Video : Tipsbladet
Superliga

Har FCM spildt 50 mio? Ufarlige køb truer DM-drøm

FC Midtjylland har brugt kassen på angribere men har ikke ramt jackpot siden Onuachu og Sørloth.

Brøndby IF har Mikael Uhre.

FC København har Jonas Wind (især hvis vi tæller straffespark med).

Og i Århus fejrede man Saint Patrick's Day i onsdags med en bøn om, at ‘Paddy’ Mortensen bliver ved med at bombe – med 39 scoringer i 68 Superliga-kampe for AGF har den 31-årige angriber været noget af et scoop for klubben.

Og FC Midtjylland? Ja, grafikken her, som vi har lavet om ræset mod topscorer-titlen i Superligaen, siger det vel meget godt.

Sory Kaba halter sig lige med i Top 10, men det er så også det for FC Midtjylland, der har scoret femteflest mål, selvom man stadig er det mest chanceskabende hold i ligaen trods det dårlige spil i foråret.

Så lunkne er de
Hvor skidt står det til?

Kort fortalt går det ikke godt.

Vi har noteret FC Midtjylland for at have betalt i alt 50 millioner kroner alene i transfer for Sory Kaba, Júnior Brumado og Luca Pfeiffer, mens veteranen Lasse Vibe var transferfri, da han ankom i januar 2020.

Det er altså omtrent det samme, FC København og Brøndby IF til sammen har betalt i transfers for deres nuværende angrebsstald, og selvom FC Københavns er overordentlig vellønnet, også bedre end FC Midtjyllands, understreger det altså, at FCM's offensive spillere ikke er fundet i Aldi.

FC Midtjyllands trænere og ledere vil måske påpege, at situationen havde set bedre ud, hvis ikke Júnior Brumado var blevet langtidsskadet i efteråret, og Sory Kaba ikke havde pådraget sig en omgang COVID-19 på ferie i Dubai i januar, men træfsikkerheden er altså ikke god sammenlignet med topkonkurrenternes angribere, der ligger på både 25, 30 og helt oppe omkring 35 i udnyttelsesprocent på afslutningerne.

- Vi vil rigtig gerne have, at topscoreren i Superligaen spiller for vores hold. Det er noget tid, siden vi har haft det. Vi har kæmpet lidt med at finde en notorisk målscorer. Vi har haft mange forskellige, og vi laver mål på mange forskellige måder. Vores forsvarsspillere laver tit mål på standardsituationer, og det er tit vores kanter, som ender op i nogle situationer, sagde FCM's assistenttræner Kristian Bach Bak i et interview med Tipsbladet 26. februar.

Man må konstatere, at der bare er et stykke vej til, at FC Midtjylland igen får en Superliga-topscorer, når man sammenligner med de bedste sæsoner, FCM's tidligere topscorertyper har haft.

Kan koste DM
Kristian Bach Bak, cheftræner Brian Priske og spillerne i FC Midtjylland tror selvfølgelig stadig på, at de kan vende statistikken i medaljeslutspillet, men der er rigeligt at arbejde med for FCM.

Angribere og offensive midtbanespillere skal blive bedre til at vælge, hvornår der afsluttes og afleveres, og i øjeblikket er det allervigtigste for FCM's titelforsvar nok, at der kommer langt mere tempo i spillet, hvor der især på de offensive midtbanepladser, men faktisk også længere tilbage er opstået en uheldig tendens til at holde for længe på bolden.

Og de løsninger skal findes lige nu, uanset hvad, hvis mesterskabet skal forssvares. Syv mål i syv forårskampe understreger alvoren, og at FC Midtjylland ikke har scoret i de tre seneste ligakampe er decideret foruroligende for mestrene, for i modsætning til tidligere kan man ikke dække sig ind under et massivt pres og masser af chancer, som især i de seneste uger helt er forsvundet.

Men problemerne peger også længere op i hierarki og må vække både undren og bekymring.

For har man virkelig fået det maksimale ud af 50 millioner kroner i transferbetalinger, og de milliongager, signon-fees og agenthonorarer, der siden følger med?

Hvis Sory Kaba, Luca Pfeiffer og Júnior Brumado pludselig eksploderer fra begyndelsen af april og jerner boldene i kassen i samme takt som Paul Onuachu og Alexander Sørloth, æder jeg gerne i overført betydning mine ord i mig.

Men lige nu håber jeg, at der i den grad læses lektier og tænkes tanker om scouting og udvælgelse af angribere i FC Midtjylland og såmænd også hos de tætte samarbejdspartnere i Smartodds og Brentford.

- Alle storklubber i Danmark kunne have købt Patrick Mortensen, da han skulle hjem, men vi vurderede, at han ikke helt havde kvaliteterne. Det er jo en fejl set i bakspejlet. Han er en topangriber, der sæson efter sæson i AGF har scoret de mål, der skulle til, sagde Claus Steinlein i Købmændenes Klub på Discovery+ tidligere på ugen.

Det er bare ét eksempel.

Hvor er den heldige hånd blevet af, der valgte Alexander Sørloth? Var det i virkeligheden, som mine ord her antyder, held?

Og hvordan i alverden kan det dog lade sig gøre for Brentford at finde Ivan Toney, Ollie Watkins, Saïd Benrahma, Neal Maupay og Andre Gray, mens man med samme data, folk og know-how til rådighed som Brentford ikke kan finde mere målfarlige angribere i FC Midtjylland?

Bid mærke i disse fem mand.

De blev hentet i Peterborough, Exeter, overskudslagre i Saint-Ètienne og Nice og Luton for i alt 90 millioner kroner, scorede et hav af mål for Brentford på vejen mod toppen af Championship og er siden blevet solgt for omtrent 700 millioner kroner (Toney spiller for Brentford i dag og er topscorer i Championship med 27 mål).

Hvis jeg var leder eller ejer af FC Midtjylland, ville jeg spørge mig selv, hvorfor i alverden den danske afdeling af samarbejdet så ikke finder bedre angribere – og så gøre noget ved det til sommer, hvis der ikke sker markante forbedringer i de kommende uger.