Video : Tipsbladet
Generelle

Gør Superligaen som NFL med corona-reglerne?

Det vil være en være en god idé for Superliga-klubberne at være på forkant og sammen med DBU

(Lederen har været bragt i Tipsbladet 14. januar)

I snart to år har danske fodboldklubber og DBU brugt millioner på at teste og sikre fodboldspillere, trænere og tilskuere mod at få eller sprede coronavirus til træning, i klubberne og til fodboldkampe.

Som i mange andre dele af samfundet har mange fodboldspillere alligevel fået COVID-19, og her i vinteropstarten i Superligaen har adskillige spillere enten haft corona i julen og nytåret eller har fået det konstateret her i første halvdel af januar.

Er det ikke farligt og et potentielt stort problem?

Jo, vil man umiddelbart sige.

Men i takt med, at sundhedsmyndigheder i Danmark og udlandet indstiller sig på, at den nye og meget spredningsdygtige Omikron-variant af virussen heldigvis tegner til at være langt mindre skadelig end tidligere mutationer, især for de mange vaccinerede, er det nok også tid til at se på, hvordan man griber virussen an i fodbold og i Superligaen frem mod sæsonstart 18. februar.

Det er værd at bemærke den regelændring, NFL for nyligt lavede forud for den amerikanske sportsligas slutspil frem mod Super Bowl om en måneds tid.

NFL halverede den obligatoriske karantæneperiode for smittede, uvaccinerede spillere fra 10 til fem dage, mens vaccinerede spillere fik grønt lys til at spille, så snart de havde leveret en negativ coronatest, også mindre end fem dage efter en positiv test.

Jeg har ikke tænkt mig at fortælle nogen, hvordan det skal gøres, og hvad der er forsvarligt og uforsvarligt.

Men det kunne være en idé for Superliga-klubberne at være på forkant og sammen med DBU, Divisionsforeningen og myndighederne at have set på, hvordan man griber smittetilfælde an, hvis billedet også om tre-fire uger er, at coronavirussen udgør en langt mindre trussel for sundheden og samfundet end for 12-18 måneder siden.

Jeg er ikke i tvivl om, at klubberne og fodboldens myndigheder vil gå langt for at få spillet kampene i de første uger af sæsonen, hvor der jo kun er fem runder tilbage af grundspillet.

Men måske behøver man ikke absolut stille med et væld af U/19-spillere i februar og marts, hvis virussen for vaccinerede og raske mennesker, og ikke mindst veltrænede fodboldspillere, ikke længere kalder på ekstrem forsigtighed?

Det er et politisk ømfindtligt spørgsmål for Superligaen og dansk fodbold, fordi man nødigt vil på kant med regeringen og myndighederne i forhold til eksempelvis tilskuernes adgang til stadion.

Men det er også helt legitimt at tænke over, hvordan man får afviklet afslutningen på et grundspil så sportsligt forsvarligt som muligt, ikke mindst når der er så meget på spil for en række klubber. Der bør man gå så langt som muligt for sportslig fairness og forsøge at justere rammerne efter, at vi heldigvis ikke længere er i foråret 2020.