Video : Tipsbladet
EM

Serbisk nøgle: Uden ham har de et problem

Serbien råder over mange dygtige spillere, men én er instrumental for, at det hele klikker fremme i banen.

MÜNCHEN (Tipsbladet): Tager man et hurtigt kig på Serbiens EM-trup, så forstår man godt, hvorfor Kasper Hjulmand og de danske spillere har respekt for det fysisk stærke mandskab. 

De råder nemlig over individualister, som kan gøre ondt på de fleste hold, hvis det hele går op i en højere enhed. 

Det har det ikke gjort endnu ved EM, omend serberne da fik reddet et enkelt point med sig mod Slovenien takket være Luka Jovic' sene udligning. Med individualister som Dusan Tadic, Aleksandar og Dusan Vlahovic kan man dog ikke tillade sig en offday, og selv om Mitrovic vel nok er den største profil i angrebet, så er det Dusan Tadic, som man virkelig skal holde øje med. 

Sådan lyder rådet fra den serbiske journalist Ivan Cvetkovic, der dækker Serbien tæt under EM for mediet Sportske. 

- Paradoksalt nok var Serbiens største problem under kvalifikationen defensiven, mens der ikke var for mange problemer i angrebet. Nu er situationen vendt på hovedet. Forsvarsspillerne anført af målmand Predrag Rajkovic, der erstattede Vanja Milinkovic Savic ved turneringen, har stået fantastisk godt, på trods af de to mål man har indkasseret indtil videre.

- På den anden side er præstationen i offensiven nu et problem, lyder det med bekymring fra Cvetkovic, som uddyber:

- Det er symboliseret mest ved Dusan Vlahovic, som ikke bliver brugt på sin naturlige position. Juventus-angriberen har haft det svært i de to første kampe og stod meget langt fra målet, hvor han ikke er farlig. Aleksandar Mitrovic missede flere chancer mod Slovenien og havde også et skud mod England, så vi får se, hvordan han vil klare Danmarks forsvar. Når Dusan Tadic ikke spiller, har Serbien et problem med at skabe angreb på banen.

Dusan Tadic er manden, som spillet går igennem, når han er med. Foto: Alamy

Netop Tadic bliver interessant at følge. Ifølge Cvetkovic blev han droppet til England-kampen på grund af taktiske dispositioner, men når han er med, går spillet gennem ham, og Cvetkovic forventer også, at han får en startplads mod Danmark, hvor det i så fald bliver op til den danske midtbane at sidde tæt på ham. 

Dusan Tadic nyder også stor respekt i den danske lejr hos Pierre-Emile Højbjerg, som mandag hyldede sin gamle holdkammerat i Southampton, han nåede at spille 50 kampe sammen med.

- Hold kæft vi har brugt meget tid sammen! Jeg så ham meget som en storebror og en læremester. Han tog sig rigtig godt af mig, ikke kun i det spillemæssige, men lige så meget det der foregår her (i hovedet, red.). Der er han virkelig skarp, lød noget af den store ros fra Højbjerg.

Ligesom Danmark har Serbien endnu ikke været helt op og flyve ved denne slutrunde. Man indledte turneringen med et smalt nederlag til England, selv om man på en anden dag kunne have fået mere med fra den kamp. Og mod Slovenien skabte man en masse chancer, men hentede kun et enkelt point.

Derfor har serberne kniven for struben tirsdag aften, hvor man med en sejr spiller sig videre. Det kan de også med en uafgjort, omend flere resultater skal gå deres vej. Et nederlag og det er farvel og tak.