• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Et transferdilemma til 200 millioner for FCK

Foto: Getty Images

ANALYSE: Derbysejren var opløftende for FCK med Daramy og Biel i hopla. Men et spørgsmål hænger over klubben forud for dysten om 200 millioner kroner mod Trabzonspor, der er en helt anden vægtklasse end svage Brøndby IF.

Af Troels Bager Thøgersen

Det var en FC København-sejr, som københavnerne gerne ville se dem i Parken.

Et hattrick af Pep Biel, der nu har scoret fem mål i de to seneste Parken-opgør mod rivalen.

Et FCK-hold med Mohamed Daramy med stor spillelyst og ild i samtlige dueller i 90 minutter var et stort og vigtigt skridt.

Og et comeback til Zeca, der spurtede rundt, som var det de sidste og afgørende minutter i Trabzonspor om 17 dage og ikke en 4-1-føring mod Brøndby, der skulle køres hjem.

Viborg fortjener en stor del af rosen for, at FCK tabte 2-4 der weekenden før, og Brøndby var et niveau eller to under det, VFF havde i sig i den kamp.

Men sikke et svar, det på nærmest alle områder var.

Mohamed Daramy er der ikke 100 procent i form og touch efter at have spillet så lidt førsteholdsfodbold de seneste 11 måneder i Ajax.

Men man kunne se frækheden og blikket for at sætte de store dribleevner i spil, og så man kan se det for sig være en faktor mod et langt, langt skarpere Trabzonspor-mandskab.

Angriberen mangler. Elle hvad?
Det er med vilje, jeg hiver det klubnavn og den kamp frem, for selvfølgelig er det det, der nu tæller, uanset hvad man af høflighed er nødt til at sige om ligakampene mod Randers FC og Lyngby BK før og mellem de to hypervigtige Champions League-kampe.

Kalenderen siger nu 8. august, otte dage til hjemmekampen mod Trabzonspor, og vi er der, hvor der skal træffes svære og, i yderste konsekvens, afgørende valg, der kan sende op mod 200 millioner kroner i præmiepenge til Østerbro eller Trabzon.

Det er naturligvis spørgsmålet om angrebspladsen, jeg her tænker på.

Pep Biel har løst opgaven flot med de værktøjer, han har: et godt spark og en meget avanceret evne til at se og forstå spillet lidt før de fleste andre.

Han møver ikke en modstander væk og stanger bolden i kassen med en anden modstander hængende på skuldrene, som den kommende modstander Andreas Cornelius formår og givetvis vil vise prøver på igen mod Vavro, Khocholava og de tidligere holdkammerater, hvis han skal bestemme.

Cornelius’ agent Per Steffensen satte fokus på angrebspositionen i FCK i sidste uge, da han fortalte om den mulighed for at købe Andreas Cornelius, FCK-ledelsen ifølge Steffensen fik serveret i sommeren 2021 efter Parmas nedrykning; uden at FCK som bekendt slog til.

Og blandt andet derfor står spørgsmålet som bøjet i neon over FC København: Skal man hente den angriber nu, før Trabzonspor-kampene, så han kan være med og potentielt gøre en forskel?

Eller er lige præcis dette Champions League-tog kørt, nu hvor der som sagt kun er otte dage til første kamp og endnu færre træningspas?

Af interessen for Cyriel Dessers, der søndag skiftede til nyoprykkede Cremonese i Serie A, kan vi udlede, at lysten til at købe en angriber ikke er noget, vi i medierne har opfundet: Det vil Peter Christiansen og Jess Thorup også gerne.

Man kan spørge sig selv, hvorfor i alverden den angriber ikke allerede var købt fri til første træningspas for halvanden måned siden.

Men det vil trods alt være lidt useriøst og ikke tage højde for, at FCK jo også skal bruge vedkommende efter 24. august og pinedød skal have den bedst mulige spiller.

Den manglende angriber blinker lidt ekstra rødt nu, men det er fordi man trak Trabzonspor, helt enormt uheldigt, når man i stedet kunne have mødt hold som FK Qarabag, Røde Stjerne (og fået hævn over begge førstnævnte) eller Maccabi Haifa.

Kunne man alligevel have fundet ham i slutningen af juni, nu hvor hullet efter Jonas Wind ikke just var fyldt overbevisende af afløserne i foråret, noget der hurtigt stod klart?

Læs vores analyse fra maj, hvor det med behovet for en angriber står klart og tydeligt

Det havde da været optimalt, men forhandlingspositionen har ikke været nem.

Enhver sportsdirektør og klubejer i verden kunne med fem minutters research regne ud, at FCK havde brug for en angriber, og prisen blev derfor indstillet derefter, hvis involverede agenter da ikke allerede havde udbasuneret FCK’s behov i første sætning af mailen eller telefonopkaldet.

Så FCK-lederne og cheftræner Jess Thorup var ikke blevet helte af at overbetale en 30-35-40 millioner kroner for en forward i juni eller juli, de ikke var 100 procent sikre på, og så havde Pep Biel på top altså set mere mulig ud mod Qarabag eller Haifa, end den gør lige nu.

Kan man klare den med Biel?
Med så kort tid til Trabzonspor-kampene hælder jeg mod, at FCK kun trykker på knappen i løbet af den næste uge, hvis man er fuldstændig sikker på at få førsteprioriteten.

Man skal også kunne se for sig, at vedkommende med det samme gør en forskel - det kan et udviklingsprojekt eller en spiller uden kamptræning indlysende ikke.

Og er det så slemt uden en ny spidsangriber men med Pep Biel?

Plan B, den høje bold i feltet, var unægtelig nemmere at forfølge med en skarpere spiller, end hvad Khouma Babacar og den næsten ikke anvendte Mamoudou Karamoko har vist, mens det nok er for tidligt at satse på purunge Orri Oskarsson trods hans vilde målsnit i U/19-ligaen før sommerferien og debutantmål mod AaB i den eneste Superliga-kamp hidtil.

Men når det er sagt, har FCK jo masser af offensive muligheder, hvis kampbilledet er negativt.

Ud over ovennævnte angribere har man Roony Bardghji, Paul Mukairu, William Bøving og Ísak Jóhannesson at sætte på banen sammenlignet med sejren over Brøndby.

Det lugter måske ikke af matchvindere mod Tyrkiets mesterhold, men helt uden muligheder er FC København bestemt ikke.

Tvivlen
Det må alligevel være svært ikke at tænke ‘hvad nu hvis’.

Trabzonspor-kampene er FC Københavns største chance for at komme i Champions Leagues gruppespil i seks år, og selvom københavnerne nok hver får 16 eller 18 point i et gruppespil, vil returen til turneringen betyde så meget for klubben på alle niveauer.

Det tyrkiske mesterhold er stærkere end noget Superliga-hold, så at Pep Biel lavede hattrick mod Brøndby, og Daramy var lovende i comebacket kan man ikke nødvendigvis bruge til ret meget.

Så hvad gør FCK med angrebspositionen?

Det er et spørgsmål med en potentiel værdi på 200 millioner kroner, vi ikke rigtig kan finde svaret på, men som FCK-lederne og cheftræner Thorup helt sikkert blive holdt oppe på, især hvis kvalifikationen til Champions League glipper.

Den ville være rart for københavnerne at sikre, nu hvor risikoen for et FCM-mesterskab i maj 2023 ikke kan udelukkes.

Og læg dertil, at adgangen til Champions League bliver langt sværere med flere kvalifikationsrunder til mesterholdet og en direkte billet til de tilsvarende tidlige runder i Conference League-kvalifikationen til næste sommer for Superliga-toeren, der altså ikke får et forsøg i Champions League, som FCM har lukreret på sidste år og i år.

FC København skal købe den angriber, hvis de har den rigtige, og gøre det nu, hvis det er muligt.

Og om det så gør en forskel, det har vi først en idé om sent om aftenen 24. august, når FC København har spillet de to vigtigste kampe i flere år.