken spiller får et stort gennembrud?

Sebastian Stanbury:
- I FC Nordsjælland vil mange nok pege på Kamaldeen Sulemana, der allerede i foråret blev voldsomt hypet, men jeg har et godt øje til Mohammed Diomande. Han dukkede også op på holdet i sidste sæson, og han har udviklet sig meget. Jeg ser ham som en spiller, der passer perfekt ind FC Nordsjællands spillestil med hurtig, offensiv boldomgang, og han tilfører tiltrængt fysik.

Kenneth Jensen:
- Mathias Ross har allerede vist lovende takter, men denne sæson kan blive sæsonen, hvor han brager igennem. AaB's defensiv var glimrende mod slutningen af sidste sæson, og kan den fortsætte, kan Ross også få et stort gennembrud i Superligaen. Han passer godt til AaB's 3-4-3.

Troels Bager Thøgersen:
- Vi kender Wind og Dreyer, og Brøndbys unge skal stadig modnes. Jeg siger AGF’s 20-årige kantspiller Søren Tengstedt, der overrasker alt og alle og får et gennembrud med det samme. Alexander Bah fra SønderjyskE og Max Fenger i OB kommer også til at gøre det godt.

Thomas Pyndt:
- Han debuterede som 16-årig, han fik ros af Alexander Zorniger, og i sidste sæson viste den nu 19-årige Morten Frendrup, at han er en boldvinder af karat på den centrale midtbane. Han fik sit gennembrud i Brøndby som fast mand og nøglespiller i foråret, og hvis han fortsætter på det niveau og får lagt lidt til med den øgede erfaring, vil han blive en decideret profil i Superligaen også.

Torsten Kjems Hansen:
- Med salget af Damsgaard og Kudus er vejen åbnet for mere Kamaldeen Sulemana, som glimtvis viste sit voldsomme potentiale i foråret. Kan den bare 18-årige ghaneser udvise en anelse mere kølighed og blive hjulpet til at træffe flere rigtige beslutninger undervejs i kampene – ja, så venter der dels masser af spilletid og nye fremragende præstationer fra offensivspilleren.

Anders Dehn:
- Man kan diskutere, om han ikke allerede har fået sit gennembrud, men jeg tror på AGF’s Sebastian Hausner. Spillede fast på et stærkt AGF-hold i mesterskabsspillet og ser ud til at udfordre Backman og Tingager om en plads i midterforsvaret.

Ole Hoffskov:
- Jeg glæder mig utrolig meget til at følge Vejles offensivjuvel Wahid Faghir, og han er mit bud på et stort gennembrud. Han er kun lige fyldt 17 og er ét af de mest spændende talenter i dansk fodbold lige nu. Han gjorde det godt i NordicBet Ligaen, og jeg tror også, han kan skabe ravage i Superligaen. I den næstbedste række dominerede Vejle kampene, og det bliver anderledes i Superligaen, hvilket Faghir skal vænne sig til, og jeg tror ikke, han kommer til at score mål på samlebånd. Men han kommer til at sætte to streger under sit enorme potentiale.

Hvem rykker ud af Superligaen?

Kenneth Jensen:
- Lyngby havde et utroligt sløjt forår, og jeg frygter, at de ikke er stærke nok til at stå imod i en Superliga med bare 12 hold. Det var, som om selvtilliden forsvandt. AC Horsens har fået ny træner, og nu er magien med Bo Henriksen der ikke længere. Kan Jonas Dal indpiske på samme måde? Jeg tror det ikke.

Sebastian Stanbury:
- Da Kent Nielsen i 2009 forlod AC Horsens efter syv et halvt år i klubben, rykkede holdet ud af Superligaen. Jeg mistænker, det samme kan ske efter Bo Henriksens seks år som træner. Med sig tager Horsens Lyngby, som var et af rækkens ringeste hold i foråret. Det kan en sejr over Hobro på det bedst tænkelige tidspunkt, den afgørende playoff-kamp, ikke ændre på.

Thomas Pyndt:
- Det står mellem Vejle, AC Horsens og Lyngby, og det bliver sikkert tæt, men jeg forventer, at Lyngby igen klarer frisag på falderebet på energien og det offensive spil på hjemmebanen. Også selv om de kommer til at savne Rezan Corlu.

Troels Bager Thøgersen:
- Det gør Lyngby og Vejle. Horsens har overpræsteret i årevis, men efter en skidt sæson redder de sig lige nøjagtig i slutspillet. Lyngby var heldig med ikke at rykke ud i foråret, og den går ikke i år for Superligaens mindste klub.

Torsten Kjems Hansen:
- Det gør Lyngby, der har mistet den seneste sæsons talisman, Rezan Corlu. Men de bliver ikke fulgt af oprykkerne fra Vejle, der klarer frisag. I stedet må AC Horsens tage den tunge gang ned i den næstbedste række, da effekten af Bo Henriksens stop kommer til udtryk. Indpiskeren og motivatorens effekt har skaffet point igennem tiden, og uden at tage noget fra AC Horsens nye træner Jonas Dal – så kommer det til at koste.

Ole Hoffskov:
- Det gør Lyngby og AC Horsens. Lyngby var heldige med ikke at rykke ud i sidste sæson, men denne gang må de strække gevær. Bo Henriksen har i flere år fået AC Horsens til at præstere langt over, hvad de burde, og jeg tror, at noget af magien er forsvundet sammen med Bo. Jonas Dal er en dygtig træner, og jeg forstår godt, at AC Horsens har peget på ham, men Den Gule Fare må en tur ned i NordicBet Ligaen.

Anders Dehn:
- Mit bud er Lyngby BK og AC Horsens. Lyngby, fordi holdet ser ud til at have mistet pusten efter et flot 2019. Bare 10 point i 14 kampe i år. Horsens, fordi det kommer til at tage tid at komme tilbage på samme spor efter Bo Henriksens exit.

Hvilket hold bliver den store skuffelse i denne sæson?

Torsten Kjems Hansen:
- Har AaB med salget af Patrick Olsen fjernet den vigtigste spiller for holdets superstjerne Lucas Andersen? Det kunne man godt frygte for nordjyderne. Der er hul i økonomien i den nordjyske klub, og selv om der er hentet flere nye spillere, kan det blive en sæson, hvor målsætningen om en plads i medaljeslutspillet kan blive svær nok at nå.

Troels Bager Thøgersen:
- AaB skifter kurs, og det er egentlig forfriskende. Men det tager også tid at skifte kurs, og hvis Lucas Andersen igen døjer med skader, kan det blive en svær sæson, før Top 6 venter i 2022.

Thomas Pyndt:
- Det er selvfølgelig farligt at sige, for FC Nordsjælland har jo gang på gang vist, at nye talenter stod klar til at overtage fra Marcus Ingvartsen, Stanislav Lobotka, Emiliano Marcondes, Mathias Jensen og Andreas Skov Olsen. Men denne gang er hullerne efter Mikkel Damsgaard og Mohammed Kudus for store, og for første gang i fem år kommer man ikke med i mesterskabsspillet.

Anders Dehn:
- Det kommer til at tage noget tid, før AaB’s halve nye hold er spillet sammen, og de har fundet en måde at opveje for Patrick Olsens fravær. Derfor misser de top 6, og det vil i sig selv være en markant skuffelse.

Kenneth Jensen:
- Jeg tror, OB får en svær sæson. Hvis skaderne igen rammer OB, bliver det meget svært, og så er jeg heller ikke sikker på, at Sabbi bliver så stor en gevinst som håbet – i hvert fald ikke på den korte bane. Det er et tæt midterfelt i Superligaen, men jeg har ikke OB til top seks.

Sebastian Stanbury:
- Jeg tror ikke, den går længere for FC Nordsjælland. Jeg tror, at Farum-klubben for en stund ryger ud af top seks. I de seneste mange sæsoner er FCN lykkedes med internt at finde afløsere for de profiler, der er rejst, men jeg tror ikke, at der er spillere, som allerede i denne sæson når samme kvalitet som Mikkel Damsgaard og Mohammed Kudus. Den gennemintegrerede struktur og spillestil sikrer et bundniveau, der holder FC Nordsjælland væk fra alvorlig nedrykningsfare, men topniveauet bliver ikke til at blande sig i den bedste halvdel.

Ole Hoffskov:
- AaB er i gang med at ændre kurs under ledelse af en ny sportschef, og det skal lige løbes i gang. Derfor tror jeg, at nordjyderne misser top seks og leverer under det forventede.

Hvem bliver topscorer i Superligaen?

Sebastian Stanbury:
- Købet af Kamil Wilczek har fået masser af opmærksomhed, men jeg synes egentlig, at den sportslige gevinst er blevet talt ned. Han havde et forsømt forår i Göztepe, men rammer han sit niveau fra den sidste halvsæson i Brøndby, bliver han topscorer milevidt foran konkurrenterne. I den sidste træningskamp mod Lyngby scorede han et klassisk Wilczek-mål, som de fleste angribere i ligaen ville have haft svært ved at sparke ind.

Troels Bager Thøgersen:
- I år tager Patrick Mortensen den. Ej, jeg ved det ikke. Den er svær, for både FCK og FCM kan gøre noget vildt på markedet. Jeg har stor fidus til Jonas Wind; han og Daramy gør Wilczek til bænkevarmer, og Wind snupper topscorertitlen.

Torsten Kjems:
- Den napper Kamil Wilczek. Den brølstærke polak med det kontroversielle skifte til FCK starter sæsonen med et gevaldigt pres på sine skuldre, da han virkelig skal levere for at vinde alle fansenes hjerter. Men Wilczek har pakken, som FCK mangler efter N’Doye, og han skal nok få skubbet masser af bolde i kassen.

Anders Dehn:
- Jeg er ikke overbevist om, at Kamil Wilczek bliver FCK’s nye talisman i Europa, men han har vist, at han kan score mål på samlebånd i Superligaen, og nu er han kommet til et endnu stærkere hold end Brøndby.

Ole Hoffskov:
- Kamil Wilczek blev næsten Superliga-topscorer på en halv sæson i Brøndby IF. Nu har han udsigt til en hel sæson sammen med dygtigere medspillere i FC København, og jeg tror, at den polske angriber bliver topscorer med god afstand ned til nummer to på listen.

Kenneth Jensen:
- Jonas Wind er min favorit i år. Holder han sig skadesfri, skal han nok stemple ind som en stor Superliga-spiller. Tegningen har været der. Han viste farlighed, da han kom tilbage fra sin alvorlige skade sidste sæson, fokus på Kamil Wilczek gør kun Jonas Wind bedre. Samtidig sparker han straffespark i FC København, hvilket plejer at betyde en håndfuld ekstra mål på cv'et.

Thomas Pyndt:
- Sidste efterår scorede han 17 mål i 18 Superliga-kampe, og selv om han havde et svært forår i Tyrkiet, og selv om han har lavet det kontroversielle skifte til FC København efter fire år i Brøndby, så er det umuligt at komme uden om Kamil Wilczek, der simpelthen bare er skarp foran mål med en imponerende afslutningsteknik.

 Hvem bliver Efterårets Profil?

Kenneth Jensen:
- Hvis han scorer mål nok til at være i spil til titlen som topscorer, vil Jonas Wind også være i spil til de to profilkåringer - Efterårets Profil og Forårets Profil - som vi her på Tipsbladet uddeler på baggrund af stemmer fra de 12 Superliga-trænere. Wind er en klassespiller, der ud over at score mål selv kan sætte holdkammeraterne i scene. Han er stor og stærk og kan holde i bolden, og så er han en dygtig boldspiller med fødderne. Min favorit til prisen - foran FC Midtjyllands Frank Onyeka.

Sebastian Stanbury:
- I sidste sæson fik Frank Onyeka sit store gennembrud og udviklede sig til en absolut nøglespiller hos FC Midtjyllands mestre. Bliver han ikke solgt, fortsætter han, hvor han slap på denne side af sommerferien. Onyeka er en næsten uovervindelig defensiv midtbanespiller, der med fysik, stamina og omtanke er en af hovedårsagerne til, at FC Midtjyllands forsvar er Superligaens stærkeste.

Troels Bager Thøgersen:
- Victor Nelsson var god i sidste sæson, og i efteråret sætter han prop i FCK’s defensiv, måske med Mathias “Zanka” ved siden side. Jonas Wind, Anders Dreyer, Frank Onyeka og Max Fenger kommer også til at gøre det godt sammen med AGF’s Casper Højer.

Thomas Pyndt:
- Hvis Lucas Andersen har fået den nødvendige hjælp af den svenske ekspert Carl Askling til at forhindre de mange skader, og han derfor kan spille for (tæt på) fuld kraft gennem hele efteråret, så vil han lave så mange mål, assists og vanvittige detaljer, at han bliver Efterårets Profil.

Ole Hoffskov:
- Erik Sviatchenko blev både Forårets Profil og Efterårets Profil i sidste sæson, og jeg tror, at han tager tre i træk, hvis han ikke bliver solgt i transfervinduet. Makkerskabet med Alexander Scholz fungerer fremragende, og de kommer igen til at sætte en prop i mestrenes defensiv.

Anders Dehn:
- Det lader til, at Frank Onyeka kun bliver bedre og bedre, og i sidste sæson vandt han Årets Spiller i FC Midtjylland, selv om Erik Sviatchenko var både Efterårets og Forårets Profil i Superligaen. Han kommer til at brænde endnu mere igennem.

Torsten Kjems Hansen:
- Anders Dreyer havde sin klare andel i FC Midtjyllands mesterskab i sommer. Det fremragende blik for spillet, de herlige driblinger med det lave tyngdepunkt og de skarpe afslutninger kommer vi til at se endnu mere til i efteråret. Dreyer stjæler billedet og vinder kåringen, imens Pione Sistos kvaliteter lader vente på sig.

Hvem vinder Superligaen?

Ole Hoffskov:
- FC København er traditionelt gode til at svare tilbage på et midtjysk mesterskab, men jeg tror, at FC Midtjylland napper det andet sæt guldmedaljer i træk. Brian Priskes tropper var bundsolide i sidste sæson, og kan de fastholde stammen i resten af transfervinduet, har jeg svært ved at se, hvorfor FCK pludselig skal overhale dem med tanke på, at der var hele 14 point mellem de to hold i fjor.

Anders Dehn:
- Det gør FC København. Klubben har med Pione Sisto-forhandlingerne allerede vist, at den er klar til at bruge mange penge på at forstærke holdet, og selv om det ikke blev Sisto, tror jeg, at pengene nok skal få ben at gå på, så FCK kan overhale FC Midtjylland.

Thomas Pyndt:
- Det gør FC Midtjylland igen. Den store kliché er jo, at angreb vinder fodboldkampe, men forsvar vinder mesterskaber, men den har FC Midtjylland faktisk ændret en smule, for i Herning vinder forsvaret både kampe og mesterskab. Det forsvar har FCK ikke på plads endnu, så hvis FCM holder fast på Jesper Hansen, Erik Sviatchenko, Alexander Scholz og Frank Onyeka, så bliver de også mestre igen.

Torsten Kjems Hansen:
- Det bliver afgjort mellem de to store FC-klubber, så langt så godt. Slagsmålet mellem FCK og FCM viser, at begge klubber er gearet til det helt store race, der i den kommende sæson byder på en plads i CL-playoff for de danske mestre og dermed en sikker plads et europæisk gruppespil. Kan FC København få bugt med skaderne i den kommende sæson – så napper de guldet igen. Men kampen kan blive uhyre tæt med de forsvarende mestre, hvor Pione Sistos indflydelse ikke bliver af afgørende karakter i den første halvsæson.

Troels Bager Thøgersen:
- Det ender FC København med at gøre, selvom det bliver trægt i efteråret. Coronavirussen påvirker transfermarkedet og skubber handlerne til de sidste dage op til deadline 5. oktober, men FCK ender med et slagkraftigt hold og bliver også hjulpet på vej af, at FC Midtjylland kommer i Europa League-gruppespillet.

Kenneth Jensen:
- Det går hen og bliver tæt, for det er to stærke mandskaber, men jeg tror mest på FCK, der henter nogle flere point, når der ikke er så mange på skadeslisten. Samtidig vil sulten være der igen efter en skuffende sæson.

Sebastian Stanbury:
- Indtil jeg begyndte at taste, troede jeg, at jeg her ville skrive FC København, som så godt som altid slår igen, når holdet er blevet væltet af tronen. Men der er et hul op til FC Midtjylland, og jeg synes, at nogle af spørgsmålstegnene fra FCK's svage Superliga-forår hænger ved. Omvendt ligner FCM en velsmurt maskine, der – på godt og ondt – får tilført noget X-faktor med Pione Sisto.

Fotos: Getty Images

Læs også:Optakt: SønderjyskE - FC Midtjylland

Læs også:Sørloth kaldt verdensklasse: I går var det en rigtig beskrivelse

Læs også:FCK-medejer om Sisto: Vi skulle ikke have en trojansk hest ind

Læs også:FC Nordsjælland-stopper: Skal udfordre de to tophold i Superligaen

Læs også:Jakob Poulsen jagter trænerdrømmen: Var træner på banen i mange år