• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Champions League Anders Dehn

Tidligere Superliga-spiller advarer mod Slavia: Selv Barca var imponeret

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Hold som FC Barcelona og Inter var sidste år imponeret over Slavia Prag. Det fortæller den tidligere Superliga-angriber Mick van Buren, der spillede for FC Midtjylland kommende modstander.

Af Anders Dehn

Når FC Midtjylland i aften spiller den måske vigtigste kamp i klubbens historie, er modstanderen Slavia Prag. De færreste forbinder tjekkerne med europæisk topniveau, men en tidligere Superliga-spiller advarer om deres formåen.

Mick van Buren tilbragte tre år i Esbjerg fB, inden han i 2016 skiftede til Slavia Prag. Han var blandt andet med, da holdet spillede Champions League-gruppespil for et år siden.

Dengang gik en video af et par klubchefer viralt, fordi de ikke kunne andet end grine over, at holdet trak modstandere som Borussia Dortmund, FC Barcelona og Inter. Men da det kom til stykket, var Slavia ikke chanceløse.

- Holdarbejde og meget løb er en stor kvalitet i Slavia, og det har ført meget succes med sig. Udover løberiet og det fysiske er trænerens filosofi, at han vil altid spille, ikke bare sparke bolden frem uden grund. Han vil gerne spille sig vej frem med bolde bag forsvaret og mange løb bag forsvaret, fortæller van Buren til tipsbladet.dk.

Læs også:Hård kritik af Slavia Prags bagmænd før FCM-brag: Det er værre end i Qatar

- Det var den måde, vi gjorde det på i Champions League mod hold som Barcelona, Dortmund og Inter. Vi fik ikke altid point, men i alle kampene var modstanderne imponeret.

Talte du med dem?

- I Inter er der en hollænder (Stefan de Vrij, red.), og Barcelona har Frenkie de Jong, og jeg talte lidt med dem. De var også ret imponerede. Selv da vi spillede kvartfinale i Europa League (sæsonen forinden, red.), var træneren i Chelsea meget imponeret over, at vi løb i 90 minutter. Han sagde, at han aldrig havde set noget lignende. Det siger en hel del.

Mick van Buren er stadig på kontrakt med Slavia Prag, men aktuelt udlejet til den mindre klub Dynamo Ceske Budejovice. Han forudser, at de tjekkiske værter kommer til at presse FC Midtjylland i aften.

- Der vil sikkert være øjeblikke, hvor de holder sig tilbage i en blok; det handler ikke kun om at erobre bolden. Men når man sætter bolden på spil, angriber de den. Når jeg har set Atalanta i Champions League, har jeg sammenlignet det lidt med den måde, vi spillede på, siger han.

Van Buren fremhæver spillere som Nicolae Stanciu og Petr Sevcik på midtbanen samt de to backer, Jan Boril og Vladimir Coufal. De to sidstnævnte opererer ofte helt oppe omkring offside-linjen, fortæller van Buren.

Læs også:Fjendetjek: Slavia Prags stjernespiller er umulig at forsvare sig mod

Den slags flydende positioner minder om den spillestil, som Mick van Burens hjemland, Holland, udbredte i 70'erne: totalfodbold. Som en ægte hollænder har han visse reservationer ved sammenligningen, men det har tjekkerne selv i mindre grad.

- Jeg er ikke sikker på, at det er helt det samme, for hollandsk fodbold har mere fokus på boldbesiddelse. Her vil de skabe chancer mere direkte. Men de siger altid selv, at den fodbold, de spiller, er totalfodobld. Det træneren siger og pressen, lyder det fra van Buren.

Om det så er godt nok til at besejre FC Midtjylland, bliver vi klogere på i aften. Der er kickoff til første opgør klokken 21 og returkamp om otte dage i Herning.

Læs også:Optakt: Slavia Prag - FC Midtjylland

Læs også:Steinlein: Champions League-indtægter svarer til to års budget for os

Læs også:FCM-trup til Champions League: Superliga-topscoreren siet fra igen