• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Jacob Quvang

Rival ser grund til bekymring i FC Midtjylland

Foto: Lars Rønbøg / Getty Images

Rasmus Bertelsen kan godt blive en anelse bekymret på FC Midtjyllands vegne, hvis ikke tager mere offensiv kontrol i kampene.

Af Jacob Quvang

Ti runder er spillet i Superligaens grundspil, og dermed begynder man også at kunne spore nogle taktiske tendenser ud fra forskellige statistikker.. 

En af disse viser, at FC Midtjylland under Bo Henriksen i større grad giver bolden væk til modstanderne via flere direkte afleveringer end under forgængeren Brian Priske. Således er FC Midtjylland gået fra at være det hold med den fjerdehøjeste boldbesiddelse i sidste sæson til at være det hold med næstmindst boldbesiddelse i denne. 

Alligevel vandt de søndag 1-0 over Randers hjemme på MCH Arena, i en kamp hvor Randers havde bolden i 59 procent af tiden. 

Rasmus Bertelsen, der er assistenttræner hos Randers, ser ikke som udgangspunkt, at det er et problem for midtjyderne, at de ikke har bolden meget. Det kan dog blive et problem i længden, fortæller han til tipsbladet.dk.

- Det, man skal måle dem på, er, om de er det hold i kampene, som skaber flest chancer, mere om man skal måle dem på, at de har bolden mest. Og der synes jeg i hvert fald, at de havde et problem i går (søndag, red.) med at få skabt chancer. Det var en rigtig ærgerlig dødboldsindkassering, vi lavede, for ellers har de nærmest ikke noget udover en kontra til sidst.

- Så det er mere deres chanceskabende spil, man skal kigge på, og der synes jeg også, at vi var heldige at møde dem en dag, hvor de mangler både Evander og Jens-Lys Cajuste. Der synes jeg, at de var noget amputeret på deres chanceskabende spil fra centralt hold, vurderer Randers-træneren. 

Kan man blive bekymret på deres vegne, når man tænker på, hvor afhængige de så kan være af Evander og Cajuste? 

- Det tror jeg godt, man kan. Specielt Evander sætter jo deres spil, når de kun spiller med to centrale midtbanespillere, når han er så meget på bolden, som han er. Men hvis han får en skade, kan de godt få et alvorligt problem i deres chanceskabende spil, siger Rasmus Bertelsen.

Alligevel rummer Midtjylland-holdet så meget forskellig kvalitet, at en ting er at lukke ned for brasilianeren. Noget andet er samtidig at holde styr på nogle af de andre offensive profiler som Gustav Isaksen og Pione Sisto, forklarer assistenttræneren.

Kigger man i historiebøgerne, er det sjældent, at hold over en længere periode har vundet mesterskaber ved at have bolden markant færre end modstanderen. Syv gange i sæsonens første ti spillerunder har midtjyderne været underlegne i boldbesiddelsen, men ikke desto mindre er Bo Henriksens hold på førstepladsen med otte sejre i ti kampe. FC Midtjylland har også haft 117 skudforsøg, hvilket kun overgåes af Viborg. 

Derfor er spørgsmålet, om den gamle skrøne med at man skal have bolden meget for at vinde efterhånden kan aflives? Rasmus Bertelsen vurderer i hvert fald, at chanceskabelse er markant vigtigere end mange pasninger. 

- Ja, det tror jeg måske, at det kan være på vej derhen. Men man kan også sige, at så længe man har bolden, så scorer de andre ikke. Så på den måde kan det også være en måde at tage kontrol over kampene på og forsvare sig på. Men jeg synes, vi er der, hvor man primært skal måles på, er om man kan skabe flere chancer end modstanderen, mere end om man har bolden.

Han kan dog godt blive en smule bekymret på FC Midtjyllands vegne, hvis de fortsætter som nu. Han sad i hvert fald på MCH Arena i søndags med en "mærkelig" følelse, da Randers normalt bliver presset ud af banen. Det var ikke tilfældet, og udover at have bolden klart mest, så kreerede Randers også 13 skud mod FC Midtjyllands ni, mens antallet af skud inden for rammen var dobbelt så mange med fire versus to.

- Jeg tror også, at vi mødte dem på en lidt anderledes dag. Men det var en lidt mærkelig følelse at sidde derovre, hvor vi altid føler, at vi er presset helt ud over kanten. Det var nærmest os, der havde kontrol på det og sad på hele kampen. Vi burde have haft noget med derfra, uden at sige det havde været heldigt.

- Men det siger noget om os, at vi er kommet et godt stykke, når vi skal være ærgerlige over at tabe 1-0 i Herning, hvor vi plejer at have det svært, vurderer han. 

Netop den følelse gør også, at FC Midtjylland ifølge Rasmus Bertelsen skal arbejde noget mere på offensiven. Deres defensive base vil dog bære dem langt i topkampen.

- Hvis man skal se det på lang sigt på en sæson henover 32 kampe, så tror jeg, at du har sværere ved at ende som tophold, hvis du ikke kan tage lidt mere offensiv kontrol og skabe lidt mere, end de har gjort.

- Men så længe de kan spille så meget til nul og være så dygtige på de chancer, de får, og selvfølgelig på standardsituationerne, så er det også noget, man kan komme rigtig langt med, konkluderer Rasmus Bertelsen. 

Tidligere har Glen Riddersholm også været ude og udtrykke bekymring for, at FC Midtjylland rent offensivt ikke præsterer. Det kan du læse mere om her.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020