Portugal-plan: Næste Tengstedt skal slå til i FCM
Foto: Getty Images
Superliga

Portugal-plan: Næste Tengstedt skal slå til i FCM

Hvad har kontrakter med de erfarne kræfter Iver Fossum og André Rømer med FC Midtjyllands afskibninger af talenter til Mafra i Portugl at gøre med hinanden? Få svaret her.

Det har været en hektisk sommer allerede på transfermarkedet i FC Midtjylland.

Der er gennemført store, profilerede køb af Sverrir Ingi Ingason og Cho Gue-sung, der skal bære FCM i hver deres ende af banen.

Men der er også hentet spillere som Iver Fossum og André Rømer til sammen med spillere, der var udlånt i 2022/23.

Og så har FC Midtjylland i denne uge også på spektakulær vis sendt fire unge spillere anført af reservekeeper Elias Rafn Olafsson til den nye samarbejdsklub Mafra i Portugals næstbedste række.

Unge spillere på jagt efter spilletid, der forlader FC Midtjylland, og kontrakter til Fossum og Rømer med deres mange kampe i Superligaen og skandinavisk fodbold hænger ikke ved første øjekast sammen.

Men kratter man lidt i overfladen, tegner der sig et billede af et FC Midtjylland, der i et par sæsoner bliver ældre og gør alt for at række ud efter Superliga-guldet og nye ture i Europa-gruppespil, mens de første, ofte svære, skridt som seniorspillere for FCM's talenter skal tages i Portugals næstbedste række i stedet for i Superliga-kampe med guld og Europa-placeringer på højkant.

For FC Midtjyllands sportschef Svend Graversen handler det om at gøre FCM's talenter og unge spillere klar til at spille med i toppen af Superligaen og i Europa, og det skal over tid gerne føre til flere egne talenter på førsteholdet i FCM, selvom talentafgangen her og nu og kontrakter til spillere som Fossum og Rømer trækker i den modsatte retning.

- Vi kunne jo se Casper Tengstedt nede i Benfica.  Det er jo en af dem, som ikke endte med at bryde igennem hos os. For så at gøre det i andre klubber, hvilket vi jo også er stolte af. Men det er klart, at det havde været bedre, at det havde været en rejse med os i FC Midtjylland i stedet for udenom os, siger Svend Graversen til Tipsbladet.

- Vi skal have så mange af vores unge spillere som overhovedet muligt til at slå igennem hos os. Det er lykkedes med mange spillere, men vi vil gerne have endnu flere. Vi vil finde veje, der giver spillerne mulighed for at accelerere. Nogle kommer til at gøre det, andre kommer ikke til det. Men vi vil give muligheden, og det er ikke alle, der har bedst af at sidde på bænken og få nogle indhop her i FC Midtjylland. Vi har muligheden i Fredericia, og så er vi også ved at udvikle den i Mafra, siger Svend Graversen.

Casper Tengstedt spillede i FC Midtjyllands ungdomsafdeling og blev lejet til Nürnbergs reservehold og AC Horsens, før han i 2021 blev solgt til AC Horsens og slog igennem i en grad, så han blev solgt til Rosenborg og relativt kort tid efter i vinteren i år til Benfica.

Fossum og Rømer giver tid og plads
Kontrakterne til spillere som Iver Fossum og André Rømer kommer i det lys til at give FC Midtjylland friere hænder til at give unge spillere, der så ud til at havne i en reserverolle i Superligaen, adgang til mere spilletid i enten 1. Division hos Fredericia eller i Portugals næstbedste række med Mafra, hvor niveauet som oftest vil være mere medgørligt end i en guldkamp i Danmark.

- Vi syntes, Fossum var spændende. Han har haft et stor impact i Superligaen. Ikke lige det seneste år, men så snart, vi går et år eller mere tilbage, gjorde han det rigtig godt.

- Det samme gælder med aftalen med Rømer. De er spillere, der skal konkurrere om pladserne på midtbanen, for vi skal have en midtbane med stor konkurrence. Og Rømer kender vi alt til, det var en no-brainer at forhandle ham løs, da det viste sig at være muligt, siger Svend Graversen.

FC Midtjylland sendte tirsdag Elias Olafsson på leje i Mafra, mens Pontus Texel, Andreas Nibe og den colombianske angriber Juan Moreno skiftede på permanente aftaler.