• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Analyse: Johan Langes stop øger det presset på Solbakken og FC København

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Meget af forarbejdet til det kommende transfervindue er for længst på plads, men Johan Langes skifte fra teknisk direktør i FCK til sportsdirektør i Aston Villa presser FCK på et svært tidspunkt.

Af Troels Bager Thøgersen

Johan Langes nye job som sportsdirektør i Aston Villa skaber rystelser i dansk klubfodbold.

Der er virkelig opbrud i en uge, hvor den næstlængst siddende manager Bo Henriksen annoncerede sit stop i AC Horsens i 2021 (og mon ikke det også kunne blive her i 2020?), og hvor den længst siddende Ståle Solbakken i dag mister sin betroede og særdeles dygtige sekundant Johan Lange.

Det er ikke sådan, at Ståle Solbakken og direktionen lige nu løber forvildet rundt og desperat leder efter telefonnumre til agenter, sportsdirektører og gamle holdkammerater, der har noget at gøre med transfermarkedet.

Solbakken har siden 2014 været manager for FC København og ansvarlig for klubbens transfers, og selvfølgelig er han og FC København så forberedt, man kan være på sommerens usædvanlige transfermarked, hvor økonomi, transferperioden og de europæiske storklubbers foreløbige inaktivitet også rammer FC København.

Men på det lidt længere sigt rejser det nye, ubesvarede spørgsmål, og måske også et par muligheder, for FC København på et tidspunkt, hvor selve strategien og flere afgørende spørgsmål omkring klubbens kurs er til debat.

Pres i Danmark
FC København er helt indlysende under hårdt pres i Superligaen af FC Midtjylland, der ikke kan forventes at synke ned i midterfeltet igen. Rykker søsterklubben Brentford op fra Premier League i næste tirsdags playoff-finale mod enten Fulham eller Cardiff (der spiller om Wembley-billetten i aften), vil det sandsynligvis styrke FC Midtjyllands økonomi og muligheder yderligere.

Den udfordring skal FC København imødegå så godt, som man nu kan, og det kan klubben gøre på en række områder.

Læs også:Dame N'Doye er færdig i FC København

Solbakken var i et interview i Tipsbladet i foråret inde på, at træningsanlægget, ungdomsarbejdet og transferstrategien kan være til diskussion, ja Solbakken erkendte, at det nok var ved at være tid til en revurdering af strategien, FC København har forfulgt siden 2014/15 med fokus på at øge budgetterne via store spillersalg.

Investorer og Europa
Som vi også har beskrevet i Tipsbladet, har der været udenlandsk interesse for at købe FC København og moderselskabet Parken Sport & Entertainment, en mulighed som Aldo Petersen konkret fortalte om i et læserbrev i Tipsbladet og efterfølgende interview med tipsbladet.dk.

Det er lidt tankevækkende, at det er den interesserede køber fra slutningen af 2018 og starten af 2019, den amerikanske forretningsmand Wes Edens, der også står bag investeringsfonden Fortress, der bød et milliardbeløb for FC København i slutningen af 2018, der som medejer er med til at hente Johan Lange til Aston Villa, en klub Edens ejer sammen med den egyptisk-britiske forretningsmand Nassef Sawiris.

De nuværende hovedaktionærer i Parken Sport & Entertainment er helt tydeligt ikke interesserede i at sælge nu, slet ikke til den pris, Fortress og Edens bød. Men muligheden for at få en udenlandsk samarbejdspartner eller hovedaktionær ligger også i kortene som en vej, klubben kunne gå.

Det vil være en naturlig overvejelse, hvis man vil imødegå konkurrencen fra FC Midtjylland nationalt og en række udenlandske klubber internationalt på såvel transfermarkedet som i kampen om pladserne i Champions League og Europa League.

Det er i øvrigt en kamp, der bliver langt sværere allerede fra næste sæson, hvor Europa League skæres fra 48 til 32 hold.

Hvilken kurs vælger FCK?
Johan Langes skifte til Aston Villa både presser men giver også Ståle Solbakken, FC Københavns direktion og Parken Sport & Entertainments ejerkreds anledning til at se, hvilken vej, man vil følge strategisk.

Læs også:Dansk Aston Villa-legende: Lange får enormt mange penge i hånden

Skal der 'blot' hentes en afløser ind og fortsættes i samme spor som hidtil, eller er tiden, i hvert fald når transfervinduet lukker igen i begyndelsen af oktober, inde til, at man tager de helt store spørgsmål op til overvejelse?

Den ene mulighed behøver ikke være mere rigtig end den anden, men spørgsmålene omkring den fremtidige kurs bliver i hvert fald ikke mindre relevante, når den tekniske direktør tager til Premier League i samme måned, som FC Midtjylland vinder sit tredje mesterskab på seks sæsoner og så tydeligt er en stærkere udfordrer, end OB, Brøndby og AaB var i det første årti efter ansættelsen af Ståle Solbakken i 2016.

Der bliver helt sikkert også stillet yderligere spørgsmål til Ståle Solbakkens langtidsholdbarhed – ja, gisningerne om en tur med Johan Lange til Birmingham er selvfølgelig også opstået efter dagens nyhed – og mon ikke FC København gør sig selv en tjeneste ved at levere et klart og tydeligt svar senest efter lukningen af transfervinduet.

FCK kan ikke stå stille nu
Og så bliver det på kort sigt selvfølgelig ekstra interessant at følge FC Københavns ageren på transfermarkedet, for københavnerne kan ikke bare være tilbageholdende og håbe på, at FC Midtjylland kommer i Europa League-gruppespillet og dermed nok taber pusten lidt i 2020/21-udgaven af Superligaen.

Solbakken og FCK er i fuld færd med at skabe luft i spillerbudgettet til at hente forstærkninger ved at sige farvel til reserver og ældre spillere.

Sotirios Papagiannopoulos i midterforsvaret og Nicolaj Thomsen på midtbanen kunne meget vel være blandt dem, der sammen med Michael Lüftner, Uros Matic og Dame N'Doye kommer til at skylde farvel-kage på træningsanlægget denne sensommer.

En midterforsvarer til minimum at tage konkurrencen ved siden af Victor Nelsson op og en stærk kantspiller lader til at stå langt oppe på ønskelisten, og selvom FC København som sagt ikke kommer til at flyve i blinde, havde det naturligvis været lettere at klare med end uden Johan Lange ombord i de to kommende måneder.

Læs også:Medie: Malmö FF vil købe FC Københavns Sotirios Papagiannopoulos

Læs også:Glæde i Aston Villa efter ansættelsen af Johan Lange

Læs også:Johan Lange kunne ikke sige nej til Aston Villa: En unik mulighed

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020