• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Troels Bager Thøgersen

Hold nu kæft med de kvinder, homoer og migranter

Foto: Getty Images

KOMMENTAR: FIFA forsøger i et brev at presse de 32 VM-hold til at tie stille med kritik og debat under VM i Qatar. Det er en skamplet på spillet, mener Tipsbladets chefredaktør.

Af Troels Bager Thøgersen

Der skal være VM-fest i hele verden, mener FIFA’s præsident Gianni Infantino, der i et brev til VM-deltagerne frabeder sig for kritik og debat i forbindelse med VM-slutrunden.

Det er budskabet i et brev, de 32 VM-deltageres fodboldforbund har modtaget fra FIFA med præsident Gianni Infantino og generalsekretær Fatma Samoura som afsender.

- Vi ved, at fodbold ikke lever i et vakuum og at der er mange problemer og udfordringer af en politisk natur rundt om i verden. Men lad os nu ikke trække fodbold ind i enhver politisk og ideologisk kamp i verden.

- Please, lad os nu fokusere på fodbold!

Læs hele brevet her

I brevet kommer Infantino og generalsekretæren også med en løftet pegefinger om, at ingen skal moralisere eller tro, noget land er bedre end et andet, og i FIFA-sprog er budskabet klart.

Knyt sylten! Ellers vanker der.

Iranske sportsudøvere og systemkritikere har sammen med Ukraines fodboldforbund og flere andre stemmer opfordret til at smide Qatars nabo og nogle gange allierede Iran ud af VM.

Præstestyret i Iran brillerer i disse uger med skiftevis myrder løs og bortfører især unge mennesker, der har fået nok af det brutale diktatur, og at bede verden og VM-deltagerne holde deres kæft, så Qatar og Iran kan feste, er rystende og bør få spillere og journalister til at hamre løs på værterne, FIFA og Iran fra nu af.

FIFA-præsident Gianni Infantino og generalsekretær Fatma Samoura.

Implicit gider FIFA heller ikke høre Ukraine brokke sig mere over at blive ladt i stikken, mens russiske fodboldofficials forventes at deltage som gæster i VM-slutrunden i Qatar, blandt andet efter Qatars emir roste Rusland og Vladimir Putin for deres værdifulde støtte ifb VM 2022.

Men mindst lige så uhyggeligt stiller FIFA-toppen med brevet sig også på Qatars side i alle de møgsager, der har omgærdet VM-værterne.

Der er som et dårligt afsnit af ‘Klovn’ at se FIFA med en lille, selvretfærdig tåre i øjenkrogen påberåbe sig fodboldens bedste i forsøget på at kvæle kritikken, når ingen VM-vært nogensinde har ført så meget politik og brugt VM og FIFA til så meget løgnagtig propaganda, som Qatar har.

Manglende implementering af reformer for migrantarbejdere og en afvisning af Amnesty og en række fodboldforbunds krav om milliard-kompensation til ramte arbejdere som er ‘racistisk publicity stunt’ (det sagde Qatars arbejdsminister tidligere i denne uge)?

Kriminalisering af homoseksualitet og Gestapo-metoder og voldtægt i det hemmelige politis jagt på homoseksuelle?

Døde og lemlæstede migrantarbejdere og deres familier, der ikke får erstatning eller en afklaring af dødsårsagen, fordi Qatar tilsyneladende svindler med ligsynene og dermed ikke skal betale erstatning?

Vilkårlige fængslinger af systemkritikere uden fair rettergang?

Risiko for anholdelse og fængsling af kvinder, der anmelder en voldtægt, og som derefter selv skal bevise, de ikke var selv ude om det?

Det morads af korruption, der var kulturen i FIFA og indhyllede Qatars VM-bud, dengang man fik værtskabet?

Alt det skal man holde sin kæft med og spille fodbold, hvis ikke Qatar med FIFA som begejstret håndelanger skal komme efter kritikeren og kalde vedkommende for racist.

Gianni Infantinos publikum for brevet er også nationer, der ser sig som fremtidige VM-værter, og sponsorer, der vil sælge deres varer og se smil på læben hele vejen rundt i stedet for irriterende historier om mennesker i fængsel og sørgende familier.

For hvem gider høre om dræbte unge mennesker i Iran og døde migrantarbejdere, når FIFA skal tjene penge? Den slags snavs og pøbel er der ikke plads til.

DBU og andre landsholds og fodboldforbund forsøg på protest med regnbueanførerbind og indsamling af penge til migrantarbejdere er godt, men de er oppe mod en maskine, hvor agendaen er fest, at Qatar i fred og ro kan nyde hele verdens beundring og bruge VM til kongefamiliens eget politiske projekt.

Kvinder, homoer, migrantarbejdere, fængslede systemkritikere, al den slags irriterende elementer, der bringer det politiske projekt og brand safety i fare, skal man holde sin kæft med, ellers kommer FIFA og Qatar efter én.

Det er så sølle og sørgeligt.

Jeg vil bruge min lillebitte sæbeboks til at opfordre alle officielle deltagere, spillere, trænere, ledere, sponsorer, gæster, til civil ulydighed i Qatar op til og under VM.

Gør alt for at sætte de ubehagelige spørgsmål på dagsordenen, få det til at handle om alt andet end fodbold, så Saudi-Arabien og Kina ikke synes, det er umagen værd at blive VM-værter i 2030 og 2034.

Det vil være så effektfuldt, hvis en spiller melder fra eller laver et stunt til en pressekonference eller en kamp, der får glansbilledet til at krakelere for Qatars VM-værter og FIFA. Det kan ikke redde noget, men det kan ødelægge noget af PR-værdien og udstille FIFA's kyniske opfordringer og slet skjulte trusler.

Eller ros Qatar til skyerne og forklar, hvorfor det er et helt fantastisk VM - der er ytringsfrihed, i hvert fald i en del af de VM-deltagende lande, og den skal man bare bruge frit.

Men det med at tie stille og bare spille fodbold, som om det er en hvilken som helst fodboldturnering, det ville i hvert fald være en sejr for værterne, der giver flere blod på tanden til at udnytte fodbold til egen vinding og på bekostning af spillet i de kommende år.