Nok er nok.
Spillerne kan ikke holde de ekstra kampe, FIFA har presset ind i kampprogrammet de næste 24 måneder uden at spørge andre end sig selv og de allernærmeste venner og rygklappere til råds.
Og derfor har FIFPro, de nationale spillerforeninger og de europæiske ligaer lagt sag an mod FIFA for at få det udvidede klub-VM til næste sommer pillet af kalenderen igen.
Sådan kan vi helt kort opsummere den politiske og juridiske krig, der er brudt ud i international fodbold, og hvor intet mindre end spillets fremtid er på højkant.
Og det voldsomme slagsmål rækker også langt ind i dansk fodbold.
Anderledes kan konklusionen ikke være, når ligaer og spillerforeninger i Europa i disse måneder har anlagt to sager mod FIFA, der på hver deres måde angriber FIFA's nye klub-VM, der skal spilles i USA til sommer næste år med 32 hold og koster en række af verdens bedste spillere en sjælden sommerferie i et kampprogram, der aldrig har været mere tæt.
– For mange kampe og for få pauser kan føre til udbrændte spillere, både mentalt og fysisk. Det ved vi. Og det bliver vi bekræftet i fra førende eksperter på området, siger Spillerforeningens direktør Michael Sahl Hansen til Tipsbladet.
For meget
Kort fortalt har spillerforeningerne og ligaerne åbnet to fronter via to forskellige søgsmål mod FIFA.
Det ene er anlagt af spillerforeningerne i England, Frankrig og Italien,der sammen med FIFPRO Europe har lagt sag an mod FIFA og det belgiske fodboldforbund, der er FIFA's medlemsorganisation i det land, hvor sagen er anlagt.
For denne sag er anlagt ved Brussels Court of Commerce i Belgien og handler overordnet om et muligt brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og mere specifikt brud på retten til at afholde behørig ferie, ret til løn under ferie og ret til at indgå kollektive aftaler.
Den anden sag er anlagt ved Europakommissionen af FIFPRO Europe sammen med European Leagues med Premier League, La Liga og Serie A i front
Den sag er en klage, der udfordrer FIFA's ret til at være både konkurrencearrangør og lovgiver på samme tid, og hvor ligaerne og FIFPro via deres advokater hævder, at FIFA handler i strid med konkurrencelovgivningen og misbrug deres dominerende position ved egenhændigt at indføre klub-VM med 32 hold over en hel måned.
Klub-VM lyder som noget, der er langt fra dansk fodbold, men Alexander Bah (Benfica), Filip Jörgensen (Chelsea) og Red Bull Salzburg-trioen Maurits Kjærgaard, Adam Daghim og Mads Bidstrup står til at spille slutrunden, der løber fra 15. juni til 13. juli.
Og VM 2026, der også vækker dyb harme blandt ligaer og spillere, kommer også til at kræve en masse rejseri og ekstra forberedelsestid i 2026, når 48 landshold i stedet for de hidtidige 32 skal være med.
– I Danmark er vi jo også begavede med en lang række topspillere i store europæiske klubber, hvoraf nogle af dem også skal være med til det nye klub VM. Så de er jo også en del af flere og større turneringsformater med Champions League og nyt klub-VM som to lysende eksempler. Samtidig har vi i Danmark også flere landsholdsspillere i vores hjemlige liga, hvor der er en chance for, at de skal repræsentere deres respektive landshold til VM i 2026, som de jo også gør det hen over sæsonen, når der er landskampe i for eksempel Nations League og VM-kvalifikationen, siger Michael Sahl Hansen.
Kan gå ud over landsholdet
Netop landsholdene, her i blandt det danske, kan komme til at betale prisen.
I Norge har Alexander Bahs Benfica-holdkammerat Fredrik Aursnes meldt fra til Ståle Solbakkens landshold, fordi kamppresset er så stort, denne sommer har stjerner som Ilkay Gündogan og Raphaël Varane sagt stop, fordi der er for mange kampe, og landshold er bare det oplagte sted at melde fra, som fodboldkalenderen er skruet sammen lige nu.
– Med flere kampe presset ind i kalenderen, bliver spillerne på et tidspunkt nødt til at sige fra et sted. Og det vil unægtelig betyde, at vi ser spillere, der vil melde fra til eksempelvis landsholdene. Det er allerede virkeligheden flere steder.
– Ud over alvorlige konsekvenser for spillernes ve og vel, så får vi kort og godt også et dårligere fodboldprodukt hele vejen rundt, som også rammer alle os, der elsker at se fodbold på stadion eller bag tv-skærmen, siger Michael Sahl Hansen.
Ikke forkælet klynk
FIFA har skudt igen efter søgsmålene og mener, især ligaerne og de bagvedliggende klubber glemmer at nævne, at de selv arrangerer sommer-turneringer langt fra Europa og har udvidet Champions League og Europa League, som vi ser i denne og næste uge.
På sociale medier bliver der ofte skudt efter spillere, der siger fra over for mængden af kampe, fordi de pågældende spillere får løn i samme klasse som direktører og bestyrelsesformænd i verdens største selskaber.
Men det er helt misforstået, at spillerne skal og kan acceptere de ekstra kampe i et allerede tæt kampprogram, fordi de bedste af dem får gigantiske lønninger, mener Michael Sahl Hansen.
– At spillerne oplever, at de mangler frirum og føler sig mentalt udbrændte er bestemt noget, vi genkender. Det er noget, vi har hørt gentaget fra en lang række topspillere i store europæiske klubber, der føler, at de har ramt muren og ikke kan levere toppræstationer, og hvor de føler en mental udmattelse.
– Vi hæfter os ved, når en af de førende eksperter på området Martin Langagergaard til os fortæller, at han ud fra et menneskeligt perspektiv er ”virkelig, virkelig bekymret for spillernes ve og vel”. Det er nu engang en mand, der som præstationspsykologisk konsulent i flere år har arbejdet med professionelle fodboldspillere og specialstyrker.
Direktøren er ikke overrasket over, at det stadig er relativt få topspillere, der taler offentligt om antallet af kampe som et problem, selv om han noterer sig, at flere har gjort det de seneste måneder.
For som spiller er svært at tale rundt om en kultur, hvor man hver eneste gang både overfor klubben, træneren og fansene skal signalere, man er villig til at bløde og brække knogler for at vinde, og hvor man lynhurtigt bliver kaldt overbetalt og forkælet i en æra, hvor fans eksempelvis lægger sag an, hvis superstjerner som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi ikke stiller op til en kamp.
– De bedste spillere er meget privilegerede. De lever af det, de elsker. De har et drømmejob, som mange vil lægge begge arme for at få. Men derfor er der alligevel en grænse for, hvad man kan præstere.
– Det er jo ikke sådan, at man bare kan blive ved med at hælde penge på, og så kan du løbe længere og få ladt batterierne op mentalt. Det hænger ikke sådan sammen. Hvis vi fortsætter ned ad den her vej, så får vi ikke de bedste spillere at se i den bedste udgave af sig selv. Og det er skidt for spillerne, det er skidt for sporten og det er skidt for hele fodboldproduktet, siger Michael Sahl Hansen.
Kan ikke blive ved
For Michael Sahl Hansen og Spillerforeningen at se er der så mange kampe, at det allerede nu svækker fodboldspillet og rammer spillere negativt, fordi presset i flere år har været for voldsomt.
Så forsøget på at få endnu flere kampe i kalenderen kan Spillerforeningen ikke være med til, også hvis det betyder, man en overgang må leve med færre penge i verdens økonomisk største sportsgren.
– Vi er nødt til at passe på vores sport. Og for at gøre det, er vi nødt til at forholde os til, at vi har med mennesker at gøre. Spillerne er kernen i fodbold, og de er ikke robotter, der bare kan spille endnu flere kampe og træne endnu mere, hvis man hælder flere millioner ned i gryden. Og er der en ting, det handler om, når man udvider eller tilføjer nye turneringer, så er det penge.
– Det er penge, der driver en større Champions League-turnering, et VM på tværs af kontinenter, flere betydende landskampe, et nyt klub-VM, og så videre. Og vi er helt indforståede med, at sporten kan blive tilført færre penge, hvis vi bremser udviklingen i antallet af kampe.
Og for Michael Sahl Hansen er det en vigtig pointe, at det her ikke kun er et spørgsmål, der vedrører spillerne og holdene på øverste niveau i Champions League og i landsholdsfodbold.
I England diskuteres det, om Premier League skal skæres fra 20 til 18 klubber, omkampe i pokalturneringen bliver sløjfet, og det rammer ligaklubber direkte, hvis de får færre kampe mod Liverpool, Manchester United, Arsenal og de andre klubber, der fylder kalenderen med flere internationale kampe.
En lignende udvikling kunne Michael Sahl Hansen sagtens forestille sig i Danmark, hvis de store internationale turneringer og landsholdsfodbold suger flere kampdatoer og kræver flere rejser til landskampe fra profiler i Superligaen.
– Det her er et problem, der rammer bredt. Selvfølgelig er problematikken meget tydelig blandt topspillerne, der spiller i de største klubber i verden. Men problemet rammer bredt, og det kommer til udtryk, når man skal tilpasse hjemlige cup-turneringer eller reducere antallet af hold i de bedste ligaer.
– Her er det jo de mindre klubber, som rammes af, at der for eksempel ikke spilles ude og hjemme i en cup-turnering, eller hvis en liga reduceres med to hold. Det vil åbenlyst forplante sig negativt nedad og udad i fodboldens økosystem, og det vil ramme rigtig mange spillere, siger Michael Sahl Hansen.
Overfor Tipsbladet har Norges landstræner Ståle Solbakken luftet sin store bekymring for de mange kampe og opfordret til, at trænere og spillere bør stå sammen.
Solbakken er ikke den eneste træner, der frygter for spillet og spillerne, og for Michael Sahl Hansen viser opbakningen fra ellers ekstremt resultatorienterede konkurrence-mennesker på trænerbænken som nordmanden og Josep Guardiola, at der er grund til at være bekymret på spillets vegne.
– Det bekræfter os i, at det her er et omfattende og alvorligt problem for vores branche. Det er et issue, der rammer bredt, og som rammer hårdt – både i topklubber og på landshold, og som forplanter sig i hele fodboldsystemet. Og det skal vi handle på for at få løst.
– Jeg er ikke overrasket over, at vi er mange i fodboldverdenen, som deler den samme bekymring for vores sport. Der er en lang række eksempler på højt profilerede trænere, spillere og klubfolk, der deler den omsorg og bekymring for vores sport, hvor fodboldspillerne er kernen. Sammen med klubber og ligaer er det vores opgave som spillerforeninger at sikre, at kampkalenderen er bæredygtig, og der kan jeg kun melde mig enig med Ståle Solbakken om, at vi skal stå sammen. Og det er jo netop også det vi gør gennem de fælles søgsmål mod FIFA, med mål om dialog og indflydelse for sportens kerneinteressenter, siger Michael Sahl Hansen.
Du kan læse meget mere om de mange kampe i Tipsbladets serie om det overpakkede kampprogram og slagsmålet om det.

Mileta Rajovic smadrer transferrekord

Nu må dele af Sektion 12 hoppe igen

Vildt! FC Midtjylland byder på La Liga-kant

Kræver mindst 67 millioner for dansk bomber

Derfor bruger de millioner på Sørensen og Duelund

Gravesen i ekstase over dansker-skifte

Dansk komet: ‘Gå ud og vask tøj og hold kæft!’

Afsløring: Storklub byder millioner på Qamili

Kæmpe ændring: Thomas Frank rydder op i staben

Snydt af Thomas Frank? ‘Meget pinligt!’

Yussuf Poulsen kan få udbetalt egen transfersum

På vej til lægetjek i Vejle Boldklub

Rio Ferdinand om Thomas Frank: Med al respekt…

Afsløring: FC København køber Suzuki til spotpris

Storklub byder på FCK- og FCM-emne

Viktor Gyökeres-handel tæt på kollaps

Vild med FCK-flop: Alle burde frygte ham

‘Derfor skiftede jeg til FC København’

Rasmus Højlund er storklubs ‘drømmetransfer’

Liverpool poster billede af tidligere FCK-stjerne

Han bliver sæsonens store gennembrud i AGF!

Klar opfordring til Eriksen: Det ville være modigt

Bo Henriksen tæt på dansk profil

Skidt nyt for Frederik Rønnow?

Thomas Frank henter tidligere Superliga-stjerne

Så lang er Christian Nørgaards Arsenal-kontrakt

Brian Riemer jubler: Det ser vi ikke hver dag

Politiet har ingen alarm før FCK-kamp lørdag

Det bliver den altafgørende dag for Roony Bardghji

Uha, FC København: Taber til Hillerød

Kæmpetransfer – kun overgået af Højlund

De henter Christian Gytkjær

Overblik: Her er Superligaens sommertransfers 2025

PAOK-direktør: En stor keeper-handel for FCK

Bekræfter interesse

Afsløring: Bertram Kvist har fundet ny klub

Afsløring: Vejle Boldklub forhandler med Marseille

Færdig i Brøndby IF: Nu prøvetræner han i Sverige

Han bliver det store gennembrud i FC Nordsjælland!

Xabi Alonsos plan gik hurtigt i vasken

Afsløring: Hillerød køber landsholdsspiller

Vil af med dansk keeper

Drømmeskifte til FCK: ‘Men dette er jeg ked af’

Gypsies & Tribesmen i målfattig dyst

Vallys er åben for BIF-forlængelse

HSV-boss: Han er her om et par dage

Arsenal køber Christian Nørgaard

Afsløring: Rekorddyr Rajovic får fire år i Legia

Prisen styrtdykker

Bekræfter forhandlinger om dansk profil

EM-vært kan straffe finsk sisu

Afsløring: AaB køber Maarup på toårig kontrakt

Danmarksmester i at spotte andres talenter

Flere klubber byder på Midtjylland-emne

Tæt på målfarlig dansker: Jeg tror på det