Transferdom: Det skal PC og FCK pinedød gøre bedre
Foto: Getty Images
Superliga

Transferdom: Det skal PC og FCK pinedød gøre bedre

TRANSFERS: Har FC København købt godt nok ind på det seneste? Tipsbladet ser nærmere på klubbens transfers i de tre vinduer før sommeren 2023.

Hvis der er noget, vi i vores del af branchen er gode til, er det at stange karakterer og vurderinger ud, timer og dage efter lukningen af transfervinduer, og nogle gange endda, mens der stadig er åbent for handler.

Men hvordan fungerer de spillere, Superliga-klubberne så henter til?

Det bruger klubberne enormt meget tid på selv at evaluere, mens vi i omverdenen nærmest aldrig ser systematisk på det.

Det forsøger vi her at gøre bod på i Tipsbladet ved at se nærmere på de tre seneste transfervinduer.

Så hvad er der sket i FC København, og hvordan fungerede spillerne, da rampelyset efter transfervinduerne blev slukket?

Det ser vi nærmere på her.

Det gik godt
Viktor Claesson er som sådan ikke nogen billig spiller - selvfølgelig koster en svensk landsholdsspiller i løn og signon fee, uanset at han meget gerne ville væk fra Rusland.

Men det er en lettere overset klassespiller, FCK her fik, og det er den slags, københavnerne skal have.

Mohamed Daramy er ganske vist ikke en, man betalte transfer for, men han var dyr i løn, og for en sælgende klub som FCK har det også en stor værdi at give en plads til en spiller, man har lejet uden nogen form for sikkerhed for, at man kan købe ham fri bagefter.

Vavro, Larsson og Goncalves er også solide, især førstnævnte.

Måske har det mest påfaldende været den succes, flere spillere hevet op fra U/19-holdet har haft: Uden dem er det tvivlsomt, at FCK havde vundet DM både i 2022 og 2023.

Spillerne er vurderet ud fra Tipsbladets skala, der er som følger:
6 bolde: Et enestående kup
5 bolde: En fremragende transfer, der overgik alle forventninger
4 bolde: Et godt udbytte over midd
3 bolde: Godkendt.
2 bolde: Skuffende, under middel.
1 bold: Dårlig.
0 bolde: Uacceptabelt.

Det gik skidt
Andreas Cornelius er Superligaens dyreste spiller nogensinde, men det var på mange måder et helt rigtigt træk set i forhold til FCK’s strategi, hvor man vil sætte sig benhårdt på mesterskaberne. Det gør man ikke kun med lutter 20-årige, og Cornelius var en klassespiller, der havde vundet mesterskabet i Tyrkiet, og som blev sat i forbindelse med andre, større klubber.

Det gik så helt skidt på grund af skader, men det er forkert bare at affeje det som en fiasko - handlen var rigtigt tænkt og kan stadig nå at give sportslig succes.

Det, der ser mest træls ud, er beslutningerne i offensiven i januar 2022. Ud med Rasmus Højlund? Og ind med Amoo, Karamoko og Babacar?

Det var ukendte kort i Danmark, og det har vist sig nærmest intet sportsligt output at give, selvom Karamoko har forsøgt ihærdigt som indskifter.

Der er noget her omkring de offensive handler, som skal fungere bedre for FCK og ‘PC’. Fejlskud er en del af arbejdet, men det har været for skævt i de seneste vinduer, noget der også forklarer, hvorfor gulddysterne var så tætte både i 2022 og i år.

Det har vi lært
At hitraten på offensive spillere er nødt til at blive bedre.

Og så glæder vi os til at se, hvem FC København går efter, når man vil sætte sig på Danmark og hente profiler ind, der jævner Superligaen med jorden og bliver solgt igen for flere hundrede millioner kroner.

SAMLET VURDERING: 3
Transfervinduet i januar 2022 trækker ned trods de korte aftaler med Claesson og Vavro, der siden blev vekslet til permanente transfers. Husk også, at Rasmus Højlund blev solgt fra for at gøre plads til Babacar og Karamoko.

Ellers går FC København i par og lidt over.

Man kan vende handlerne om og sige, at det egentlig ser fint ud taget i betragtning, hvor meget de unge har bidraget, og at det selvfølgelig ikke var noget tilfælde, at der blev plads til dem.

Men for de rekordsummer, FC København har brugt på spillere, savner man altså lidt mere topkvalitet i form af spillere, der totalt overmatcher alt andet, man ser på dansk jord – Mohamed Daramy var jo lejet uden forkøbsret, og det er spillere oppe på hans niveau, der gerne skal købes og knuse Superligaen.

Med bidraget fra de spillere, der kom op fra ungdomsafdelingen, ryger vi lige nøjagtig i middel.

Karakterskalaen går fra 0 til 6.

6 bolde: Et enestående kup
5 bolde: En fremragende transfer, der overgik alle forventninger
4 bolde: Et godt udbytte over midd
3 bolde: Godkendt.
2 bolde: Skuffende, under middel.
1 bold: Dårlig.
0 bolde: Uacceptabelt.

Vurderingerne er foretaget ud fra den enkelte klub og spiller - således er en dyr spiller i FC København og Hvidovre IF ikke det samme, ligesom det eksempelvis ikke giver nogen dårlig karakter, hvis en målmand hentet ind som reserve eller en ung spiller tiltænkt en rolle på bænken eller reserveholdet ikke har spillet ret meget.