Video : Tipsbladet
Superliga

Derfor rammes BIF og FCM af corona trods vaccine

Superliga-klubben Brøndby IF og FC Midtjylland har været ramt af smitteudbrud de sidste par dage og uger, men i begge klubber oplyser man, at man er godt i gang med vaccinationsprogrammerne. Så hvorfor bliver spillerne smittet?

Først var det FC Midtjylland, der blev handicappet før de to kampe mod PSV Eindhoven, som endte i et samlet nederlag. I alt seks spillere endte med at sidde ude, da der var smitte i klubben fra Ikast og Herning.

Og i sidste uge samt denne er det i Brøndby, at der er smitte, og det betyder, at en del spillere ikke er med, når klubben fra den københavnske Vestegn i næste uge spiller Champions League-kvalifikation mod Red Bull Salzburg.

Smitteudbruddet har blandt andet fået folk til tasterne på Twitter:

- Måske på tide, at I beder jeres spillere om at tænke over, hvem de er sammen med hvornår. Desuden er undskyldningen om deres alder og vaccine det rene BS! De burde være vaccineret nu, og der er masser af ledige tider. Simpelthen så amatøragtigt, skriver en bruger på Twitter til Brøndbys opslag onsdag om, at der var nye smittede i truppen.

- Hvorfor er spillerne ikke vaccinerede? AMATØRER. De Serie A og La Liga-klubber, der valgte at vaccinere deres spillere og hele deres stab, har tilsammen haft 0 smittede. Nul, zero, nada. Tag jer dog sammen, Brøndby IF, skriver en anden.

Sagen er bare den, at størstedelen af spillerne i Brøndby IF og FC Midtjylland er i gang med at lade sig vaccinere.

- Vi har en gruppe spillere, der er færdigvaccineret, og så har vi en større gruppe, der har fået første stik og afventer den fulde vaccine. Når vi genoptager Superligaen efter landsholdspausen (10. september) er de spillere i mål, så det ser fornuftigt ud.

- Vi har gået med livrem og seler de sidste uger, og har iværksat skærpede tiltag for at komme smitten til livs. Det er udfordrende, men det er sådan det er i denne tid, og vi gør alt hvad vi kan for at passe på vores medarbejdere, siger Mads Hviid Jakobsen, presseansvarlig i FC Midtjylland, til tipsbladet dk.

Brøndbys kommunikationschef, Christian Schultz, stemmer i.

- Størstedelen af vores spillere er allerede færdigvaccineret, og alle er bevidste om at, man ikke er immun overfor, hvad der sker i resten af verden. Derfor har vi også løbende skærpet protokollerne og er meget opmærksomme på at minimere potentiel smittespredning, siger han.

Derfor kan spillere smittes
Så hvorfor bliver de smittede, når de allerede er færdigvaccinerede eller i gang med at blive det?

For det første er der ingen garanti for, at man ikke kan blive smittet, selv om man er færdigvaccineret. Vaccinerne giver ikke 100 procents beskyttelse, og den dominerende variant, Delta-varianten, er samtidig mere smitsom.

Samtidig har det vist sig, at Biontech/Pfizer-vaccinen er mindre effektiv over for Delta-varianten, så man kan altså godt blive smittet, selv om man er færdigvaccineret. Det vigtige er dog, at man ikke bliver lige så syg, når man har fået sin vaccine. 

Professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen forklarer, at man skal være helt i mål med vaccinerne, før man er optimalt beskyttet:

- Det er helt sikkert, at det første stik ikke er tilstrækkeligt til beskyttelse. Skal man være sikker på den optimale eller maksimale beskyttelse, skal man regne med en uge til allerhelst 14 dage efter det sidste stik. Fra det øjeblik, man starter programmet, til man er færdig, kan der godt gå et par måneder, siger virologen og forklarer:

- Det er ikke sådan, at fra det øjeblik, man begynder at blive vaccineret, har man optimal beskyttelse. Man får tiltagende immunitet i perioden. Før vi fik delta-varianten, sagde vi, at man fik coronapasset 14 dage efter første stik. Det gjorde vi, fordi man efter 14 dage har en vis beskyttelse, den er bare ikke optimal. Vi har at gøre med en meget smitsom virus, så er de ikke fuldt vaccinerede, kan det hurtigt sprede sig. En den ene dag og mange den næste.

Har spillerne eksempelvis sat gang i vaccinationen i juli, skal der gå en måned, før man kan få stik nummer to. Samtidig skal man holde sig for øje, at spillerne i FC Midtjylland eksempelvis har rejst i disse uger grundet europæisk deltagelse, og med to kampe om ugen kan det også svært at finde en dato til en vaccination. Man kan dårligt lade sig vaccinere inden eller på kampdage, fordi der er mulighed for, at man kan blive kortvarigt syg af stikket.

Både Brøndby IF og FC Midtjylland fortæller, at de har gjort meget for at undgå yderligere smitte - onsdag var der eksempelvis selvtræning, og i FC Midtjylland har spillerne ikke klædt om sammen, og de har ikke spist sammen. I FCM er smittekæden brudt, mens man i Brøndby håber det samme.