• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

Udviklede SL-profil: Ikke alle trofæer er af metal

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Lige nu har Silkeborg-angriber Alexander Lind kæmpe succes i den midtjyske klub. Sådan har det bestemt ikke altid været. Bag det store gennembrud ligger nedture, skader og et hårdt forløb. Derfor gør det Linds tidligere træner ekstra glad at se, at angriberen lige nu høster frugterne af sit hårde arbejde.

Af Kenneth Jensen

Af alle store overraskelser i Superligaen i denne sæson har ingen været større end Alexander Lind fra Silkeborg IF.

Den 21-årige angriber, der i den brede offentlighed var ukendt inden denne sæson, har fået sit helt store gennembrud i dansk fodbolds bedste række, hvor han har scoret syv mål i de sidste seks kampe. Han er topscorer i rækken.

Det er kommet ud af det blå og på et tidspunkt, hvor det normale førstevalg Tonni Adamsen har kæmpet med skader.

Men selv om det er bemærkelsesværdigt og ganske overraskende, at det nu lykes så godt for Alexander Lind, er en dem, der har fulgt ham i ungdomsårene, ikke overrasket.

For han har altid kunnet lave mål, siger U17-landstræner Jesper Mikkelsen, der som tidligere U17- og U19-træner i Silkeborg IF har haft et tæt samarbejde med den bomstærke angriber og kan kaste lys over, hvorfor Alexander Lind nu nyder så stor succes.

- Det er da megafedt at se. Jeg er simpelthen så glad på Alexanders vegne, for han har ikke haft det nemt. Han har skullet kæmpe for det, da han også har haft de her større skader at slås med. Nu er det heller ikke en offentlig hemmelighed, for han har været meget åben omkring det, men han har også mistet sin mor. Så han har haft meget modgang. Jeg er simpelthen så glad for at se, at han har succes, siger Jesper Mikkelsen til Tipsbladet og forklarer:

- Han har altid lavet en masse mål som ungdomsspiller. Nogle gange kunne vi tænke, når vi så ham i træning, at han ikke var god til at afslutte, men når han kom i kamp, viste han det. Det er bare en fantastisk historie, hvad han har formået.

En anderledes type
Det med at vise én ting i træning og en anden i kamp har været et gennemgående tema i Alexander Linds tid i Silkeborg. Superliga-topscoreren er fra Skanderborg-området og kom i 2016 til Silkeborg IF fra Hørning.

Dengang var det en meget anderledes type, som Jesper Mikkelsen fik lov til at arbejde med og derfor også en spiller, som havde nogle andre behov.

- Jeg lærte ham at kende, da han var U15-spiller og begyndte at træne med U17-holdet. Han var allerede dengang godt skruet sammen fysisk, men han var en stille og forsigtig dreng.

- Han er lidt en speciel case, fordi SIF nok er mest kendt for at udvikle teknisk velfunderede spillere, der passer ind i kasser. Som med både Magnus Mattsson, Pelle Mattsson og Lasse Abildgaard, der lige er blevet solgt til AFC Ajax. Det er andre typer end Alexander.

- Men vi havde også en tanke om, at vi kunne få ham til at lykkes. Som spiller og person var han ikke som de andre, og han krævede mere opmærksomhed. Han havde brug for at arbejde med det relationelle spil. Det brugte vi meget tid på.

- Det var lidt specielt i forhold til det tekniske, for på nogle punkter er han rigtig dygtig. Derfor tror jeg også, det har været en mental ting for ham. Når vi havde en pasningsøvelse, kunne Alexander nogle gange ikke ramme en medspiller fem meter væk. Men i kamp kunne han det meste. Han kunne drible i fuld fart og aflevere, og han var både atletisk og adræt.

- Derfor vil det også være forkert at sige, at han ikke har god teknik. Det er bare ikke nødvendigvis det mest interessante ved Alexander, siger Jesper Mikkelsen.

Alexander Lind succes skal også ses i lyset af, at han fodboldmæssigt har været bremset af flere længerevarende skader. Blandt andet har han tre gange været ramt af træthedsbrud i foden.

Selv om der har været svære perioder, har den 21-årige angriber været drevet af at få succes. Det er Jesper Mikkelsen slet ikke i tvivl om.

- Han spiller med et enormt engagement. Vi har mere skullet kontrollere ham i stedet for at råbe ham i gang. Han er en vinder, og han vil lykkes. Han vil gerne gå et stykke vej for det.

- Det har ikke været et snorlige udviklingsforløb, men han har virkelig kæmpet sig godt tilbage. Kan han holde hovedet det rigtige sted, så er det holdbart, for jeg ved, at han er sulten efter at lykkes, siger Jesper Mikkelsen.


Alexander Lind og Søren Tengstedt.

Overraskende succes
Jesper Mikkelsen har længe se et stort potentiale i Alexander Lind og ønsket ham alt bedste, men han er som de fleste overrasket over, at den 21-årige angriber har fået så stor succes på så kort tid.

- Både ja og nej. Ja i den forstand, at det ikke lå i kortene, at han skulle spille. Der var en anden angriber, de satsede mere på fra starten af sæsonen. Han har også haft de her svære perioder med skader.

- Men potentialet kunne vi godt se dengang. Så det handlede sådan set bare om, hvorvidt denne enorme fysik kunne bære på seniorniveau. Og det har vist sig, at det bestemt ikke er en ulempe for ham at være fysisk stærk. Også som seniorspiller. Det er det, der gør ham unik. Og så skal man heller ikke undervurdere hans vilje og sult.

For den tidligere ungdomstræner i SIF er det en succeshistorie, han er særligt stolt af.

- For mig som ungdomstræner, ungdomsudvikler, er det vigtigt at sige, at det jo ikke er alle trofæer, der kommer i metal. Historier som den her er hele arbejdet værd, fordi vi har hjulpet en ung mand med at lykkes.

- Vi sluttede på et tidspunkt som nummer to i U17-ligaen, men det er jo sådan noget her, vi arbejder for, og som giver mig tilfredsstillelse og viser, at arbejdet bærer frugt. Alexander er en, jeg har brugt en del ekstra tid på, og derfor er det også ekstra fedt for mig at se.

Alexander Lind har kontrakt med Silkeborg IF frem til udgangen af 2025, men midtjyderne kan sikkert sælge angriberen inden, hvis han fortsætter med at score mål. I hvert fald er angribere altid i høj kurs rundt om i Europa - specielt når de scorer og er unge. Det er bestemt også muligt, at man vil prøve at forlænge aftalen med Superligae-topscoreren. 

Jesper Mikkelsen forlod denne sommer Silkeborg IF og er blevet U17-landstræner for Danmark.

Fotos: Getty Images