Video : Tipsbladet
Superliga

Revser Brøndby-fans: Det er åndssvagt

Det var en omgåelse af coronarestriktionerne, da 10.000 Brøndby-fans mandag marcherede sammen, siger ekspert.

Man må ikke forsamles mere end 100 mennesker på gader og stræder i øjeblikket. Alligevel marcherede 10.000 Brøndby-fans i flok mod Brøndby Stadion i mandags forud for klubbens guldkamp. De havde nemlig anmeldt marchen som tre demonstrationer.

Men var der reelt tale om en demonstration? Det mener Nils Strandberg Pedersen, direktør i Statens Serum Institut gennem 18 år, helt klart ikke. Derfor var de anmeldte demonstrationer mest af alt et figenblad for fanmarchen.

- Jeg synes, det er forkert. Helt klart forkert. Vi har demonstrationsret, også i coronatider. At man så anmelder et fodboldevent som en demonstration er en forbigåelse eller omgåelse af reglerne, siger han til tipsbladet.dk.

- Det så ud, som om de gik meget pænt og holdt afstand, men det var i hvert fald en omgåelse af intentionerne i loven. Det er efter min mening forkert.

Københavns Vestegns Politi oplyser til tipsbladet.dk, at der var anmeldt tre demonstrationer. Én "imod de restriktioner, der pålægges fodboldklubber med Covid-19", en anden "til fordel for de karantæneramte Brøndby-fans" og en tredje for afskaffelsen af uafgjort i fodbold.

Der var også anmeldt en fjerde demonstration "for flere fans på stadion", men anmelderen aflyste, da han fandt ud af, at der var anmeldt en lignende demonstration. 

Forsamlingsforbuddet på 100 personer gælder ikke for forsamlinger med et politisk eller andet meningsbefordrende indhold," som det hedder i bekendtgørelsen. Spørgsmålet er så, om marchen kan kaldes politisk eller meningsbefordrende.

Tipsbladet.dk har gennemgået 33 billeder fra optoget, men ikke et eneste af dem indeholder et banner eller andet, der markerer de synspunkter, som fremgår af de anmeldte demonstrationer. Der var til gengæld mange Brøndby-flag og en enkelt maskeret mand.


Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Vi ville gerne have interviewet Københavns Vestegns Politi og spurgt, hvor grænsen går for, hvad man kan anmelde som demonstration og omgå forsamlingsforbuddet. Politiet har dog besvaret begge interviewforespørgsler med skriftlige svar.

Her lyder det, at der er "meget vide rammer for".

"Københavns Vestegns Politi foretager altid en konkret vurdering af anmeldte demonstrationer, men der er som udgangspunkt meget vide rammer for, hvordan man ønsker at benytte sin grundlovssikrede ret til at udtrykke sine holdninger ved demonstrationer. Derfor tager Københavns Vestegns Politi ikke stilling til, hvorvidt dette f.eks. bliver udtrykt gennem optog eller taler fra en scene," skriver politiet.

"Næsten mere åndssvagt"
Sagen minder den såkaldte genåbningsfest, som var planlagt til 11. marts. Her havde arrangørerne også anmeldt en demonstration, men blev kritiseret for, at det bare var et påskud for at forsamles i tusindvis og blandt andet overvære musikoptrædener fra Rasmus Nøhr og Alex Ambrose.

Dengang kaldte Nils Strandberg Pedersen det for "helt vanvittigt", men han mener, at Brøndby-marchen var værre. "Genåbningsfesten" havde trods alt et politisk budskab.

- Det var nogle, der var decideret modstandere af coronatiltagene. Det her er bare nogle mennesker, der er glade for fodbold. Derfor synes jeg næsten, det er mere åndssvagt at anmelde det som en demonstration. De andre havde et politisk sigte, det her var bare fodboldglade mennesker, der ville støtte Brøndby, siger den mangeårige direktør for seruminstituttet.

Han advarer mod, at smittefaren ved sådan et optog kan ende med at gå ud over fodboldfans i sidste ende.

- Med 10.000 forsamlet er det endnu mere vigtigt, at man opfører sig efter reglerne. Ellers risikerer man, at sådan nogle aktiviteter bliver lukket ned igen, siger Nils Strandberg Pedersen.

Siden er mindst 10 person, som var på stadion, til marchen eller festen bagefter testet positiv for coronavirus.

Både Brøndby IF og Facebook-siden "Sydsiden Brøndby" har offentligt kaldt optoget for en fanmarch. Frederik Waage, der er professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, siger til DR, at det var ulovligt.

- Der er ingen tvivl om, at de her Brøndby-fans bryder coronareglerne, og at det, de gør, dermed er ulovligt, siger han.

- Det her var ikke en demonstration, det var en fest.

På Brøndby Stadion tiltvang en større gruppe fans sig adgang til tribunerne undervejs i kampen. Det kritiserede politiet onsdag.