Video : Tipsbladet
Superliga

Lånte printer af klubben: Horsens-spiller stemte til USA-valg på Casa Arena

Michael Lansing har gjort sin borgerpligt og stemt til det amerikansk præsidentvalg. Det skete fra et kontor på AC Horsens' hjemmebane. Målmanden oplever stor interesse fra sine danske kollegaer for valget og sit syn på kandidaterne.

Selv i en tid, hvor danske medier pumper historier om pandemien og seksuelle krænkelser ud, fylder det amerikanske præsidentvalg. Både i nyhederne og i private samtaler. Især hvis man er herboende amerikaner.

Bare spørg Michael Lansing. Da han giver interview til tipsbladet.dk, er det fjerde eller femte gang den dag, at nogen spørger ham til valget.

- Det er ironisk. I dag spurgte tre-fire af drengene mig om valget, så jeg tænkte, om de vidste noget om interviewet. Jeg var forvirret over, hvorfor så mange spurgte om det lige i dag, siger AC Horsens-målmanden med et grin.

Han har ikke noget problem med at tale om valget, der står mellem Donald Trump og Joe Biden. Men han har noteret sig en forskel på danskere og amerikanere.

Hjemme i USA er emnet betændt, befolkningen er kløvet over i to, og hvis man taler med en, der stemmer på den forkerte, skaber det dårlig stemning. Så typisk undgår Lansings omgangskreds helt at tale om det.

- Det virker ikke særlig privat her. Folk er nysgerrige på, hvor jeg står, og hvem jeg stemmer på. Det er anderledes end i Staterne. Det skaber noget af en splittelse mellem folk, fordi kandidaterne er så forskellige, så det er sværere at tale om, forklarer Lansing.

- Jeg har ikke mange af de samtaler med mine venner eller familie derhjemme. De kandidater, vi har, er så forskellige, at hvis man siger sin mening om dem, kan det skabe fordømmelse fra familiemedlemmer eller venner; det kan skabe mange skænderier. Så jeg tror, at mange holder sig fra at tale om det i familien. Det prøver jeg i hvert fald.

Læs også:Overblik: Superligaens kontraktfrie spillere

- Her er folk nysgerrige på valget, og hvor jeg står. De har et bestemt syn på vores nuværende præsident, så de er nysgerrige på, hvem jeg stemmer på.

Michael Lansing er en af de mere end 50 millioner amerikanere, der har sendt deres stemme med brev. Det er et rekordhøjt antal. Til gengæld er han den eneste, der har afgivet sin stemme fra Casa Arena i Horsens.

- Jeg brugte en computer og printer hos klubben. Der er sådan et åbent kontor med mange computere til de ansatte i administrationen. Der var ikke så meget privatliv for at være ærlig; de jokede med, hvem jeg stemte på, men de hjalp mig også med at scanne og printe, fortæller Lansing.

Horsens-målmanden sendte både en digital og en fysisk stemmeseddel til USA som en ekstra sikkerhedsforanstaltning. Det var lidt bøvlet, men omvendt har han det fint med, at noget så vigtigt foregår på den måde.

Forandret syn på USA
USA's 2020 bliver ikke kun husket for præsidentvalget og coronavirussen. Når historiebøgerne genfortæller året, kommer de også til at beskrive de gigantiske protester, der fyldte landets byer, og hvor menneskemængderne forlangte lige vilkår og lige behandling af sort medborgere.

Valget, pandemien og Black Lives Matter-bevægelsen har alt sammen udstillet den splittelse, der eksisterer mellem befolkningsgruppe i det amerikanske samfund. Hvordan er det at følge på 6300 kilometers afstand?

- Det skal jeg lige tænke over, siger Lansing og holder så en pause.

Den varer lang tid, i hvert fald 15 sekunder. En evighed, når der er helt stille i den anden ende af røret. Så bryder han tavsheden.

- Når jeg bor her, føler jeg ikke så stor påvirkning på mig. Jeg lever ikke i kaosset. Men det frustrerer mig, også fordi jeg taler med folk her, og jeg ser, hvordan folk i Europa ser USA nu. Det er sørgeligt at opleve, hvordan verden ser os nu. Det er sørgeligt at opleve det på afstand, siger han.

- Selvfølgelig er det svært at se til på afstand, hvad der sker i mit land, men jeg ved, at det er sværere for de mennesker, som rent faktisk går igennem det.

Læs også:Corona-bekymringen drevet over: Horsens-spiller er sund og rask

Michael Lansing kom til Danmark i sommeren 2016, kort før det seneste præsidentvalg. I den periode har han oplevet en forskel i, hvordan europæere betragter hans hjemland.

- Det har forandret sig, mens jeg har været her. Da jeg kom, var det mere positivt. Nu er det begyndt at gå ned ad bakke. Det ændrer ikke på, at folk stadig gerne vil besøge USA og se de forskellige byer, men jeg oplever, at den måde, de ser på USA, har forandret sig, siger keeperen.

Mindre splittelse, mere forsoning
Måske af samme årsag er Michael Lansings danske venner og kollegaer så interesseret i, hvad han stemmer. Måske derfor spørger tre-fire holdkammerater ham om det samme dag, og måske derfor blev han nærmest kigget over skulderen, da han stemte. 

Men får de så, hvad de efterspørger? Vil Lansing gerne tale politik i Danmark, men ikke i USA?

- Jeg er ret åben om det. Jeg skammer mig ikke over, hvem jeg stemmer på. Jeg vil stemme manden ud.

Det vil Lansing blandt andet, fordi han mener, at USA under Donald Trump har mistet anseelse i verden. Men hans bevæggrunde er ikke kun internationale.

- Der er en stor kløft mellem folk, og det er noget, som den nuværende præsident har drevet. Jeg mener, at det er vigtigt at få nogen ind, som vil forene folk.

Hvordan øger han afstandene mellem folk?

- Jeg synes ikke, han har addresseret mange af de emner, der hersker i USA, ordentligt. Emner som Black Lives Matter-bevægelse, LGBTQ+-rettigheder, ligestilling for kvinder, klimaforandringer, omstillingen til grøn energi, Covid-19, racisme og så videre. Det er svært for mig at støtte en, som lader til at have så lave moralske standarder.

Der er valg i dag.

Læs også:Reservemålmand opereret: Horsens tager 16-årig med til Esbjerg

Læs også:Superliga powerranking: FCM har bredden, SønderjyskE og VB stærke i start-11

Læs også:Forud for pokalkampe: Seriespillere skal testes for corona