Video : Tipsbladet
Superliga

Ingen hjælp til knust Rilwan Hassan: Man skal holde sin sti ren

Rilwan Hassan får ikke mulighed for at blive dansk statsborger før om tre-fire år, fordi han har fået en fartbøde. Han selv og Radikale Venstre mener, at straffen er ude af proportioner, men Socialdemokratiet og Venstre holder fast i reglernes rimelighed.

Han har ventet og ventet, takket nej til lukrative tilbud fra udlandet og holdt fast i sin drøm. Rilwan Hassan ville være dansk statsborger, så han kunne give sit barn den trygge opvækst, han aldrig selv fik, men han kommer til at vente måske fem år endnu.

Mellem jul og nytår fortalte SønderjyskE-spilleren, at han var blevet udelukket fra at søge om dansk statsborgerskab de næste tre et halvt år, og dertil kunne man lægge sagsbehandlingen, der lige nu er på over halvandet år. Årsagen var en fartbøde.

Hassan forstod ikke, hvorfor en fartbøde skulle koste så dyrt, og i går fik han opbakning fra Radikale Venstre, der mente, at straffe var "helt ude af proportioner". Opbakningen er dog ikke så bred i Folketinget, at man skal forvente en ændring.

Tipsbladet.dk har talt med indfødsretsordførerne for både Socialdemokratiet og Venstre, hvis partier til sammen har flertal i Folketinget, og som begge holder fast i, at de nuværende regler er fair nok. Som Rasmus Stoklund (S), der udtaler sig generelt om reglerne og ikke specifikt om Rilwan Hassan, siger:

- Vi synes, reglerne er, som de skal være. Det er rimeligt, at der er en karensperiode, hvis man ikke overholder færdselsloven. Det lukker ingen døre; man kan stadig blive statsborger, hvis man venter, til karensperioden er udløbet. Hvis man vil undgå det, skal man bare undgå at at få nogle ret store bøder.

- Man har altid den mulighed at lade være med at kørte væsentligt for stærkt i sin bil. Det står én fuldstændig frit for. Man skal holde sin sti ren.

Læs også:Knust Rilwan Hassan: Bøde sætter stopper for dansk statsborgerskab

Stemmer straffen overens med ugerningen?

- Det er et helt særligt privilegium at få dansk statsborgerskab. Vi har ikke mulighed for at bedømme alle sager individuelt, så vi har lavet nogle regler, så vi er sikre på, at det er gode samfundsborgere, der bliver danske statsborgere. Ikke at der er en modsætning mod at begå en færdselsforseelse, men det er så derfor, vi har en karensperiode, så man ikke for evigt er udelukket, siger Stoklund.

Venstre ligger som nævnt i samme rille.

- Vi mener jo, at det at få dansk statsborgerskab er en helt unik gave, som man skal gøre sig fortjent til, og derfor er kravene strenge. Det er væsentligt at holde sig på den gode side af loven. Det gælder også færdselsloven. Derfor bakker vi op om en karensperiode, hvis man får en stor fartbøde, siger indfødsretsordfører Morten Dahlin.

Læs også:Fartbøde stoppede Hassans drøm: Det er helt ude af proportioner

Rilwan Hassan opfyldte ellers alle krav til at blive dansk statsborger, havde bestået de fornødne prøver og boet i Danmark i mere end rigelig lang tid. Han kunne ikke gøre mere, men måtte vente på den offentlige sagsbehandling.

Det er dog ikke nok til, at lovgivningen bør se med mildere øjne på hans sag, mener Morten Dahlin fra Venstre.

- Jeg kan godt forstå, at Rilwan Hassan er irriteret over det her. Det tror også selv, jeg ville være. Han må sådan set også gerne synes, at konsekvensen er for hård. Men det er ikke sådan, at så længe man har sendt en ansøgning ind, har man carte blanche. Enten er man statsborger, eller også er man det ikke. Hvis vi stiller krav om, at man skal overholde landets love og regler for at være dansk statsborger, skal de krav også gælde sagsbehandlingsperioden, siger han.

Rilwan Hassan skal søge dansk statsborgerskab forfra, når hans karensperiode udløber om tre et halvt år. Derefter venter sagsbehandlingen, som i øjeblikket varer 19 måneder.

Læs også:Overblik: Superligaens kontraktfrie spillere

Læs også:Overblik: Superligaens vintertransfers 2020

Læs også:Vinterpause i Superligaen: Sådan gør din klub