Video : Tipsbladet
Talent

Brøndby i talentboom: Zorniger var startskuddet

Brøndby kan blandt andet takke Alexander Zorniger for, at Masterclass er tilbage i toppen af dansk talentarbejde, lyder det fra klubbens talentchef.

Alexander Zorniger og talentarbejde gik måske ikke lige hånd i hånd, dengang tyskeren var i Brøndby IF.

Han kom godt og grundigt i modvind ved at stille en startopstilling udelukkende bestående af udenlandske spillere, og han blev også citeret for at sige, at Masterclass på det tidspunkt ikke havde kvaliteten til, at der kunne hives to-tre spillere op hvert år. Det fik flere eksperter til at kritisere Alexander Zorniger hårdt, men Kim Vilfort, der dengang var talentansvarlig for Masterclass, tog ham i forsvar overfor Tipsbladet ved at sige, at debatten var kørt af sporet. 

Det er længe siden, men Zornigers arv består endnu i Brøndby - også på talentdelen. Således har tyskeren en stor andel i, at klubben igen hører til i toppen af dansk talentfodbold. Det er i hvert fald holdningen hos Christian Larsen, der er nuværende talentchef i Brøndby i dag - i hvert fald for en stund endnu, for 1. december starter han som sportsdirektør i Vendsyssel.

- Vi er kommet derop igen. Det var ikke et super nemt sted, da jeg startede i 2017, men jeg synes egentlig rimelig hurtigt derefter, at der blæste positive vinde. Man kan sige meget om tiden med Zorniger. Det var meget positivt, at Brøndby vandt mange fodboldkampe på det tidspunkt, og jeg synes, at det var startskuddet til, at vi kom i gear på talentsiden.

Kan du uddybe det? 

- På nogle punkter gav det Brøndby noget af den identitet, som Brøndby er. At spille presfodbold og have mange aktioner, når vi spiller. Det tror jeg også gjorde, at selv hvis man kigger på vores Masterclass-hold i dag, så er det meget tydeligt den måde, vi har valgt at gribe tingene an på, i forhold til hvordan vi spiller, som har taget noget af det bedste fra den tid, siger han til Tipsbladet. 

Presfodbolden og intensiteten er også med til at gøre overgangen til seniorfodbold nemmere, for de unge spillere er i større grad rustet til at træne med førsteholdet. 

Christian Larsen har været ansat i Brøndby siden 2017. De seneste år som talentchef. Snart afleverer han nøglerne videre. Foto: Brøndby IF

I nyere tid har Brøndby nydt godt af Jesper Lindstrøm og Morten Frendrup, der er kommet op fra egne rækker og brudt igennem på førsteholdet med store salg til følge. Det er eventyr, når det sker, siger Larsen. Mathias Kvistgaarden kan måske også indbringe rekordmange millioner, når han en dag skydes til udlandet. 

Spørgsmålet er, hvem de næste i rækken er? Det vil Christian Larsen ikke svare på, men han kan bare konstatere, at man har meget godt i vente.

- Jeg er ikke så vild med at sætte navne på, men fra årgang 2005 og yngre er der både en top og også en bred top. Det vil sige, at man ikke bare skal hænge sin hat på én eller to i årgangene. Der er nogle topspillere, men der er også nogle flere om buddet. Det er den perfekte situation, siger han.

Så sent som i torsdags kunne Brøndby melde ud, at unge Clement Bischoff har forlænget aftalen frem til 2026, og han kan være en af de spillere, man i fremtiden kan se mere til.

Som nævnt giver Christian Larsen snart nøglerne videre til Masterclass. Godt nok starter han i Vendsyssel 1. december, men han overgår først til klubben fuld tid til februar næste år, fordi han vil have en ordentlig overlevering i Brøndby.