Foto: Getty Images
Superliga

Vild kamp i kulissen: Sådan blev Nuamah så dyr

Det var mange klubber inde i kampen, før Ernest Nuamah endte med et rekordskifte til Olympique Lyon via en ekstremt kontroversiel mellemstation i Molenbeek i Belgien.

Skulle det være Paris Saint-Germain?

Brighton?

Dortmund?

Tottenham?

Det endte med at blive Olympique Lyon, der købte Ernest Nuamah i en aftale, der endte med at blive dybt kontroversiel, da Lyon køber forwarden via Molenbeek, som ligesom Lyon er ejet af John Textor, for så straks at leje Nuamah til Lyon.

Dette er en ekstremt kontroversiel manøvre af John Textor, Lyon og Molenbeek, da det på papiret dufter meget af en såkaldt bridge transfer.

Det er en transfer foretaget gennem en tredje klub (Molenbeek) for at omgå regler, i dette tilfælde licensreglerne i Frankrig, hvor Lyon har meget svært ved at leve op til kravene, og bridge transfers er udtrykkeligt forbudt i FIFA's regler (læs mere her).

FC Nordsjælland skal ifølge Tipsbladets oplysninger hive 195 millioner kroner for transferen, hvorefter der er yderligere 30 millioner kroner i klausuler, som Nuamah og Lyon med pæn sandsynlighed kommer til at indfri.

Dermed slår Nuamah og FC Nordsjælland med stor afstand den danske transferrekord, som i forvejen var Kamaldeen Sulemana og FCN's for skiftet til Rennes i 2021.

Og det har været et vildt spil, der førte til, at Ernest Nuamah kom til at koste så meget.

Med raketfart til toppen
Ernest Nuamah har gjort kometkarriere det seneste halvandet år, efter han kom til FC Nordsjælland fra Right To Dream.

Straks fra begyndelsen af sidste sæson etablerede forwarden sig i FC Nordsjællands startopstilling.

I slutningen af efteråret 2022 var det klubber fra Belgien, der tog til Farum for at se nærmere på den unge ghaneser, men de viste sig hurtigt at være chanceløse i kampen om Nuamah.

Det samme var de tyrkiske topklubber med mod på transfers i begyndelsen af 2023 ikke var i nærheden af at kunne købe den nye FCN-profil.

Men i foråret tog interessen for alvor fat for forwarden, der blev Forårets Profil i Tipsbladet, stemt ind af cheftrænerne i Superligaen.

Flere Premier League-klubber meldte sig, og til en hjemmekamp i slutspillet var selveste Luis Campos, sportsdirektør i Paris Saint-Germain, ifølge Tipsbladets oplysninger på besøg på stadion for at positionere PSG til en aftale.

Pariserne nåede aldrig i nærheden af et beløb, der fik FC Nordsjælland-lederen Tom Vernon og ejerne til at overveje et salg, men overvejelsen af Nuamah som ny PSG-spiller på samme del af banen, hvor Lionel Messi i begyndelsen af juni efter et tomrum, fortæller noget om, hvor attraktiv den unge ghaneser var.

Budkrig
Efter sæsonafslutningen bød flere Premier League-klubber uden at være i nærheden af FC Nordsjællands pris.

Men da sæsonen begyndte igen og Nuamah på ny spillede storkampe, var prisskiltet på 25 millioner euro, omkring 185 millioner kroner, realistisk.

Men prisen endte med at blive endnu højere.

På ny-engelsk opererer yngre mennesker end denne artikels forfatter med begrebet FOMO, Fear Of Missing Out [Frygten for at gå glip af noget], og det må siges, at en række udenlandske klubber oplevede netop det.

For der begyndte at opstå auktions-tilstande, da Tottenham-direktør Daniel Levy en morgen tidligere i august pludselig meldte sig tilbage på banen og ville købe Nuamah til Tottenham.

Ligesom med Kamaldeen Sulemana for to år siden, hvor interesse fra Manchester United var med til at piske prisen i vejret, løb rygterne denne gang også om interesse, og på et tidspunkt i slut-forløbet skal mindst én klub fra Premier Leagues absolutte top ud over Tottenham også have haft en interesse i Nuamah.

Adskillige andre klubber snusede til forwarden, men Olympique Lyon viste altså mest ildhu med en række ivrige Premier League-klubber pustende i nakken og bød Nuamah op, indtil FC Nordsjælland accepterede tilbuddet.

Ifølge Tipsbladets oplysninger blev Lyons tilbud endda overgået senere i forløbet, men da havde Nuamah tunet sig ind på et skifte til den franske storklub, hvor FC Nordsjællands assistenttræner, den mangeårige ghanesiske landsholds- og Premier League-profil Michael Essien, udviklede sig til en topprofil i europæisk fodbold.

Med den ny amerikanske ejer John Textor har Lyon brug for succesoplevelser og en succes-spiller, som Ernest Nuamah må siges at være, og det var altså sådan, det endte efter et glohedt 2023 på og uden for banen for en af de dygtigste teenagere, der nogensinde har spillet i Superligaen.

Der har i ugevis været rygter om, at Lyon i de sidste dage i transfervinduet kan være nødt til at slippe den franske U/21-landsholdsspiller Bradley Barcola, der i kikkerten hos evigt handlende Chelsea såvel som hos Paris Saint-Germain.

Lyon var også forbi et par af FC Midtjyllands kampe i begyndelsen af denne sæson for der at følge op på en interesse i FCM's Gustav Isaksen, der altså endte med at blive solgt til Lazio.

Hvad ingen vidste før det seneste døgn var altså, at Lyon ville foretage handlen gennem Molenbeek, en manøvre der allerede i disse timer vækker stor opsigt i dansk og international fodbold, og som vil blive diskuteret i den kommende tid.