Video : Tipsbladet
VM

Qatar bruger VM og Danmark til historiens største PR-operation

Læs, hvorfor og hvordan Qatar er blevet verdensmester i at bruge sport politisk, og får kritik for alt fra korruption og slavelignende forhold for gæstearbejdere til at blive kaldt for en sikker havn for terrororganiationers pengemænd.

Tipsbladet sætter i disse uger fokus på VM i Qatar, og hvordan Danmarks og landsholdets rolle bliver i en af de mest kontroversielle fodboldbegivenheder nogensinde.

Et VM, der lige straks bliver endnu mere aktuelt, når Danmark 7. december får tildelt puljemodstanderne til VM-kvalifikationen, der løber gennem 2021.

Her bringer vi den første af i alt fire artikler, hvor vi fortæller historien om, hvordan den lille golfstat formåede at blive VM-vært, og hvorfor korruptionsanklagerne har klæbet sig til Qatar og FIFA siden afstemningen om VM-værtskabet for 10 år siden.

Artiklen blev bragt første gang i Tipsbladets trykte udgave 20. november.

---

Der præcis to år til, at VM-slutrunden i Qatar begynder med værtslandets kamp på Al Bayt Stadium små 40 kilometer nord for hovedstaden Doha.

Efter 10 års venten, siden Qatar fik tildelt VM-slutrunden ved en afstemning i FIFA 2. december 2010, begynder VM for alvor at blive håndgribeligt, heriblandt for en af Qatars mulige modstandere i åbningskampen, Danmark.

Det VM, der så længe har ligget langt ude i horisonten, bliver konkret for Danmark 7. december, hvor der trækkes lod til kvalifikationspuljerne i Europa, og ovenpå positive resultater på banen i efterårsmånederne sikrede Danmark sig i sidste uge en topseedning til VM-lodtrækningen uden at spille, da Schweiz smed point i Nations League-kampen mod Spanien.

Og dermed går VM 2022 i Qatar fra at være noget abstrakt og luftigt til at være noget, Danmark spiller 10 intense kampe om at få adgang til i løbet af det kommende år, og med den coronaramte økonomi i DBU og fodbold generelt kan man både høre og fornemme, hvor meget et VM vil betyde for det danske forbund.

VM vil samtidig, hvad end man vil det eller ej, spænde Danmark, landsholdet og sporten for den måske største og mest markante propagandamaskine, der har eksisteret i sportshistorien.

"Qatar er en klar nummer ét i verden, når det kommer til systematisk at udnytte sport politisk," siger Stanis Elsborg, der er analytiker ved Play the Game og uddannet cand. scient. i humanistisk-samfundsvidenskabelig idrætsvidenskab og historie fra Københavns Universitet.

"Qatar bruger VM-slutrunden og sportsbegivenheder til at renskure deres image som en terrorstøttende stat, og ligesom andre autoritære stater har de set, at sport er et relativt billigt og nemt område at gå ind, hvor man har hurtig adgang til at sole sig i sportens værdier," siger Stanis Elsborg.

LANDETS OVERLEVELSE ER PÅ SPIL
At bruge sport til at profilere sig er en øvelse, mange kaster sig ud i, og de færreste har længerevarende succes med.

Alt fra badminton-mesterskaber og svømmestævner i danske kommuner med velpolstrerede kommunikationsafdelinger til MMA-kampe i Saudi-Arabien og showgolfturneringer med kendisser markedsføres som store begivenheder med et langvarigt aftryk på byen, området, landet og nogle gerne verden, og det er sjældent, at det har noget på sig.

I det spil skiller Qatar sig ud i ekstrem grad.

Qatar er et lille land med omtrent samme areal som Sjælland og Fyn til sammen.

Alt efter, om man går til eksterne kilder eller regeringskilder i Qatar, er der 300.000 til 600.000 statsborgere i landet og omtrent to millioner gæstearbejdere, hvoraf mange kommer fra fattige lande i Asien og Afrika og en mindre procentdel er højtlønnede specialister fra fortrinsvis vestlige lande.

Qatar er en halvø fæstnet til den arabiske halvø og det altdominerende land Saudi-Arabien, mens Dubai, Abu Dhabi og resten af De Forenede Arabiske Emirater ligger mod øst, og den lille østat Bahrain ligger mod vest og Iran mod nord nogle få hundrede kilometer på den anden side af Den Persiske Golf.

Iranerne har Qatar et relativt fredeligt forhold til ud over den latente fare for, at den store og militært veludrustede nabo en gang i fremtiden får lyst til at tage hele det gigantiske gasfelt, man i dag deler nogenlunde ligeligt med Qatar.

De andre naboer har til gengæld siden 2017 spærret grænserne ind til Qatar og lagt en handelsblokade mod VM-værtslandet, som man vil have til at være mere lydhør over for Saudi-Arabien, og er der én enkelt grund, der er forklarer Qatars brændende interesse for VM, er det den evige kamp for at være et selvstændigt land.

Når man ikke er større, kan man dårligt nok forsvare sig fysisk, hvis der bliver krig, for der er bogstavelig talt ikke nok piloter, kampvognsførere og soldater i den lille befolkning til at bemande alt det dyre militære isenkram.

I stedet har Qatar kastet sig over sport og en række andre initiativer inden for energisektoren, kulturlivet og erhvervslivet efter en koordineret, fælles indsats på statsligt niveau med den enevældige kongefamilie i spidsen. En indsats, der måske er den mest gennemførte og ambitiøse på hele planeten, og som skal give Qatar så mange allierede og så mange venner i verden, at hverken de landfaste naboer eller Iran ovre på den anden side af havet finder på at angribe den lille golfstat.

DERFOR VALGTE QATAR SPORT
Det hele begyndte med en boksekamp med Muhammad Ali og et besøg af Santos og Pelé i starten af halvfjerdserne.

Dengang var Qatar et fattigt land, hvor mange levede af perlefiskeri, men superstjernernes besøg for snart 50 år siden fik både kongefamilien og en snæver elite såvel som befolkningen til at få øjnene op for, hvor meget global opmærksomhed det kan kaste af sig, når de to mest kendte sportsfolk i verden kommer på besøg.

Det huskede man stadig i kongefamilien i 1995, da den nuværende gren af dynastiet kom til magten, og siden dengang har sport været et af de centrale områder, der skal Qatars udvikling og uafhængighed.

"Jeg tror, at Iraks invasion af Kuwait i 1990 var med til at få Qatar til at indse, at man ikke kan forsvare sig selv som et så lille land. Derfor bruger man soft power med sport og især VM-slutrunden som en af hovedsøjlerne, ligesom Al-Jazeera har været det," siger James Dorsey, der er senior fellow ved S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore og en af verdens førende eksperter på sportens rolle i Mellemøsten.

I sidste uges udgave af Tipsbladet fortalte vi, hvordan Qatar brugte alle tænkelige virkemidler for at blive VM-værter.

Men hvad end det kostede dengang eller kommer til at koste, når regningen gøres op efter finalen i Doha i december 2022, vil det ikke føles specielt dyrt.

"Måske er et VM, der anslås at koste 1.400 milliarder kroner, ikke det bedste eksempel på, at sport er billigt. Men for en gas-og oliestat som Qatar er sport jo billigt, især når man ser på, hvad de ellers har investeret i," siger Stanis Elsborg.

"Det VM betyder alt. Det er en kilde til enorm national stolthed, det viser Qatar som en leder inden for sport, en innovator, hvilket styrker dets regionale position og placerer det på verdensscenen. Uanset hvad bliver Qatar det først land i Mellemøsten, der er vært for VM i fodbold. Fysisk har det fuldstændig forandret landet. Man kan kalde det et VM-land. Ja, der er bygget stadions, men faciliteterne, vejene, jernbanerne, infrastrukturen i hele Qatar er bygget med VM 2022 i sinde, selvom de fysisk vil holde længere," siger David Harding, der er international redaktør for The Independent og var chef for AFP's bureau i Doha fra 2015 til 2019.

"Politisk og socialt har det også haft en effekt, der er sket nogle politiske reformer, som man også har været nødt til at vise internationalt.

Der er et potentiale i det her til at skabe fundamentale sociale forandringer, så som ligestilling for kvinder," siger David Harding.

IKKE KUN VM 2022
Et VM til 1,4 billioner kroner er heftigt, men det er langt fra kun en enkelt turnering på fire uger i slutningen af 2022, der har fået Qatar til at smide et rekordbeløb efter at transformere hele landet.

Qatar har kort fortalt investeret så massivt i fodbold og sportsverdenen, at selv sportens største nationer som USA, Rusland, Storbritannien og Tyskland har svært ved at matche Qatar, mens ingen kan matche ambitionsniveauet og statsstyringen i den lille golfstat.

Paris Saint-Germain er det oplagte og kendte eksempel, ejet af staten Qatar gennem Qatar Sports Investments.

Men ad omveje har Qatar også en direkte interesse i Bayern München, hvor Qatar Airways samtidig er en af hovedsponsorerne.

Fodboldakademiet Aspire ejer Eupen i den belgiske liga og høster talenter fra store dele af Afrika og endnu længere væk.

Qatar Airways' måske vigtigste sponsorat er i Sydamerikas fodboldforbund CONMEBOL, der mod massiv investering fra Qatar har givet Qatars landshold adgang til at spille i de sydamerikanske mesterskaber Copa América.

Sportspolitisk har Qatar placeret sig helt centralt i fodbold men også i andre sportsgrene og den olympiske komité IOC ved at arrangere et væld af verdensmesterskaber i nogle af de større olympiske sportsgrene.

Man mærker, at Qatar forsøgte at få OL 2020 og nu går benhårdt efter OL i 2032.

I Europa står Qatar uhyre stærkt politisk ved at have Paris Saint-Germains præsident Nasser Al-Khelaïfi som medlem af UEFA's øverste råd, eksekutivkomitéen.

Gæt i øvrigt, hvem der betalte for hele gildet, da Europas største klubber, og også de danske medlemmer, var dybt skeptiske over Qatars 2022-VM og så holdt generalforsamling i Qatars hovedstad Doha? Efter ECA's Qatar-finansierede ophold i Doha i februar 2013 gik der relativt kort tid, før storklubberne i Europa og Qatar var blevet enige om en voldsom forøgelse af kompensationen til klubberne, blandt andet mod at VM kunne flyttes til november-december.

Og sådan kan vi blive ved.

Qatar har sat sig på fodbold-og sportsverdenen, som intet land, slet ikke af den størrelse, har gjort tidligere.

Sideløbende er Qatar også en stor aktør i mange lande gennem massive investeringer i eksisterende firmaer, eksempelvis i Europa og Nordamerika, og Qatars store, multinationale selskaber som Qatar Airways, mobilselskabet Ooredoo, sportstvselskabet beIN SPORTS og nyhedsgiganten Al-Jazeera, og landets gas-og olieeksport bruges også aktivt til at understøtte sportsaktiviteterne, ligesom de bruges politisk og økonomisk af Qatar på en række andre områder.

"Kontrasten til De Forenede Arabiske Emirater, der ofte har stået i opposition til og ligget i åben krig med fodboldverdenen, er slående. Nasser Al-Khelaïfi sidder i UEFA's eksekutivkomité, PSG har haft et langt mindre turbulent forhold til UEFA end Manchester City og City Football Group.

Hvor emiraterne har indtaget den her rolle som en stridbar modstander, søger Qatar at finde konsensus," siger Simon Chadwick, der er ekspert i sportsøkonomi og international sportspolitik ved instituttet Eurasian Sport ved Emlyon Business School i Lyon.

"Qatar er en ung nation, og alt det her handler om at bygge en national identitet og profil. Qatar har ekstremt hurtigt lært, hvordan man spiller spillet, og de har overordnet set klaret det fremragende," siger Simon Chadwick.

"Det handler ikke kun om, at Qatar har enorme pengebeløb til rådighed. Hvis Australien eller USA ville, kunne de jo have brugt lige så mange penge, dengang der skulle stemmes om VM-værtskabet 2022.

Det handler om, at sport er en så central del af hele Qatars nationale strategi og deres forsvarspolitik, at VM 2022 og alle investeringerne i sport økonomisk ser ud til at kunne betale sig for landet. De har så at sige både råd til al sporten og til at købe de F35-jagerfly, der skal til," siger James Dorsey.

"I virkeligheden er de slet ikke så interesserede i sport i sig selv. De ved godt, at det var relativt nemt at købe sig til toppen i håndbold, som de gjorde ved VM på hjemmebane i 2015, men at det bare ikke er muligt i fodbold, i hvert fald ikke i spillet på banen. For Qatar handler alt det her om politik," siger Stanis Elsborg.

RIVALERNE VILLE INVADERE QATAR
Effekten på fodboldverdenen er til at få øje på.

Paris Saint-Germain og Manchester City, ejet af Qatars ærkefjende De Forenede Arabiske Emirater, har i høj grad sat tonen i europæisk fodbold og accelereret prisudviklingen og konkurrencen i europæisk fodbold, hvor de største klubber sportsligt og økonomisk er løbet fra alle andre i de 10 år, der er gået, siden Qatar vandt VMværtskabet.

At Qatar spiller med i mesterskaberne på et andet kontinent og leverer hovedsponsoren til to VM-slutrunder i streg er også en konkret effekt, og det samme har det iøjnefaldende Aspire-talentprojekt været.

Men de seneste 10 år har bestemt heller ikke været nemme for den lille golfstat.

Landets navn er nærmest blevet synonym med korruption i fodbold efter de massive skandaler, der raslede ud af FIFA efter VM-afstemningen i 2010, skandaler der kan ende med at ramme Qatar og VM 2022 direkte, hvis retten i New York dømmer Ricardo Teixeira og de to afdøde FIFAtopbosser Julio Grondona og Nicolás Leoz for at have taget mod bestikkelse for at stemme på Qatar.

Så er der menneskerettighederne og de elendige forhold for fattige migrantarbejdere, der de seneste 10 år og lige indtil VM-slutrunden om to år gør både VM-arenaer, faciliteter og hele landet Qatar klar til slutrunden. Denne historie kommer Tipsbladet meget nærmere ind på i næste uges blad, men sikkert er det, at den sag også har kostet Qatar enorme mængder modvilje og dårlig omtale i store dele af verden.

FIFA's egen undersøgelse af VM-værtskabet gennem den såkaldte Garcia-rapport, udarbejdet fra 2012 til 2014, så nærmere ud til at være et forsøg på at dække over problemerne og beholde værtskabet i Qatar, end det var et egentligt forsøg fra FIFAtoppens side på at nå til bunds i skandalerne.

Men i 2017 var det faktisk ved at gå galt for Qatar.

Siden den nuværende gren af kongefamilien overtog magten i 1995, har man været i opposition til Saudi-Arabien, der er toneangivende i Mellemøsten og havde været vant til at kontrollere Qatar.

På få år blev Qatar relativt en af de rigeste nationer i verden takket være al gassen, man formåede at hente op under havbunden af Den Persiske Golf og udviklede teknikker til at eksportere i stor stil, men allerværst for Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater gik Qatar politisk i en markant anden retning.

Qatar forsøgte at gøre sig neutral i den store, definerende konflikt mellem Saudi-Arabien og Iran, og Qatar skabte i 1996 nyhedskanalen Al-Jazeera, der med BBC som forbillede revolutionerede tv-markedet i Mellemøsten og fortalte usædvanligt systemkritiske og liberale historier, med Qatar selv som væsentlig undtagelse.

Utilfredsheden med Qatar blev til raseri og noget nær eksistentiel krise i Det Arabiske Forår fra 2011 og frem, hvor kongefamilierne og præsidenterne i resten af Mellemøsten var rasende over Al-Jazeeras åbne, frie dækning af de folkelige oprør.

Qatars gode relationer til Iran og til Det Muslimske Broderskab, der tog magten i Egypten ved at vælte diktatoren Hosni Mubarek, fik nabolandene til at karakterisere Qatar som en stat, der støttede terrorisme, og den lille stats og den økonomiske aktørers indirekte og nogle gange direkte støtte til islamistiske grupper i Syriens borgerkrig og andre konflikter i Mellemøsten har da også været særdeles kontroversiel.

I 2017 var De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien tæt på at invadere Qatar og troede i nogle vilde døgn i foråret, at man havde sikret Trump-regeringens støtte til at sætte Qatar på plads via et tæt forhold til Donald Trumps svigersøn Jared Kushner.

Først da USA's udenrigsminister Rex Tillerson og generalerne i Pentagon fik forklaret Donald Trump, at man selvfølgelig ikke kunne tillade en invasion af Qatar, hvor USA's militære hovedkvarter og vigtigste luftbase i Mellemøsten ligger på Al-Udeid-basen uden for Doha, faldt spændingsniveauet en anelse.

Qatar slap for en militærinvasion, men har siden været under streng blokade af Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, og det har ramt økonomien direkte og eksempelvis tvunget Qatar til at handle endnu mere med Iran og Indien.

Et af kravene til Qatar, som nabolandene stadig formelt fastholder, er, at Al-Jazeera bliver lukket, men også VM-slutrunden var på bordet.

I 2018 og 2019 forsøgte Saudi-Arabien og FAE via FIFA-præsident Gianni Infantino at få udvidet VM 2022 til 48 hold, hvilket reelt ville tvinge Qatar til at dele nogle af kampene med nabolandene, og selvom Qatar og FIFA selv endte med at hælde den idé ned af brættet, fortæller det noget om det intense pres, der har været på Qatar, blandt andet på grund af VM.

"Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater har uden tvivl været dybt misundelige på Qatars VM. Og noget af formålet med embargoen var da at tvinge Qatar til at droppe VM, men det lykkedes jo ikke, for Qatar fandt andre veje til at få færdiggjort byggerierne. Det har været dyrt og bøvlet for Qatar, men de har klaret den," siger seniorforsker ved DIIS og Mellemøstenekspert Lars Erslev Andersen om en blokade, som også har betydet, at Qatar ikke længere kunne fragte byggematerialer og varer over grænsen fra Saudi-Arabien men i stedet må sejle og flyve alt ind.

"Den nylige samarbejdsaftale mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater, hvor emiraterne anerkender Israel, og som USA's udenrigsminister Mike Pompeo har været med til at sikre, den handler også kun om én ting: Nemlig at presse Iran og Qatar," siger Lars Erslev Andersen.

"Qatar har som ingen andre brugt sport til at promovere sig internationalt. Sport er også blevet brugt til at afvæbne al potentiel uro i hjemlandet. Champions League-finalen mellem Bayern og Paris Saint-Germain er jo nok det ypperste, man kunne opnå med denne politik ud over det kommende VM," siger David Harding, den internationale redaktør på The Independent.

"Men soft power har også sine begrænsninger. Det har fået Qatar til at fremstå som noget nyt, som et fremtidens land. Men Qatar har også været afhængig af hård magt, som at huse amerikanske tropper, et styrket militært samarbejde med Tyrkiet, og militære samarbejder med lande som Storbritannien, hvor den nuværende emir gik på militærakademiet i Sandhurst. Emiren måtte også desperat lobbye regeringsfolk i Washington i 2017 for at undgå invasionen. Alverdens trøjesponsorater kunne jo ikke alene have forhindret den invasion," siger David Harding.

FUNGERER SATSNINGEN?
Mange fodboldfans har ikke meget til overs for Paris Saint-Germain eller Qatars VM-slutrunde.

De elendige forhold for migrantarbejderne har i den grad sat Qatar på landkortet som noget nær en slavestat i manges øjne i Vesten, også selvom nabolandene om muligt behandler deres millioner af gæstearbejdere endnu ringere. Også korruptionssagerne i FIFA kobles til Qatar, selvom det egentlig ikke var Qatar, der skabte en rådden og korrupt kultur i FIFA's og fodboldverdenens top.

"På den måde var Qatar på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt," siger James Dorsey.

"På flere måder har det VM været en katastrofe for deres omdømme. De var slet ikke forberedt på den enorme opmærksomhed og den modvilje, der ville komme især i Vesten," siger James Dorsey.

Så har det fungeret for Qatar at satse benhårdt på topfodbold og at have et VMværtskab i 2022? Meningerne er delte, og vil nok være det i en del år fremover.

"Vi kan først for alvor sige noget om effekten, når vi er på den anden side af VMslutrunden. Der har aldrig været en sportsbegivenhed, der har været så politiseret som Qatars VM, ud over Nazitysklands OL i 1936. Effekten kan vi først sige noget om, når vi ved, hvordan Qatars politiske situation i regionen bliver, og der kommer ikke en afklaring af de store konflikter lige foreløbig," siger James Dorsey.

"Jeg mener, at den her VM-slutrunde for alvor har fået Qatar til at indse, at man er nødt til at tage sit omdømme meget alvorligt. Qatar er efter min mening det land i regionen, der har den stærkeste forståelse af, at det ikke bare kommer af sig selv, hvis man vil vinde indflydelse gennem sport og andre internationale aktiviteter," siger Simon Chadwick.

"Jeg kunne sagtens forestille mig, at Qatar holder et af de bedste VM nogensinde. Alt er inden for en times køreafstand, det bliver komprimeret som ved et OL, bare med fodbold i stedet. Qatar vil gerne have en kæmpe fest, og det kunne jeg godt frygte, at det bliver i verdens øjne. Frygte, fordi det dermed bliver lige præcis den blåstempling af Qatar, de er ude efter, på trods af alle problemerne. I ti år har de sluppet uden om at lave reelle reformer og indrømmelser, og overordnet tager de debatten om deltagelse ved VM, som kører her i Nordeuropa, helt køligt. Jeg er bange for, at de opnår, hvad de gerne vil, og så vil sportsverdenen endnu engang spille fallit," siger Stanis Elsborg.

FOKUS PÅ QATARS VM-SLUTRUNDE
Med to år til VM-slutrunden i Qatar fortæller Tipsbladet historien om en turnering og en beslutning, der har betydet mere for fodboldverdenen end noget andet.

I første kapitel fortalte vi historien om den kontroversielle beslutning, slagsmålene op til og skandalerne i årene efter, hvor de amerikanske myndigheder har været ved at flå FIFA fra hinanden.

I andet kapitel fredag 20. november stiller vi skarpt på, hvad VM 2022 har betydet for fodboldverdenen og Qatar med den enorme indflydelse, den lille golfstat har haft på spillet i det seneste årti.

I tredje kapitel, 27. november, hører vi fra en migrantarbejder og eksperter, hvor umenneskelige arbejdsforholdene i Qatar har været i VM-æraen trods løfter om bod og bedring fra VM-værterne.

Og i sidste kapitel fredag 4. december spørger vi de ansvarlige ledere i Danmark og udlandet, om man overhovedet kan stille op til VM, og hvad en boykot ville betyde for et land som Danmark.

QATARS EDDERKOPPESPIND
VM-slutrunden i 2022 er kun én del af Qatars globale sportsstrategi.

På verdenskortet på næste side kan man se, hvor og hvordan Qatar er engageret i international fodbold i tæt sammenspil med landets største virksomheder og gas-eksport.

KLUB-VM I QATAR I 2019 OG 2020
I forbindelse med FIFA's kongres i Paris i juni 2019 fik Qatar tildelt værtskaberne til klub-VM i 2019 og 2020.

Liverpool vakte opmærksomhed ved at gøre en del ud af at vælge et hotel, der havde behandlet bygningsarbejderne bedre end på mange andre projekter i Qatar. Klub-VM her i 2020 er netop blevet skubbet til februar 2021.

SPORTSORGANISATIONER
Qatar står stærkt i sportspolitik.

Nasser Al-Khelaïfi, emirens tennismakker og præsident for Paris Saint-Germain og beIN SPORTS, er også en af de øverstkommanderende i den europæiske klubsammenslutning ECA og medlem af UEFA's eksekutivkomité sammen med blandt andre Danmarks Jesper Møller.

Qatar har startet en særdeles velfinansieret organisation, ICSS, der med store navne på diverse konferencer siger, at den arbejder for integritet og sikkerhed i sport, og i 2015 SIGA, der arbejder for omtrent samme formål.

Qatar har også et medlem i FIFA Council og har takket være års målrettet indsats og de store mesterskaber placeret sig godt i de internationale idrætsforbund.

QATARS INDTOG I SYDAMERIKA
Qatars strategiske samarbejde med det sydamerikanske fodboldforbund er muligvis det vigtigste, det lille land har i dag.

Qatar Airways indgik i 2018 en gigantisk sponsoraftale med det økonomisk trængte forbund i Sydamerika, og til gengæld er Qatar Airways, og dermed Qatar, sponsor for Sydamerikas store klubturneringer Copa Libertadores og Sudamericana samt for landsholdsturneringen Copa América.

Qatar Airways åbnede i forbindelse med sponsoratet en række ruter til Sydamerika, men hovedformålet ligner nærmere politisk velvilje, de mange millioner betaler for, inklusiv adgang til Copa América for Qatars landshold.

Qatar i Copa América Takket være Qatars massive sponsorat i CONMEBOL fik Qatars landshold adgang til Copa América i 2019, hvor man røg ud i gruppespillet, og den 2020-turnering, der blev udsat til juni-juli 2021.

Tidligere har USA, Japan, Australien (som er med igen i 2021) og Spanien (der takkede nej) været inviteret til turneringen, men Qatar er med afstand det mest bemærkelsesværdige hold, der har spillet i det sydamerikanske mesterskab.

DE ANDRE SPORTSGRENE
Qatar har haft et væld af store sportsbegivenheder.

Asian Games, gymnastik-VM, svømme-VM, håndbold-VM, VM i landevejscykling og VM i atletik. Det er blot nogle af de store turneringer, der har været i Qatar. VM 2022 bliver kronjuvelen i Qatars samling, men derefter går Qatar efter OL i 2032. Hestesport fylder meget på Qatars dagsorden og har nok større lokal bevågenhed end mange store holdsportsgrene.

FODBOLD
Paris Saint-Germain Gennem et statsligt investeringsselskab købte Qatar i 2011 Paris Saint-Germain som del af den store handelsaftale fra november 2010, der tilsyneladende også indbefattede Michel Platinis stemme på Qatar som VMvært.

PSG har været på træningslejre i Qatar og har fået massiv støtte i form af sponsorater fra forskellige af Qatars største firmaer.

Neymar-handlen i 2017 til 1,65 milliarder kroner kom samtidig med, at nabolandene Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater pressede Qatar vildt og voldsomt både politisk, både i forhold til at få Qatar til at droppe VM, og endda med en militær invasion af det lille land som latent trussel.

Bayern München Bayern München har en central stemme i europæisk fodbold, og Qatar har satset på klubben gennem sponsorater fra Dohas internationale lufthavn og Qatar Airways.

Qatar ejer 14,6 procent af Volkswagen, der ejer brandet AUDI, som ejer 8,33 procent af Bayern München.

Aspire Academy Aspire er en af Qatars helt store fodboldsatsninger.

Akademiet begyndte i 2004 og har siden rekrutteret børn og unge i især Afrika og Mellemøsten, primært til fodbold men også inden for eksempelvis atletik, bordtennis, motorsport, svømning og ridesport.

I Qatars trup til den seneste uges kampe mod Costa Rica og Sydkorea var der seks spillere med en fortid på Aspire med, og betydeligt flere Aspire-spillere har de sene 10-12 år optrådt for Qatars A-landshold, mens flere er på vej på unglandsholdene Aspire har desuden et stort projekt i Se gal og har også ledt efter talenter i andre verdensdele, blandt andet i Paraguay, me også i Thailand, Ghana, Nigeria og Mali. I bindelse med afstemningen i 2010, der g Qatar VM, hed det sig også, at der blev la Aspire-programmer i lande som Paragua Thailand, der havde stemmeafgivere med FIFA's eksekutivkomité.

Barcelona-spilleren Moussa Wagué, lig udlejet til PAOK, og Monacos Henry Onyekuru er to af de mest kendte spiller med Aspire-fortid.

Eupen Købt i 2012. Eupen er en lille provinsklub på grænsen til Tyskland, som har huset en lang række spillere fra Aspire. I september berettede en belgisk avis, at Qatar overvejede at flytte en række landsholdsspillere til klubben, hvilket der ikke er noget til hinder for i forhold til reglerne i den belgiske liga. Eupen afviste historien som pure opspind.

STJERNENAVNENE
Qatar har en forkærlighed for store navne. Folk som Alex Ferguson, Josep Guardiola, Zinedine Zidane og Gabriel Batistuta var ambassadører, dengang Qatar kæmpede for at få VM-værtskabet, og i dag arbejder Xavi som cheftræner for Al Sadd, mens Michael Laudrup tidligere har været cheftræner i Qatar Stars League for Lekhwiya. Tidligere hed det sig, at Josep Guardiola, der spillede i Qatar i slutningen af sin karriere, skulle være landstræner til VM, men i dag er Xavi favoritten i tilfælde af en udskiftning.

BEIN SPORTS OG AL-JAZEERA
Det Qatar-ejede sports-tvselskab beIN SPORTS er en central del af Qatars sportsstrategi.

Selskabet har tv-kanaler i USA og Canada men er først og fremmest kendt for aktiviteterne i Mellemøsten og store dele af Asien, hvor man har regionale hovedkvarterer i Kuala Lumpur, Jakarta og Hong-Kong. I Europa er selskabet kun i Frankrig, hvor det til gengæld har spillet en meget stor rolle siden Qatars køb af Paris Saint-Germain i 2011.

Selskabet drev tv-aftalen for Ligue 1 i vejret med en fordelingsnøgle af tv-pengene, der nærmest gjorde tv-aftalen til et skjult tilskud til PSG. BeIN SPORTS er ligesom det snart 25 år gamle Al-Jazeera en vigtig kulturel rambuk for Qatar.

QATARS ANDRE AKTIVITETER
Qatar har en meget bred vifte af projekter og investeringer, der ikke har noget med sport at gøre, men indirekte og direkte hjælper Qatars sportssatsning.

Størst er gaseksporten, der finansierer staten Qatar og gør den til en af verdens rigeste lande per statsborger, og dermed er det også gassen, der finansierer resten af Qatars aktiviteter.

Qatar Airways og bankerne i Qatar opererer på store dele af planeten, og det samme gør det Qatar-ejede mobilselskab Ooredoo, der er stort i Frankrig og i Mellemøsten, Nordafrika og Asien, og har Lionel Messi som brandambassadør.

Endelig har staten Qatar en stor portefølje af investeringer i etablerede firmaer på andre kontinenter.

I London har man smidt milliarder i Heathrow Lufthavn, den store britiske bank Barclay's, i stormagasinet Harrod's, og i det ophedede ejendomsmarked, mens man også er storaktionær i supermarkedskæden Sainsbury's. Qatar ejer også en masse ejendom i New York og Washington D. C og i andre storbyer i USA og andre lande.

I Tyskland har Qatar investeret i Volkswagen, Deutsche Bank og Siemens, og man har også købt Leopard-kampvogne for et tocifret milliardbeløb.

Frankrig er et centralt land for Qatar i Europa med en stor portefølje af investeringer i hoteller, ejendomme, medievirksomheder og ikke mindst omfattende våbenkøb og militært samarbejde mellem de to lande. I Kina har Qatar en stor investeringsfond sammen med den kinesiske stats investeringsselskab CITIC Group.

I Rusland ejer Qatar fem procent af Rosneft, et statsejet olieselskab der kun er mindre end Gazprom, og Qatar har angiveligt store planer for samarbejdet med russerne.

Qatar har derudover en lang række investeringer fordelt rundt om på kloden.

SPONSORATER
Qatar har et stort antal sponsoraftaler i fodboldverdenen.

Den mest iøjnefaldende portefølje står Qatar Airways for som sponsor af VM-slutrunderne i 2018 og 2022, kvinde-VM i Frankrig i 2019, og store klubaftaler i Bayern München, AS Roma, Boca Juniors, Club Africain i Tunesien og tidligere FC Barcelona. Men Qatar arbejder også igennem teleselskabet Ooredoo, dets datterselskab Indosat, gennem Qatar Tourism Authority, Qatar Sports Investments, lufthavnen i Doha, Qatars store banker, landets energiselskaber og flere andre af Qatars store selskaber.

Læg dertil, at Qatar Airways også sponsorer hold og turneringer i andre sportsgrene som NBA-holdet Brooklyn Nets og Aussie Rules-holdet Sydney Swans i Australien.

Qatar har sportssponsorater over hele kloden.

QATAR KØBER LANDSHOLDSSPILLERE
En spiller fra Algeriet. En fra Portugal.

Frankrig. Egypten. Irak. Og to fra Sudan.

Det er listen af spillere med udenlandske rødder i Qatars seneste landsholdstrup, og landsholdet har også spillere fra Vestafrika og tidligere fra Sydamerika.

Qatar har i andre sportsgrene rekrutteret potentielle medaljevindere, og i fodbold har man også forsøgt sig, uden at det har bragt den rige Golf-nation i nærheden af eliten i Asien, for slet ikke at sige på verdensplan.

FORBINDELSERNE TIL DANMARK
I Danmark har Qatar været i fokus for at medfinansiere store moske-projekter i København og Århus, noget der har vakt opmærksomhed på politisk plan og ikke mindst hos Qatars politiske rivaler De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien, der arbejder hårdt på at fryse Qatar ude på grund af landets tolerance for og samarbejde med Det Muslimske Broderskab.

Karim Zaza er målmandstræner i Al-Duhail i Qatar, Michael Laudrup har været træner i Lekhwiya, og der har været bud efter andre danske trænere.

Tilbage omkring årtusindskiftet arbejdede Ove Pedersen og flere andre danske trænere i klubber eller for ungdomslandsholdene i Qatar.