Video : Tipsbladet
Superliga

Superliga powerranking: Svækket FCK havde heldet med sig i AGF-sølvduel

Det held, der ikke har været med FC København, var det til sidst i sæsonen. Afsluttende powerranking med karakterer for sæsonen.

AGF burde have hentet seks point i de to sidste runder mod FC Nordsjælland og FC København, men i stedet blev det kun til et enkelt og dermed en tredjeplads, som betyder en onsdagsfinale om Europa League-pladsen om en måneds tid mod OB.

I anledning af sæsonafslutningen er der karakterer til alle 14 klubber sat i forhold til de forhånds-forventninger, der blev stillet for 12 måneder siden.

1: FC Midtjylland (1)
Det vil være en fejltagelse at læse noget ind i det afsluttende nederlag til AaB. I Superligaen er FC Midtjylland ved at have krammet på FC København, og det lugter af flere mesterskaber til Ulvene i de kommende år.

Midtjyderne vinder på at have og finde spillere, der er hurtigere, mere udholdende og vinder flere en-mod-en dueller end de fleste i Superligaen, og koblet med FCK’s gentagne skadesproblemer og lange perioder med europæisk træthedssyndrom giver det den mest alvorlige udfordrer til FCK, siden Ståle Solbakken vendte retur til Danmark i januar 2006.

I den kommende sæson er Europa det helt store spørgsmål, og det er lidt paradoksalt, når tilfældighederne bliver endnu større med kun én kamp per kvalrunde i stedet for en ude- og hjemmekamp.

Fodbold er irrationelt, men meget bliver bare afgjort i de to til fire kvalifikationskampe, der skal spilles fra slut-august og fem uger frem.

Kommer FCM i et gruppespil, sandsynligheden taler i så fald for Europa League, kan man godt droppe ud af Top 2.

Seneste kamp: FC Midtjylland-AaB 1-2
Forhåndsforventning: 1.-2. plads
Slutplacering: 1. plads
Sæsonens spiller: Erik Sviatchenko
Samlet karakter for sæsonen: 5 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: 1.-3. plads

2: AGF (2)
Det sluttede ærgerligt for AGF, der i 2. halvleg var bedst og både ramte træværket og skabte store chancer, men ikke formåede at score og lægge pres på FC København, hvor Dame N’Doye først lavede sejrsmålet i slutminutterne i Parken.

Men i det store billede ændrer det ikke, at det har været en flot sæson af et stærkt AGF-hold, der i den nuværende opstilling også ville spille med om topplaceringer i næste sæson.

Det er det store spørgsmål - hvad skal Jakob Ankersen, der lyder til at smutte på fri transfer? Og hvad med Mustafa Amini og Mustapha Bundu? Det vil være fjollet at tro, AGF nær havde taget sølvet uden de to, og der venter en stor udfordring, nu hvor Amini nok tager til Asien (ligeledes på en Bosman) og Amini muligvis bliver solgt for et rekordbeløb.

Der venter AGF en meget vigtig august på markedet - og en vigtig kamp mod OB på onsdag om Europa League-billetten.

Seneste kamp: AGF-Brøndby IF 0-1
Forhåndsforventning: 4.-8. plads
Slutplacering: 3. plads
Sæsonens spiller: Casper Højer Nielsen
Samlet karakter for sæsonen: 5 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: 4.-9. plads

3: FC København (4)
FCK tog sejren i en tæt kamp mod FC Nordsjælland og dermed også sølvet, og det var cirka det bedste, der skete for FCK i ligaen i år.

Uanset, om man i FC København måtte finde konkurrencen med FC Midtjylland fair eller ej, har holdet nået en skillevej i ligaen.

Hvis FC Midtjylland igen ryger ud i kvalifikationen, hvilket er det mest sandsynlige som useedet og dermed drabelige modstandere i 3. runde af CL-kvalen og den sidste playoffrunde i Europa League-kvalen, skal FC København igen måle sig med et fysisk meget stærkt FCM-hold, der har hænderne og benene fri i midtugen.

Solbakken og hans crew har slået for mange forbiere de seneste år på transfermarkedet, men man kunne fra FCK og moderselskabets ledelses side også vælge, at det er nu, der skal satses benhårdt økonomisk og give FCK et superhold.

Det sker næppe under en igangværende sundhedskrise, der også smitter fodboldøkonomien, så FCK skal krydse fingre for, Solbakken denne gang rammer helt rigtigt på indkøbene (hvilket også kræver, man kan hælde uønskede spillere ud), og så at FCM kommer i Europa League. Det sidste ønsker Solbakken aktivt for Superligaens skyld, og mon ikke også det ønske er lidt personligt, så konkurrencen med FCM kan blive bare lidt mere lige.

Seneste kamp: FC København-FC Nordsjælland 2-1
Forhåndsforventning: 1.-2. plads
Slutplacering: 2. plads
Sæsonens spiller: Carlos Zeca
Samlet karakter for sæsonen: 2 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: 1.-2. plads

4: Brøndby IF (3)
Brøndbys cheftræner Niels Frederiksen og sportsdirektør Carsten V. Jensen har faktisk haft noget at have det i, når de har manet til ro og besindighed efter januars salg af Hany Mukhtar, Kamil Wilczek og Dominik Kaiser. Det er ikke omkostningsfrit at sige farvel til tre topspillere, og selvom de to sidstnævnte savnes mest, var Mukhtar altså stadig en af Superligaens dygtigste offensive midtbanespillere.

Der ryger flere af de erfarne danske og udenlandske spillere til august og september, mens man givetvis vil forsøge at finde flere dygtige unge som Anis Ben Slimane, mens folk som Sigurd Rosted og Simon Hedlund nok er for dyre.

Det er ikke nødvendigvis nemt eller let, og facit næste sæson bliver sandsynligvis, at man igen har en sæson, der skal bygge op til fremtiden. Andreas Maxsø og førnævnte Anis Ben Slimane kunne ende med at blive solgt, for der er ikke nær så mange penge i kassen som tidligere.

Læs også:AGF-fans festede løs efter bronzen: Vi havde svært ved at håndtere det

Der er lovende spillere i truppen, men de kan ikke klare den alene i den 32 kampe lange sæson, der venter.

Seneste kamp: AGF-Brøndby IF 0-1
Forhåndsforventning: 3.-6. plads
Slutplacering: 4. plads
Sæsonens spiller: Andreas Maxsø
Samlet karakter for sæsonen: 3 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: 3.-7. plads

5: OB (5)
OB gik lov at arbejde for det søndag eftermiddag i Horsens, og Mikkel Hyllegaard fik vist sin hurtighed, og at andre end Horsens kan finde interessante spillere i de lavere rækker (Hyllegaard skiftede fra DS-klubben Svendborg/Oure ved årsskiftet).

Det er godt klaret af OB at være 90 minutter fra en tur i Europa League efter tidligere på sommeren at have lignet et hold i opløsning, og den gode afslutning smitter af på karakteren, der ryger op på middel trods skuffelsen over at misse medaljeslutspillet. AGF er ikke usårlig onsdag efter den hårde kamp mod Brøndby søndag aften.

Seneste kamp: AC Horsens-OB 1-1
Forhåndsforventning: 4.-9. plads
Slutplacering: 7. plads
Sæsonens spiller: Bashkim Kadrii
Samlet karakter for sæsonen: 3 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: 4.-8. plads

6: AaB (6)
Den tidligere sportschef Allan Gaarde lagde ud med et utroligt DM i 2014, fik solgt den dyreste spiller nogensinde i Christian Bassogog og fik så ikke just ros for indkøbene fra 2015 og til samarbejdet sluttede i september 2019.

Men at AaB fik fingre i Lucas Andersen var en genistreg, der må vække ærgrelse hos de tre rigeste klubber i rækken, for han er god nok til at holde AaB relevant, så længe han er på banen.

Det helt store spørgsmål er, hvor længe Lucas Andersen er det - både skader og åbningen af transfervinduet skaber usikkerhed for den kommende sæson.

Det er helt tydeligt, at AaB igen i den kommende sæson satser på spillere, man selv har uddannet, og måske kommer der endda flere på bekostning af folk, Gaarde hentede udefra.

Kan det bære? Ja det kan, men næppe højere end nu, hvor man trods skuffelser og formsvigt undervejs altså var blandt de bedste efter AGF og de to mastodonter FC Midtjylland og FC København. Ryger Lucas Andersen, vil Top 6 næsten være en overraskelse.

Seneste kamp: FC Midtjylland-AaB 1-2
Forhåndsforventning: 5.-8. plads
Slutplacering: 5. plads
Sæsonens spiller: Lucas Andersen
Samlet karakter for sæsonen: 3 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: 5.-8. plads

7: FC Nordsjælland (8)
For et hold på sjettepladsen har FCN haft en begivenhedsrig juli.

Mohammed Kudus blev solgt til Ajax for ni millioner euro (67 millioner kroner), og torsdag i sidste uge kunne man så fortælle, at Tom Vernon og Right To Dream nu alene ejer FC Nordsjælland efter at have betalt de andre aktionærer ud.

Det store spørgsmål er, hvad der skal ske nu. Kommer der flere penge til førsteholdet? Kan man holde lidt længere på spillerne? Eller bliver kursen med egne spillere helt ekstrem nu og en endnu lavere gennemsnitsalder?

Man skal ramme bedre på de erfarne spillere, og nok have nogle dyrere af slagsen, hvis man fra start til slut i en sæson skal spille i toppen.

Seneste kamp: FC København-FC Nordsjælland 2-1
Forhåndsforventning: 4.-8. plads
Slutplacering: 6. plads
Sæsonens spiller: Mikkel Damsgaard
Samlet karakter for sæsonen: 4 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: 3.-8. plads

8: AC Horsens (7)
Det var godt skuldret at komme tilbage fra en faretruende position i det tidlige forår, og Horsens havde OB på hælene søndag eftermiddag og indkasserede først udligningen med et kvarters spil igen, hvor man truede OB’s felt og mere lignede et hold på vej mod 2-0, end OB lignede et mandskab med en udligning i sig.

Horsens får en flot karakter for måden, man sikrede overlevelsen i Superligaen, og så bliver det interessant at se, om Bo Henriksen virkelig skal klare sig med et endnu mindre budget i den kommende sæson, og om en større klub er interesseret i manageren, der har kontraktudløb i Horsens om 11 måneder.

Seneste kamp: AC Horsens-OB 1-1
Forhåndsforventning: 8.-14. plads
Slutplacering: 8. plads
Sæsonens spiller: Matej Delac
Samlet karakter for sæsonen: 4 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: 7.-12. plads

9: Randers FC (9)
Et exit i semifinalen blandt de topplacerede hold i de to puljespil i bunden?

Det er lige så usexet, som det lyder, og selvom det lige går an en sidste gang, er det altså skuffende, når man igen lå til Top 6 kort før afslutningen på grundspillet.

I Randers vil man langt hen ad vejen mene, at det er ok, især med tanke på, hvor stor effekt uroen fra 2016 til 2018 havde.

Læs også:AaB arbejder på transfer: Vi er meget tæt på noget

Men Randers er stadig fanget i et kedeligt ingenmandsland mellem toppen og bunden, hvilket også forklarer, at man aktivt leder efter en udenlandsk klubopkøber til at drive forretningen videre.

Der er ikke mange tegn på, at det ændrer sig til næste sæson.

Forhåndsforventning: 6.-11. plads
Slutplacering: 9. plads
Sæsonens spiller: Saba Lobjanidze
Samlet karakter for sæsonen: 2 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: 7.-10. plads

10: SønderjyskE (10)
Pokalsejren trækker op, men for SønderjyskE er det altså ikke tilfredsstillende at svæve relativt længe i sæsonen lige omkring de pladser, der sender hold ud i kampe om overlevelse. For SønderjyskE har samlet et af de dyreste hold i klubben nogensinde, og selvom det så godt ud til sidst, var outputtet i størstedelen af Superliga-sæsonen under middel.

Forhåndsforventning: 6.-12. plads
Slutplacering: 10. plads
Sæsonens spiller: Alexander Bah
Samlet karakter for sæsonen: 3 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: 6.-11. plads

11: Silkeborg IF (11)
Det var en opløftende afslutning på sæsonen, men tilbage står, at SIF er Danmarksmester i Superliga-nedrykninger siden årtusindskiftet.

Man kunne forestille sig, at næste sæson i 1. division så god ud, men med Mads Emil Madsen solgt til LASK og en status som storfavorit i 1. division er det et helt andet game, der venter SIF.

Man skal passe meget på med at sætte lighedstegn mellem gode forårssejre og at man så kan smadre gennem 1. division. Det er som regel hårdt, og ret uskønt, slid, der skal til, og konkurrencen bliver benhård.

Forhåndsforventning: 11.-14. plads
Slutplacering: 13. plads (nedrykning)
Sæsonens spiller: Mads Emil Madsen
Samlet karakter for sæsonen: 2 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: Oprykning fra 1. division

12: Lyngby (12)
Lyngby overlevede, og det er alt, der skulle til for en karakter over middel.

Men måden, overlevelsen blev sikret i foråret, må bekymre: Hvis Frederik Winther sælges og Rezan Corlu som ventet bliver en relativt vigtig spiller for moderklubben Brøndby, er Lyngby altså nedrykningsfavorit i næste sæson, og en klar en af slagsen.

Lyngby har i 2020 haft voldsomt svært ved at skabe og score på chancer, og alle fordomme om sprudlende offensivt spil bør altså parkeres - Lyngby har lige nu intet offensivt, de 11 andre Superliga-klubber i 2020/21 vil skæve misundeligt til (husk at Corlu vender tilbage til BIF).

Seneste kamp: Lyngby-Hobro 2-2
Forhåndsforventning: 12.-14. plads
Slutplacering: 11. plads
Sæsonens spiller: Frederik Winther
Samlet karakter for sæsonen: 4 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: 10.-12. plads

13: Hobro (13)
Hvad skal der ske med Edgar Babayan og Pål Kirkevold? Imed Louati?

At Hobro selv talte om økonomisk livsfare i forbindelse med coronapausen skal nok ikke tages så bogstaveligt, for det ville være ren galskab at stoppe nu, hvor man faktisk har skabt en levedygtig, fuldtidsprofessionel klub. Men pengene er ikke så store som i de andre nedrykkerklubber Esbjerg og Silkeborg, så det ville næsten være underligt, hvis Hobro bare kørte på med en lige så stærk og dyr trup.

Når det er sagt, er Hobros specialitet prøvespillere, og dem kommer der ekstremt mange af på markedet nu. Det kan blive til Hobros fordel, men det er stensikkert, at der venter en slidsom sæson forude.

Seneste kamp: Lyngby-Hobro 2-2
Forhåndsforventning: 10.-14. plads
Slutplacering: 12. plads (nedrykning)
Sæsonens spiller: Edgar Babayan
Samlet karakter for sæsonen: 2 bolde
Tidlig forventning til 2020/21: Kæmper om oprykning fra 1. division

14: Esbjerg fB (14)
Det var en kæmpeskuffelse at se EfB rykke ned, og selvransagelsen er næppe ovre endnu.

Selvom der i bestemte vendinger tales om mådehold og jagt på udenlandske investeringer, kan man ikke forestille sig andet end at EfB kommer ud med et konkurrencedygtigt hold i den nye sæson, for der er intet nobelt eller opbyggeligt for Esbjerg ved at være i 1. division. Man skal op igen, og det skal ske omgående.

Forhåndsforventning: 6.-12. plads
Slutplacering: 14. plads
Sæsonens spiller: Jacob Lungi Sørensen
Samlet karakter for sæsonen: 1 bold
Tidlig forventning til 2020/21: Oprykning fra 1. division

Chanceskaberne (Skabte chancer/egne scoringer)
1: Evander Ferreira, FC Midtjylland – 101 (8 mål)
2: Casper Højer, AGF – 69 (4 mål)
3: Mikkel Damsgaard, FC Nordsjælland – 64 (10 mål)
4: Lucas Andersen, AaB– 57 (10 mål)
5: Mikkel Rygaard, FC Nordsjælland – 56 (5 mål)
6: Edgar Babayan, Hobro IK – 53 (5 mål)
7: Bror Blume, AGF – 52 (5 mål)
8: Awer Mabil, FC Midtjylland – 52 (8 mål)
9: Mads Emil Madsen, Silkeborg IF – 51 (2 mål)
10: Louka Prip, AC Horsens - 47 (5 mål)

Skyyyyyyyyyd (afslutninger/mål)
1: Patrick Mortensen, AGF – 79 (17 mål)
2: Emil Riis Jakobsen, Randers FC – 72 (9 mål)
3: Sory Kaba, FC Midtjylland – 66 (7 mål)
4: Evander Ferreira, FC Midtjylland – 64 (8 mål)
5: Louka Prip, AC Horsens – 60 (5 mål)
6: Ronnie Schwartz, SIF/FCM – 58 (18 mål)
7: Marvin Egho, Randers FC – 53 (7 mål)
8: Edgar Babayan, Hobro – 52 (5 mål)
9: Mikkel Damsgaard, FC Nordsjælland – 52 (10 mål)
10: Rezan Corlu, Lyngby - 50 (8 mål)

Læs også:Rundens Hold i Superligaen - 36. spillerunde

Læs også:Blog: AGF skal fordoble budgettet for at indhente Brøndby og FCM

Læs også:AGF-profil om nederlag til Brøndby: Det kunne ikke være mere ligegyldigt