Video : Tipsbladet
Superliga

Tør BIF, FCK og co. gøre oprør mod de høje herrer?

De risikerer at blive straffet og udsat for hævn i den konservative fodboldverden, men Superliga-klubberne har en unik chance for at komme tættere på fansene ved at støtte den norske opfordring til boykot af Qatars VM-slutrunde.

Der er fut i fejemøget i Superligaen i de her dage.

Man har en prisstigning hos den største rettighedshaver, der irriterer fansene.

Læg dertil en regering, der i hvert fald ikke skal beskyldes for at fiske stemmer i dansk fodbold ved at holde Superliga-arenaer lukket. En lukning, der fastholdes, selvom der tilsyneladende ikke er så meget andet at gå på end mavefornemmelsen og nogle et år gamle fodboldkampe i udlandet, hvor ingen fattede alvoren eller havde retningslinjer og restriktioner at følge.

Inde på banen slås man på livet løs om mesterskab, CL-pladser og adgangen til Top 6, og de færreste føler vel, at de har brug for flere opgaver. 

Alligevel er der i disse dage en bevægelse i gang, som Superliga-bosserne i det mindste bør tænke over.

Bevægelsen sker i Norge, hvor foreløbig en håndfuld fodboldklubberne med den tidligere FCK’er Tom Høgli spidsen sætter det norske forbund på pinebænken ved at opfordre til en boykot af VM i Qatar næste år.

Det er en rigtig møgsag for de nordiske fodboldforbund inklusiv DBU, der fastholder kursen med kritisk dialog, på trods af at det britiske medie The Guardian berettede om mindst 6.750 døde migrantarbejdere i Qatar, siden landet fik tildelt VM-værtskabet af FIFA.

Nu melder spørgsmålet sig: Skal Superliga-klubberne efter 10 års tavshed endelig give lyd fra sig ved at støtte deres norske kolleger?

Det vil være hamrende upopulært.

UEFA har lavet en sponsoraftale med Qatar Airways til EM-slutrunden, og Aleksandar Ceferin og UEFA-toppen inviterede Qatar ind i det gode selskab i VM-kvalen, hvor Qatars landshold får lov at få tempo i stængerne i Europas VM-gruppe A (uden at resultaterne tæller).

Læg dertil, at ultra-magtfulde FC Bayern har flere store aftaler med Qatar og forsvarer og promoverer Golf-staten, og at Qatar også har spyttet penge i adskillige andre af Europas største klubber.

Det vil helt sikkert være ubehageligt på de næste Teams-møder i UEFA-regi og måske også i de næste år, for i fodboldeliten er den politiske kultur, at man holder sin kæft og gør, som man får besked på.

Men det kunne også være en vindersag i en tid, hvor der slides på forholdet til fansene. Og så da ikke mindst også en chance for at vise, hvor man står i historien.

Hvis man ikke synes, de store klubber i Europa skal løbe med hele rovet i de kommende år, finder man nok ikke nogen bedre sag at forenes om og præsentere et alternativ til.

Læs videre om Qatar 2022 her i Tipsbladets store serie om historiens måske mest kontroversielle VM-slutrunde.