Foto: Jan Christensen/Getty Images
Generelle

Leder: Ajax' corona-komik skjuler dødsensalvorlig situation for fodbold

Sportsligt rammer virussen, der medfører halve og hele trupper i corona-karantæne, den fair konkurrence, skriver Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, i dagens leder i Tipsbladet.

Lederen er fra Tipsbladet fredag. Du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet og kan også få det leveret til døren - se mere her.

Ajax blev i denne uge det seneste hold, der fik afviklingen af en kamp torpederet af coronavirussen.

Det er stadig ikke 100 procent klart, hvordan en række positive coronatests mandag blev til, at alle Ajax-spillere var klar tirsdag.

Den erfarne midtbanespiller Davy Klaassen kom så sent, at undertegnede og en kollega på Tipsbladet ikke var opmærksomme på ham i en video-optakt til kampen en time før kickoff.

På pressemødet efter kampen fortalte Klaasen levende om, hvor syret det havde været at ligge på sofaen hjemme i huset i Amsterdam og spille Playstation, da han blev ringet op og fik besked på at suse i lufthavnen, hvor et privatfly ville flyve ham og reservemålmand Maarten Stekelenburg til Danmark.

Det blev også bemærket oppe på den sparsomt bemandede tribune, hvor man kan høre alt, der bliver sagt, at det da var heldigt for Ajax, at man på den måde kunne omgå Danmarks rejserestriktioner, og at UEFA åbenbart var med på den, selvom det da vist ikke er sådan, coronasager skal behandles ifølge UEFA's egen, minutiøse 'Return to play'-protokol.

Læs også:Torsdagens rygtebørs: Juventus vil stadig hente Pogba

Men det er ikke kun sjov og spas.

Sportsligt rammer virussen, der medfører halve og hele trupper i corona-karantæne, den fair konkurrence.

Reelt har ingen klubber nogen større fordele, selvom der nok er flere ressourcer at smide efter isolationen og beskyttelsen af spillere i en gigaklub som Liverpool end i den danske 1. division. Men virussen har ramt tilfældigt og skævt, og den skævvrider kampe, som når Sjakhtar Donetsk og Dynamo Kijev må spille Champions League-kampe med adskillige mand ude, eller når positive tests skaber kaos i forberedelserne som til Ajax' kamp i Danmark.

Selvom klubber og spillere gør deres bedste for at beskytte sig og overordnet set nok har lavere risiko for at blive smittet, hvis de ellers afholder sig fra at tage i forlystelsesparker i ferieuger eller et supermarked i myldretiden, er det helt logisk, at der i de kommende dage og uger kommer flere udbrud i fodboldverdenen. Det kan ikke undgås, når smitten i den grad eksploderer i hele verden.

Det kommer til at presse klubberne, den fair afvikling af turneringerne, men også spillere og trænere på et mere grundlæggende niveau.

Læs også:Uvished om to AaB-spillere efter nedlukninger i Nordjylland

I Danmark kan der stort set ikke udsættes kampe i Superligaen og 1. division, fordi programmet allerede er så tæt efter den sene sæsonstart, og hvis der eksempelvis er snestorm til en Superliga-runde i februar, kan det ende med, at man må spille kampe inde i en landsholdssamling i marts eller på en Champions League-aften i april.

Det ved klubber, trænere og spillere, og selvom alle bliver testet regelmæssigt, skaber det også et indirekte pres for, at man klarmelder sig.

Som denne uges dramatiske lukning af Nordjylland efter fund af en potentiel ekstra skadelig mutation af virussen viser, er coronavirussen ikke ligegyldig og harmløs, selvom der heldigvis lader til at være mere kontrol med situationen end tilbage i foråret.

Superligaen og fodbold i Europa har nogle ret vandtætte protokoller for, hvordan virusudbrud i professionel fodbold skal håndteres, men som ugens sager med Ajax og et decimeret Dynamo Kijev viser, skal alle holde tungen lige i munden i den kommende tid, hvor hensynet til kampkalenderen og spillernes sundhed kan støde sammen.

Læs også:Optakt: FC Midtjylland - FC København

Læs også:Medie: Genk overvejede Brian Priske, men går efter Utrecht-træner

Læs også:Hollandsk kommentator om Ajax: Flere spillede på 80 procent mod FCM